2Cellos s spektaklom v Kopru

Rock klasicizem zavzel Primorsko

Napoved dvojca 2Cellos je v zadnjih nekaj letih praktično standard zgodba o razprodanem koncertu. Po odlično izpeljanih in hkrati tudi razprodanih dveh koncertih v Stožicah v lanskem letu, sta Luka Šulić in Stjepan Hauser s plakatov tokrat napovedovala ponovno osvojitev primorskega dela Slovenije.

Klasično izobraženi dvojec je nase opozoril s sanjskim prebojem na YouTubu. Predelava skladbe “Smooth Criminal” je v izjemno hitrem slogu Luki in Stjepanu prinesla svetovno slavo. Sledili so štrije albumi (2Cellos – 2011, I2ition – 2013, Celloverse – 2015, Score – 2017), ki sta jih posnela pod okriljem založbe Sony Masterworks. Na njih sta se Luka in Stjepan lotila predelav svetovno znanih uspešnic in s tem dokaj logično in pričakovano pri poslušalstvu zaigrala na prave strune. Trenutno predstavljata aktualni album z naslovom Score, na katerem sta se spretno lotila predelav prepoznavnih skladb s filmov in nanizank.

Koper je bil tokrat izpeljan pod odlično organizacijo na velikem parkirišču pred Bonifiko. Pred samim koncertom smo bili nekako skeptični glede vse gmote logistike, ampak nas je, za slovenske razmere, dobra organizacija pozitivno presenetila. Koncerta se je po podatkih organizatorja udeležilo kar 13.000 dobrih zvokov željnih ljudi.

2Cellos sta na oder stopila nekaj čez pol deseto, po ogrevanju glasbenice z imenom Anya, ki je publiko v primernem stilu ogrevala s predelavami znanih skladb. Skrbno izbrano in primerno nadaljnjemu dogajanju večera. Z Luko in Stjepanom so na oder kot spremljevalna zasedba stopili zagrebški solisti in jasno bobnar Dušan Kranjc, ki je že nekaj časa stalni član sestava.

Prvi del koncerta sta Luka in Stjepan namenila promociji aktualnega albuma Score. S humornimi vložki med skladbami sta ogrevalni in tempirano blažji del koncerta napovedala kar sama. Ravno v tem smo zaznali, da bo koncert programsko precej podoben spektakloma v Stožicah. In nismo se zmotili. Precej podobno. Tako glasbeno kot z značilno prijetnimi humorističnimi pripombami. Naš najljubši aktualni album, ki sta ga posnela s spremljavo londonskega simfoničnega orkestra, dejansko govori o njuni svetovni prepoznavni veličini. Za začetek sta tako postregla s skladbami: Theme from  Chariots of Fire, Love Theme From The Godfather, Moon River, Love Story, Rain Man Theme, My Heart Will Go On (pričakovana mehka kolena že tako večinskega dela nežnejšega spola publike koncerta), Now We Are Free. Vmes je vpadla fascinantna priredba skladbe Mombasa in za finale promocije aktualnega albuma, skladba z najpopularnejše TV serije vseh časov – Game Of Thrones.

Preskok tempa in samega nastopa se je zgodil po deseti skladbi, ko je prišel na vrsto prepoznavni ‘Smooth Criminal’, kar je bilo občutiti tudi pri publiki. Tempu sta skozi koncert Luka in Stjepan sledila še naprej s tršimi ritmi skladb: Thunderstruck (Ac/Dc cover), Voodoo People, Smells like teen spirit (Nirvana cover), You Shook Me All Night Long ( Ac/Dc cover), Highway To Hell (Ac/Dc cover), Satisfaction (Rolling Stones cover), Back In Black (Ac/Dc cover).

Sledil je bolj žanrsko pester bis s skladbami: The Trooper (Iron Maiden cover), Welcome To The Jungle (Guns´n´roses cover), Wake Me Up (Avicii cover). Popularizmu se očitno nista mogla ogniti s Despacito priredbo, za finale pa še Viva La Vida (Coldplay cover) in With Or Without You (U2 cover).

Kaj reči za nekak povzetek vsega? Same kompozicije predelav znanih skladb v režiji 2Cellos niso ravno koncertna dela Dvořáka ali Elgarja. Ampak kljub temu, za tem stoji delo in garanje, ki si ju večina verjetno sploh ne zna predstavljati. Luka in Stjepan sta vrezala pravo noto. In to izključno v popolni perfekciji. Skozi svojo zgodbo sta prišla do faze na kateri sta. Svetovna prepoznavnost. Njuni koncerti te enostavno ne morejo pustiti ravnodušnega. Delujejo. Potegnejo te skozi celoto. Obenem je potrebno izpostaviti tudi samo organizacijo koncerta. Koper že nekaj časa ni gostil takega spektakla. Če ga na sploh že je. O tem je govorila številka ljudi izven prizorišča.

Luka in Stjepan… Glede na frekvenco izdaje albumov… Lahko naslednjega pričakujemo naslednje leto? Skupaj s turnejo.