Skoraj enoletna pavza od Siddharte. Dolga je bila, a se je splačalo počakati. 14. september 2018, Hala Tivoli, razprodana že en mesec pred koncertom. Pričakovanje novega albuma Nomadi, pričakovanje novega Siddhartinega spektakla. Kaj so ušpičili tokrat?

Siddharta je Halo Tivoli iz ledene dvorane v koncertno prizorišče nazadnje prelevila pred več kot desetimi leti. 5. oktobra 2007 so na tem prizorišču ‘tekli’ Maraton, dolgometražni koncert celotne dotedanje diskografije in posneli album v obsegu štirih CD-jev. Letos pa so se z novim, 9. studijskim albumom Nomadi in napolnjenimi baterijami, vrnili.

Oder so za prvo uro in pol dogajanja prepustili svojim mlajšim kolegom, predskupinama – 7 Days in May ter BO!, ki so poskrbeli, da nas na ledeni podlagi ni zeblo.

Ob 20.40 je zvok sonarja napovedal prve nastopajoče, 7 Days in May, ki so nas skozi devet angleških avtorskih komadov pripeljali že skoraj do transa. Melanholično mističen nastop, vsekakor v dobrem smislu, te kar odnese nekam drugam. Tudi nastopajoči so bili vidno v svojem svetu, skriti za klobukom, kodri las ter očali.

Za njimi so na oder prigrmeli BO!, ki pa so bili popolno nasprotje. Energični, že skoraj teatralni v svojem nastopu, so nagovarjali publiko k vzklikom, počepom, mehiškemu valu. Tako se je publika, ki je postajala vedno bolj številčna, skozi njihov repertoar presenetljivo spevnih avtorskih komadov v slovenskem jeziku, že dobro ogrela. In pričakovanje je naraščalo.

Umirjen klavirski intro, delo Tomaža O. Rousa, je v svojem finišu močno zarohnel in vseh pet članov Siddharte je stopilo na oder. Brez obotavljanja so zažgali z glasnim, svežim komadom, naslovnim z nove plošče, Halo nomadi. Ta se je v ‘live’ izvedbi zvočno bolj približal poznanemu zvoku Siddharte. In ker je treba začeti udarno, so sledili T.H.O.R., B Mashina in Klinik. Občinstvo je divjalo in čutiti je bilo medsebojno ljubezen. Tako kot je v preteklem letu občinstvo pogrešalo Siddharto, ni zasedba nič manj pogrešala nastopanja.

Sledilo je nekaj njihove novejše muzike – A.M.L.P., Nastalo bo, Do konca, Lej lej lej, Strele v maju ter Phat Yuppie, ki so ga po Tomijevih besedah v repertoar uvrstili predvsem za lastno zabavo. Vmes pa so seveda odigrali tudi par starejših – Napoj, Neon, Platina in Rave, ob katerih je verjetno marsikoga vsaj malo pobožala nostalgija. Občinstvo je bilo namreč sestavljeno iz vseh starostnih skupin. Novejša in mlajša publika v prvih bojnih vrstah, starejši pa bolj umirjeno zadaj.

Tomi si je nadel očala in pojasnil publiki, da je prišel čas, da zaigrajo en štiklc, na katerega so kot mladi noreli tudi sami: »Kje ste male nimfomanke?« Kar naenkrat smo prepevali Malo nimfomanko zasedbe Big Foot Mama. Odkar so pred dvema letoma združili moči z njimi na Ritmu mladosti, Siddharta v koncertni program rada vključi kakšnega »bigfootovskega«.

Pred Vzhodom smo bili že Na soncu in dočakali prvi bis, umirjen in sestavljen s starejših hitov – Samo edini, Napalm 3 in Ring. Pa še drugi, bis z novejšimi uspešnicami – Ledena, Piknik in Medrevesa, ki je bil tako rekoč ‘grande finale’.

Kot se za Siddhartine nastope že lep čas spodobi, ni manjkalo pirotehnike. Ogenj je bruhal pri vsakem malo bolj divjem komadu. To pot ni manjkalo niti konfetov, ki so se sprožili med Piknikom. Nekaj povsem novega pa so bili dimni mehurčki, ki so jih spustili med zaključnim komadom Medrevesa in pa slap iskric iznad odra.

Tomi, Boštjan, Primož, Tomaž in Jani še vedno znajo! Še vedno znajo presenetiti in sigurno še vedno znajo ustvarit spektakularen koncert. Fantje, poklon!

Setlista:

 1. Halo nomadi
 2. T.H.O.R.
 3. B Mashina
 4. Klinik
 5. A.M.L.P.
 6. Nastalo bo
 7. Napoj
 8. Do konca
 9. Lej lej lej
 10. Strele v maju
 11. Neon
 12. Platina
 13. Rave
 14. Phat Yuppie
 15. Mala nimfomanka
 16. Na soncu
 17. Vzhod

—-

 1. Samo edini
 2. Napalm 3
 3. Ring

—-

 1. Ledena
 2. Piknik
 3. Medrevesa

Foto: Klemen Udovč

Če ste koncert zamudili oz. si želite še večjo dozo rock’n rolla, lahko Siddharto ujamete na turneji po vsej Sloveniji, kjer bo nastopala s predskupinama Mrfy in 7 Days in may.

19.10.2018 – Ljutomer (Športna dvorana)

26.10.2018 – Koper (Šotor Bonifika)

27.10.2018 – Velenje (Rdeča dvorana)

31.10.2018 – Trbovlje (Športna dvorana)

2.11.2018 – Kočevje (Športna dvorana)

3.11.2018 – Krško (Športna dvorana)

16.11.2018 – Nova Gorica (Hit Športni center)

17.11.2018 – Maribor (Dvorana UŠC)

23.11.2018 – Novo mesto (Dvorana Marof)

24.11.2018 – Slovenj Gradec (Športna dvorana)

1.12.2018 – Kranj (Dvorana Zlato Polje)

8.12.2018 – Celje (Dvorana Golovec)