Festival Kamfest že 15. leto zapored v poletnem času navdušuje staro in mlado v kamniški občini. Glasbeni in ostali kulturni dogodki, za organizacijo katerih stoji Kulturno društvo Priden Možic, so vsako leto na različnih odrih optimizirani za raznovrstne okuse. V Kamniku je poleg festivala Narodnih noš postala to prijetna tradicija za vse Kamničane, ki vročih poletnih dni ravno takrat ne dopustujejo. Glavne dogodki se odvijajo na istoimenskem glavnem odru prav tako po tradiciji ob 20.00 uri. Tudi tokrat se festival odvija na prijetnem prizorišču Kršmančevega parka, saj je zaradi obnovitvenih del v centru Kamnika prvotna lokacija na Malem gradu trenutno malce neugodna za izpeljavo festivala.

V glavah pristnih Kamničanov je od samih začetkov festivala Kamfest obstajala želja, da bi na njem lahko prisluhnili legendam kamniškega rock´n´rolla. Na 15. ediciji festivala se je ta želja mnogim uresničila. Po več kot deset letnem premoru delovanja skupine je letošnji program na otvoritveni dan napovedal točno to. Arche!

Verjetno ni občanke ali občana Kamnika s pretokom rock´n´roll glasbe po žilah, ki lokale zasedbe Arche s pedigrejem od leta 1987 ne bi poznal (humoristični opis njihove zgodovine si lahko preberete na njihovi spletni strani). Težko bi se našla lepša priložnost za nastop po takem dolgem premoru, kot ravno festival Kamfest. Fantje so segli v roke z organizatorjem, malenkost dopolnili zasedbo in se lotili napornih vaj. Od prvotnih članov, ki so se skozi zgodovino zasedbe Arche borili s prepoznavnostjo njihovih ritmov so v trenutni zasedbi ostali: Matjaž Balantič (akustična kitara, back vokal), Rok Lipičnik (vokal), Tom Grünfeld (električna kitara), Renato Miklavčič (električna kitara) in Žiga Kožar (bobni). Kar malce boleče za vse poznavalce skupine od samega začetka je bilo žal pomanjkanje Mateja Hribarja, kateri je skupini s svojo flavto dodajal pridih stila zasedbe Jethro Tull. Tokratno zasedbo so fantje začinili z back vokalistkama Tjašo Rosalijo Rems (hčerka prvotnega člana – Matjaža Remsa) in Andrejo Frelih ter klaviaturistom Tadejom Vasletom. Linije bas kitare je tokrat prevzel Darko Drovenik. Močno razširjena, kar devet članska zasedba, je tako veliko obetala. Obiskali smo jih že na eni izmed vaj pred samim koncertom, da se prepričamo če bodo kos nalogi. Vsi dvomi so bili po energični vaji povsem odveč.

Na petek, 10.8.2018, so Arche tako stopili na oder. Treme od samega štarta mnogo številčna publika ni zaznala. Kot da dolgoletna pavza sploh ne bi obstajala. Pravzaprav je bila neke vrste trema zgolj v glavah publike. Kaj pričakovati? So to še vedno naši dobri stari Arche? Ne samo dobri. Odlični. Koncert so začeli po uverturi z eno njihovih prvih skladb z naslovom ‘Balkan Express’. Skozi eno uro in pol dolg koncert so se sprehodili skozi svoj glasbeni material, kateri je ovekovečen na dveh studijskih albumih z naslovom ‘Leni Kralji’ in ‘Proti Soncu’. Svoje skladbe so fantje pred leti izdali še na dvojni kompilaciji z naslovom ‘Ocean Sanj’. Kompilacijo so si udeleženci koncerta lahko kupili na samem koncertu. V grlih nostalgičnih udeležencev koncerta so najbolj odmevale skladbe ‘Ne Maram Te Čas’, ‘Bel Je Moj Obraz’, ‘Roža’, ‘Nič ni večno’ ‘Kristalni Biseri’ ‘Leni kralji’ in pa seveda njihova najbolj znana skladba ‘Pesmi Brez Refrenov’, s katero so se za konec priklonili navdušeni publiki.

Preigravanje posodobljenega sestava je slišati odlično. Preverjeno ritem sekcijo v kombinaciji enega najboljših slovenskih bobnarjev Žige Kožarja in preverjenega basista Darka Drovenika se odlično dopolnjujejo z kitarama Toma Grünfelda in Renata Miklavčiča. Svoj ton kitar z akustiko doda še karizmatični Matjaž Balantič, ki je pri zasedbi prvotno igral vlogo basista. Manjkajočo flavto Mateja Hribarja je prijetno dopolnil klaviaturist Tadej Vasle in s tem dodal še dodatni čar skladbam. Odlično pa se je izkazal tudi pevec Rok Lipičnik, ki je svoj vokalni del dopolnil z dvema odličnima back vokalistkama Tjašo in Andrejo.

Malenkost moramo pograjati zvok prve polovice koncerta. Določene pozicije niso bile slišane kot bi lahko bile. Posebej se je to slišalo med odličnim solo nastopom bobnarja Žige Kožarja. K sreči se je ton v drugi polovici koncerta uredil na zadovoljivo ravan.

Arche še naprej? Vsekakor. To jim privoščimo in si hkrati tudi želimo. Naj ne ostane samo pri tem ‘reunion’ koncertu. Na koncertu smo bili tudi deležni nove skladbe z naslovom ‘Luč Sveta’, katera upajmo napoveduje ravno to. Nadaljevanje…. Rock v rockerju ne umre in ne more umreti. Prekinitve v rockerju ni. So lahko samo pavze nedorečenega roka.

Arche… Hvala vam za za večer. Zgodilo se je to kar smo si želeli.

Zaigrane skladbe:

 1. Balkan Express
 2. Bel je moj obraz
 3. Klatež
 4. Syntax Error
 5. Ne maram te čas
 6. Roža
 7. Ljubim te
 8. V velikem svetu
 9. Versko blazni
 10. Luč sveta
 11. Proti Soncu
 12. Sanje
 13. Nič ni večno
 14. Kristalni biseri
 15. Stari časi
 16. Maximalno rock´n´roll
 17. Leni kralji
 18. Pesmi brez refrenov

Galerija fotografij:

[Modula id=’1′]