Zasedba ÊDNA predstavlja videospot za prvi singel s prihajajočega albuma

ÊDNA je kreativno glasbeno mesto v malem, kjer se srečujejo ljudska pesem, unikatnost, glasbene ideje brez mej. Zasedba, ki prihaja iz štajersko-pomurskih krajev, teden dni pred promocijskim koncertom ob izidu prvenca “Ajnc, cvaj, draj” predstavlja video za prvi singel “Pika Pouka”.

Besedilo je vzeto iz bogate ljudske zakladnice (iz poljudno-poljubno zasnovane zbirke porabskih pesmi Dušana in Franceka Mukiča). Pesem, katere ljudski naslov je “Pika, pauka”, je z Êdno dobila novo zvočno podobo in tudi novo ime – Pika pouka.

Glavni simboli v skladbi so črne oči, rdeča lica in dekle Micka. V pesmi si dekle izbira fanta, mati hčer sprašuje, kateri bi bil pravi zanjo: čevljar, krojač ali muzikant. Na koncu se dekle odloči za ta pravega – muzikanta.

Glasba, posneta v Pre Sound Studiu, je delo vseh članov Êdne. Tjaše Cigut (vokal, klavir) Luke Ščavničarja (kontrabas), Luke Srake (kitara), Blaža Koreza (tolkala), Jasmine Dajčman (saksofon), ter bivšega člana Kristiana Majcna. S pomočjo Petra Ošlaja, odgovornega tudi za mastering, je zasedba poskrbela še za produkcijo pesmi.

Pri nastanku videa so sodelovali z Boštjanom Lasičem (režija, montaža, produkcija, direktor fotografije). Scenarij je delo Jasmine Dajčman (tudi asistentke režije ter kamere) in Tjaše Cigut. Igralka v videu je Tijana Stojanović.

************************************************************************

Êdna (prekmurski izraz za ENA) predstavlja pet glasbenih svetov, združenih v edinstveno celoto, ki jo povezuje neverjetna glasbena kemija in strast umetniškega ustvarjanja. Zgodba Êdne se piše od leta 2014, ko je izšla plošča “Edno takšo bi rad” pevke Tjaše Cigut. Mlade glasbenike je navdušila stara glasbena zapuščina s področja Prekmurja in Porabja. Ljudske pesmi v njihovi izvedbi dobijo novo unikatno preobleko. Osrednja tema v izbranih pesmih je ženska, zlasti pesmi ponujajo uvid v njen položaj v družbi v preteklosti, predvsem v smislu spoznavanja in razumevanja medosebnih odnosov.

Skladbe so s svojo močno sporočilnostjo in modernim glasbenim izrazom povezale uveljavljene mlade profesionalne glasbenike (akademski glasbeniki, učitelji, psihologi) iz štajerske in pomurske regije, ki se uveljavljajo na različnih glasbenih področjih (etno, klasika, jazz, rock, fusion …).

Foto: Sara Kager

Vsak izmed članov skupine vpleta v glasbeno izvajanje Êdne svoje glasbene izkušnje in znanja, skupaj pa tvorijo pomlajeno arhaično podobo, ki tako zelo prija ušesom, poslušalca popelje v druge dimenzije in neverjetno pomirja ter kot celota navdušuje.

Êdna se je predstavila v slovenskem paviljonu na svetovni razstavi EXPO v Milanu, nastopila na 27. Mednarodnem festivalu noči v Stari Ljubljani, Jenamena festu v Črenšovcih in večkrat tudi v Porabju in v Avstriji.  Je tudi nagrajenka razpisa Ljudska je kul, ki ga je objavil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (2016).

Koncert ob izidu prvega albuma je napovedan za 29. september 2018 v sklopu projekta Alternativna godba, ki se odvija v murskosoboškem MIKK-u.

Facebook: https://www.facebook.com/band.EDNA/