Na 66. Ljubljana Festivalu letos tudi Filharmonični orkester milanske Scale in Kraljevi orkester Concertgebouw

Ljubljana Festival je največji, najstarejši in eden najpomembnejših festivalov tako v Sloveniji kot širši regiji. Letos je na vrsti že 66. izdaja tega festivala, ki je skozi svojo zgodovino postal nepogrešljiv del ponudbe poletne Ljubljane in za mnoge Ljubljančane, pa tudi redne obiskovalce iz tujine, način preživljanja poletnih počitnic.

S svojim barvitim kozmopolitskim duhom pripomore k energičnosti slovenske prestolnice, ki velja za eno najbolj živahnih mest v Evropi. Cilj Ljubljana Festivala je bil že od ustanovitve pripravljati skrbno izbran program z izjemnimi umetniki in umetniškimi produkcijami z vsega sveta, katerih vodilo so odličnost, kreativnost in želja občinstvu omogočiti najboljšo umetniško izkušnjo. Ljubljana Festival je sčasoma postal tudi pomembna referenca za nastopajoče; nekateri se radi vedno znova vračajo.
Za svoje zasluge za predstavljanje domače in tuje umetniške dejavnosti je Ljubljana Festival pred leti prejel tudi častni znak svobode Republike Slovenije, najvišje priznanje predsednika države.

Letošnji program zopet ponuja izjemna doživetja

27. in 29. avgust 2018  – G. VERDI: RIGOLETTO, OPERA
Gledališče Carla Feliceja iz Genove
Leo Nucci, bariton

»Festival Ljubljana tudi za letošnjo 66. sezono, občinstvu predstavlja program prireditev vrhunske kakovosti, ki potrjuje njegovo osrednjo mesto v mreži poletnih glasbenih in gledaliških festivalov v Evropi. V tem kontekstu Veleposlaništvo Italije v Ljubljani v sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo z velikim veseljem prispeva k organizaciji uprizoritve opere Rigoletto Giuseppeja Verdija v izvedbi prestižnega gledališča Carlo Felice iz Genove. Prireditev, ki jo je omogočilo italijansko Ministrstvo za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, bo potekala v širšem okviru bogatega niza italijanskih glasbenih dogodkov,ki so pod častnim pokroviteljstvom tukajšnjega diplomatskega predstavništva letos na sporedu Festivala. Na ta način želimo pritegniti pozornost na odlične odnose na kulturnem področju med Italijo in Slovenijo; hkrati se veselim, da je nedavno stopil v veljavo Sporazum o sodelovanju v kulturi in izobraževanju med Vlado Italijanske republike in Vlado Republike Slovenije. Vsem obiskovalcem torej želim, da polno uživajo v tej obetajoči izvedbi Festivala Ljubljana 2018.« Paolo Trichilo, italijanski veleposlanik v Sloveniji

https://815.si/dogodek/66-ljubljana-festival-g-verdi-rigoletto-opera-cankarjev-dom-ljubljana-27-8-2018/

 

28. avgust 2018 – EGBERTO GISMONTI, KITARA
I Solisti Aquilani

Ob enem najboljših komornih orkestrov v Italiji, I Solisti Aquilani Brazilski, bo kot solist nastopil skladatelj, pianist in kitarist Egberto Gismonti. Ta v svoji glasbi velikokrat virtuozno prepleta elemente brazilske ljudske glasbe in klasične glasbene dediščine, kar odseva njegovega predhodnika Heitorja Villa-Lobosa. Taktirka bo tokrat v rokah argentinskega dirigenta Luisa Gorelika, ki je med drugim izkušen dirigent opernih predstav.

https://815.si/dogodek/66-ljubljana-festival-egberto-gismonti-kitara-i-solisti-aquilani-slovenska-filharmonija-ljubljana-28-8-2018/

30. avgust 2018 -FILHARMONIČNI ORKESTER MILANSKE SCALE

Christoph Eschenbach, dirigent
Jan Lisiecki, klavir

Eden od vrhuncev festivala bo zagotovo koncert Filharmoničnega orkestra milanske Scale. Na ljubljanskem koncertu v okviru 66. Ljubljana Festivala bo priznani orkester nastopil pod taktirko edinstvenega Christopha Eschenbacha. V solistični vlogi se bo na klavirju predstavil mladi, a za svoja leta izjemno zreli in nadobudni virtuoz Jan Lisiecki.

https://815.si/dogodek/66-festival-ljubljana-filharmonicni-orkester-milanske-scale-cankarjev-dom-ljubljana-30-8-2018/

31. avgust 2018 –  VLADO KRESLIN Z GOSTI

Vlado Kreslin se z Malimi bogovi, Beltinško bando in gosti že 27. leto zapored vračav Križanke. Letos bo na odru z njimi še Big band Orkestra Slovenske vojske. Tradicionalno. Tokrat na zadnji avgust, ko bo poletje šlo.

https://815.si/dogodek/vlado-kreslin-z-gosti-v-krizankah-ljubljana-31-8-2018/

3. september 2018 – KRALJEVI ORKESTER CONCERTGEBOUW

MANFRED HONECK, dirigent
Zaključek 66. Ljubljana Festivala

Na zaključku 66. Ljubljana festivala bo v Cankarjevem domu nastopil izjemen nizozemski Kraljevi orkester Concertgebouw pod dirigentsko taktirko Manfreda Honecka in s solistko Anett Fritsch (sopran).

Kraljevi orkester Concertgebouw iz Amsterdama velja za enega izmed najboljših orkestrov v svetovnem glasbenem merilu. Kritiki označujejo njegov zvok kot edinstven in uravnotežen – godalna sekcija je »žametno mehka«, zvok trobilne sekcije bleščeče »zlat«, pihala nosijo »izrazito osebno noto«, tolkala pa imajo mednarodni sloves.

Častni pokrovitelj je veleposlanik Kraljevine Nizozemske, nj. eksc. gospod Bart Twaalfhoven.

https://815.si/dogodek/66-ljubljana-festival-zakljucek-festivala-kraljevi-orkester-concertgebouw-cankarjev-dom-ljubljana-3-9-2018/