Motörcity fesitval 2018 – prvi dan

Blues, rock, pivo in zvoki jeklenih konjičkov na dveh kolesih zavzeli Sotočje

Tolmin je skozi leta postal glavno zavetišče festivalov na slovenskih tleh. Po ljubiteljih punk, raggae in metal glasbe je kot zadnji glasbeni na vrsto prišel Motörcity festival. Druga edicija tega festivala, za katerega lahko rečemo, da se šele dobro razvija iz povojev, je bila kot lansko, premierno leto namenjena ljubiteljem blues rock glasbe. Napovednik dvodnevnega festivala, ki se je letos odvijal 17. in 18. avgusta je z listo nastopajočih obetal veliko.

Festival je letos otvorila nizozemska zasedba Sven Hammond, katero vodi klaviaturist Sven Figee. Ime skupine vam lahko da vedeti, da bodo vlogo glavnega inštrumenta opravljale Hammond orgle. Zasedbe pred njihovim nastopom na Motörcity festivalu nismo poznali, ko pa smo se za štart festivala prepustili njihovim ritmom, smo bili izredno prijetno presenečeni. Dinamična zasedba v postavi Ivan Peroti (vokal), Sven Figee (Hammond orgle), Tim Eijmaal (kitara), Glenn Gaddum (bas), Joost Kroon (bobni) nam je predstavila simpatično zmes bluesa, rocka, funka in na trenutke celo jazz ritmov. Odlična uvertura v festival, kateri samo prikimavamo in bi jo po slišanem z lahkoto uvrstili tudi kot glavno ime. Melodika izredno uigrane zasedbe je bila ta dan nekaj najboljšega slišanega in upamo, da se na slovenskih odrih kaj kmalu ponovno pojavijo.

Sledil je čas za dnevno dozo lokalnih junakov. S tem mislimo na mariborski kolektiv Stari Pes, ki je na oder Motörcity festivala prišel z 17 letnim pedigrejem preigravanja blues rock glasbe (začeli so kot zasedba Sunday Morning), na odrih pa jih na žalost ne vidimo pretirano pogosto. Kljub temu pa so v meni letošnjega festivala prinesli zanimivo, lahko rečemo dokaj edinstveno glasbo. Zasedba: Martin Mravlje, Jernej Šorli, Matic Jereb, Aleš Tonaj, Mario Pevec, Andrej Gubenšek ustvarjajo progresivno glasbo, na trenutke začinjeno z kančki psihadelike. Vsekakor vredni poslušanja.
[Modula id=’4′]

Po Starih Psih se je na odru razvrstila nemška zasedba The New Roses. Dokaj mlada skupina, katere korenine sicer segajo v leto 2007, ko sta jo ustanovila pevec Timmy Rough in bobnar Urban Berz. Pod imenom The New Roses nastopajo od leta 2012, leta 2015 pa so že podpisali pogodbo z založbo Napalm Records, kar potrjuje njihovo kvaliteto. Trenutno predstavljajo svoj drugi album z naslovom ‘One More For The Road’. Njihov pridih southern rocka v blues ritmih še najlaže primerjamo z zasedbami The Black Crowes, Guns N Roses, in glasbenikom Kid Rockom. Ja prav ste slišali. Vokalno ne gre mimo primerjave, čeprav v mirnejših skladbah lahko vlečemo vzporednice celo z zasedbo Bon Jovi. Dinamičen nastop je prepričal sicer malo številčno publiko. Odrsko prezenco so fantje odlično zgradili, tudi sami uigranosti ne gre ugovarjati. Še ena skupina, ki je potrdila samo kvaliteto festivala.
[Modula id=’5′]

Kot predzadnji ta večer je na oder stopil britanski trio z imenom The Brew in nam kratko rečeno odpihnil možgane. Prizorišče so napolnili z zvoki bluesa in psihadeličnega rocka in nas po večini pustili brez besed. V njihovem nastopu dominira glas pevca Jasona Barwicka, katerega kombinira še z trdimi riffi in solažami na kitari. Celoto dopolnita še Kurtis Smith na bobnih in izredno dinamični basist Tim Smith. Glasno, ampak tako prekleto dobro. Trik te skupine je njihov neposreden pristop in iskrenost njihovega zvoka. Vzporednice z drugimi skupinami težko vlečemo, saj je imela očitno tukaj vpliv glasbe milijon in ene zasedbe. Sami sicer na svojem Facebook profilu omenjajo štiri poglavitne: Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Wolfmother, Kula Shaker. Zagotovo lahko potrdimo Led Zeppelin, vsaj glede na prezenco in stil igranja pevca/kitarista Jasona. Izredna tehnična dovršenost in suveren nastop enostavno poženejo kri po žilah. Brez pretiranega razmišljanja jih uvrstimo na prvo mesto nastopajočih tega dne. Fantje bodo pri založbi Napalm Records 05. oktobra izdali svoj sedmi studijski album z naslovom ‘Art Of Persuasion’ in zagotovo se znajde v naši recenziji. Kapo dol!
[Modula id=’6′]

Prvi večer se je bližal koncu in čas je bil še za glavno ime dneva. Sedež na odru je zasedel Theodore Joseph “Ted” Horowitz publiki bolj znan kot Popa Chubby.  Njegovemu koncertu smo na naših tleh pred leti lahko prisluhnili na primorskem, pogosto pa je bil gost znanega blues kluba Bluesiana ob vrbskem jezeru. Od tu tudi prepoznavnost med publiko. Najbolj pristni blues glasbenik tega dne je s svojo spremljevalno skupino praktično uprizoril “show me what you got” nastop. S svojo značilno zdelano Fender Stratocaster kitaro nas je praktično šolal v teoriji električnega bluesa. Izjemen ritem in solaže, katerim botruje neskončna lista izdanih albumov v njegovi diskografiji. Aktualni je trenutno lansko leto izdani ‘Two Dogs’. V njegovem koncertu je jasno, da je on glavna persona na odru, kljub temu pa ga odlično dopolnjuje spremljevalna zasedba. Popa Chubby je ta večer predstavil nekaj lastnih skladb, nepoznavalce pa je pozitivno presenetil še z nekaj blues klasikami, med katerimi jasno ni manjkala glasba Jimija Hendrixa, kjer je očitno Popa Chubby črpal glavno nit inspiracije pri svojem delu. Odličen zaključek prvega dne druge edicije festivala, kateremu napovedujemo svetlo prihodnost.
[Modula id=’7′]