Vlado Kreslin z Malimi bogovi, Beltinško bando in MPZ Slava Klavora na Glavnem odru Festivala Lent

Vlado Kreslin, reden gost Festivala Lent, je minulo sredo zopet nastopil na Glavnem odru. Z Malimi bogovi, malce okrnjeno zasedbo Beltinške bande in MPZ Slava Klavora je v spremljavi dežja odigral še en koncert “tam nad vodo”, kjer “vsako jutro vstane dan in prešteje zmagovalce in žrtve nočnih sanj”.

“Na Kreslina pa pridite vsaj pol ure prej, če hočete dober sedež. Sploh če bo lepo vreme do večera.” Prijazen nasvet ob nakupu karte, ki smo ga upoštevali kljub slutnji dežja. Dobre pol ure pred napovedanim začetkom koncerta so se tribune lepo polnile, le “VIP” parter je sameval.

Kreslin je eden tistih izvajalcev –  z bazo oboževalcev, ki pridejo in vztrajajo na koncertu v vseh vremenskih pojavih. Opremljeni z dežniki in pelerinami smo se prepustili cumpranju prekmurskega glasbenika. S spremljevalno zasedbo Mali bogovi in zvestimi kompanjoni na velikih odrih, Beltinško bando, ki pa je tokrat godla v pomlajeni postavi, kot je izpostavil Kreslin sam (manjkala sta njegov oče, starosta in zaščitni znak zasedbe Milan Kreslin in harmonikar Viktor Marič), so odigrali približno dvourni koncert. Suvereno, rutinirano, a še vedno z nezgrešljivim občutkom in močjo zapeljati publiko na čustveno potovanje. Nekam med radostjo in melanholijo. Kreslinovsko, čudovito. Publika se odziva na vse pesmi, enkrat s ploskanjem, drugič s petjem. Eni z zamaknjenostjo, drugi s hudomušnimi pripombami. Pomešana med publiko, poročevalka s koncertov ujame marsikaj šegavega in iskrenega. Očaranost nad posameznimi muzikanti je neverjetna. “Poglej ga, kako lepo igra.”  “Vidim, ja. Res je čeden.”

Zadovoljni, ker koncerta ni odplaknil dež in ker so fantje odigrali železni repertoar na mogočnem odru na Dravi, smo se po špilu razkropili pod strehe. V pričakovanju naslednjih glasbenih razdajanj gospoda s klobukom in črno kitaro.

FOTO: Mateja Mirt

Poletni datumi koncertov:

  • 7. julij – Novo mesto – Vlado Kreslin in Mali bogovi
  • 9. julij – Ronchi (Italija) – Vlado Kreslin in Iztok Cergol
  • 13. julij – Brioni – Vlado Kreslin in Rade Šerbedžija, Zapadni kolodvor
  • 18. julij – Volče pri Tolminu – Zakartana ura (predstavitev pesniške zbirke) – Vlado Kreslin
  • 26. julij – Ptuj, Minoritski samostan – Vox Arsana in Vlado Kreslin
  • 29. julij –  Pomurski festival, Polana – Vlado Kreslin in Mali bogovi
  • 17. avgust – Šibenik – Festival dalmatinske šansone – Vlado Kreslin in Zapadni kolodvor
  • 25. avgust – Ptuj, Dnevi poezije in vina – Vlado Kreslin in Mali bogovi
  • 31. avgust – Križanke, Ljubljana – Vlado Kreslin in Mali bogovi & Beltinška banda