Izbrani 104 evropski glasbeni izvajalci za drugo sezono programa INES#talent 2019

INES (Innovative Network of European Showcases) je mreža evropskih predstavitvenih festivalov, katere eden od ustanovitvenih članov je tudi MENT Ljubljana. INES mreža skrbi za povečanje mobilnosti uveljavljajočih se glasbenih izvajalcev in glasbenih profesionalcev ter za aktivno kroženje izkušenj, znanja in informacij po krožnici evropskih predstavitvenih festivalov.

Eden od glavnih podpornih programov mreže je INES#talent program, ki aktivno spodbuja kroženje glasbenih ustvarjalcev. V drugem letu se je v podporni program INES#talent prijavilo več tisoč bendov in glasbenikov iz 12 sodelujočih držav (Avstrija, Nemčija, Luksemburg, Velika Britanija, Italija, Poljska, Portugalska, Švedska, Španija, Slovenija, Madžarska, Češka). Zdaj je končno znanih 104 novih #talentov, vključno s kar desetimi slovenskimi izvajalci: Blaž, čunfa, Leni Kravac, Lynch, MRFY, Natriletno kolobarjenje s praho, NOAIR, Werefox, Zala Kralj & Gašper Šantl in КУКЛА.

Bendi in glasbeniki iz sodelujočih držav so se lahko prijavili do 31. julija 2018, izmed prejetih prijav pa so festivalski partnerji najboljše mlade glasbenike iz svojih držav nominirali za program INES#talent 2019. S tremi novimi člani mreže INES, ki so se pridružili junija, so prvič vključeni tudi INES#talents iz Madžarske, Češke in Italije.

V okviru programa INES#talent bodo v letu 2019 najbolj obetavni mladi izvajalci v Evropi imeli priložnost nastopiti na do 12 showcase festivalih in se tako predstaviti mednarodnemu občinstvu, predvsem pa mednarodni glasbeni industriji. 

Vse skupaj bo za podprte izvajalce ekskluzivno namenjenih več kot 100 nastopov na vseh sodelujočih dogodkih v prihajajočem letu.

Sodelujoči festivali so:
 c/o pop, Nemčija
 Budapest Showcase Hub, Madžarska
 Enea Spring Break, Poljska
 Linecheck, Italija
 Live at Heart, Švedska
 Liverpool Sound City, Velika Britanija
 MENT Ljubljana, Slovenija
 Monkey Week, Španija
 Nouvelle Prague, Češka
 Sonic Visions, Luksemburg
 Waves, Vienna, Avstrija
 Westway LAB, Portugalska

Prvi krog programa za spodbujanje mladih talentov še vedno poteka in vključuje tudi uspešne izvajalce, kot so Mavi Phoenix, 5K HD in Sun Glitters. Največ nastopov na INES festivalih so v letošnji sezoni vknjižili portugalski punk kantavtor We Bless This Mess, avstrijski duo Cari Cari in slovenski »shoegazerji« Haiku Garden. Dosedaj se je v INES festivalski mreži realiziralo 9 nastopov slovenskih izvajalcev (Haiku Garden, Futurski, Bowrain in drugi), konec novembra pa bodo Haiku Garden, Darla Smoking in КУКЛА nastopil še na festivalu Monkey Week v Sevilli.

Več informacij o programu INES#talent lahko najdete na:
https://www.ines-festivals.eu/talents/

INES je mreža evropskih showcase festivalov, ki spodbuja kariere glasbenikov in glasbenih profesionalcev na evropskih tržiščih. Mreža INES je sofinancirana s strani programa EU Ustvarjalna Evropa.