Izštekanih 25: Bordo, Čedahuči, Fed Horses, Prismojeni profesorji bluesa in Dan D

Radijska oddaja Vala 202 Izštekani, ki letos praznuje četrt stoletja, bo obletnico pospremila z dvakratnim velikim ekskluzivnim koncertom IZŠTEKANIH 25 v Kinu Šiška 4. in 5. decembra 2018. V obeh večerih, ki sta bila rekordno hitro razprodana, bodo nastopili veterani Izštekanih Dan D in štiri zasedbe, ki v Izštekanih doslej še niso nastopile: Bordo, Čedahuči, Fed Horses in Prismojeni Profesorji Bluesa.
Tako bo slavje za nepozabnih izštekanih petindvajset let zazrto predvsem v prihodnost. Vsaka od štirih zasedb, ki v oddaji še niso nastopile, bo namreč v kratkem pripravila samostojni celovečerni izštekani nastop. Slavnostni decembrski koncert pa bo potekal po formuli 5 x 5 = 25. Vsaka od petih skupin bo odigrala pet skladb. Seveda na izštekan, poseben, predrugačen način. Kot vedno ne bo manjkalo preobratov, presenečenj, prepletanj in sodelovanj med izvajalci, ki sprejemajo izštekani izziv s srcem in brez zadržkov. Koncerta, polna glasbe, ki je ne morete slišali nikjer drugje, bo na svojih frekvencah prenašal Val 202 , posrkbljeno bo za spletni video prenos in za televizijski posnetek.
Blaž Učakar, Matjaž Jakin, Danijel Bogataj, Romana Prosenc, Miha Lampe, Miha Nagode in Jure Maček ali Čedahuči Foto: Jana Šnuderl

DAN D so v Izštekanih nastopili že trikrat, nazadnje leta 2013 na čudovitem dvojnem večeru v Kinu Šiška, s katerim so sklenili osrednjo turnejo podviga “Tiho”. Letošnje leto so preživeli v pripravah na novo ploščo, ki je tik pred izidom. Koncertni maratonci PRISMOJENI PROFESORJI BLUESA so letos praznovali desetletnico in povili tretjo ploščo “Wacky Blues Professors”. Slovenski prvaki alter countryja FED HORSES so izdali kratkometražni EP “Sinner” in pilili svoj izjemni zvok. BORDO, krasni novi projekt pevca gorenjskih The Tide Tomaža Štularja, je poleti doživel ognjeni krst v živo, prvenec se obeta še letos. Indie folkerji ČEDAHUČI pa so pravkar predstavili dolgo pričakovano tretjo ploščo “Svetilnik”. Polna kapa odlične nove muzike!

Izštekanih 25 bo že šesta velika decembrska izdaja te oddaje. Po dvajsetletnici leta 2013 z naslovom Izštekanih 20 , na kateri so sodelovali tudi godalci Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, se je koncert ustalil pod imenom Izštekanih 10. Leta 2014 so k sodelovanju pritegnili Big Band RTV Slovenija, leta 2015 člane Simboličnega orkestra, leta 2016 izvajalce, zbrane v projektu Sounds Of Slovenia, in leta 2017 skupinoSiddharta z desetimi gosti. Vsakič se je v odmevnem, razkošnem in ekskluzivnem triurnem koncertu na odru zvrstilo več deset glasbenikov. Posnela jih je tudi Televizija Slovenija, povezoval pa jih je avtor in voditelj oddaje Jure Longyka.

Prismojeni profesorji bluesa so Julijan Erič, Miha Erič, Miha Ribarič in Zlatko Đogić.
Foto: Tomaž Šantl

Dan D so v Izštekanih nastopili že trikrat, letos pripravljajo novo ploščo, ki je tik pred izidom. Foto: Silvijo Selman