Duo Accellorandom z videospotom za prvo avtorsko priredbo hita Havana vstopa v novo poglavje delovanja

Dve virtuozni instrumentalistki, klasično izobraženi glasbenici Neža Torkar (harmonika) in  Romana Šimbera (violončelo), sta se združili v projektu “Duo Accellorandom”. Skupaj izvajata klasično glasbo, svojo zgodbo pa dopolnjujeta in prepletata z različnimi, nepričakovanimi projekti, ki vsakič znova presenečajo njune poslušalce. Predstavljamo vam njuno prvo avtorsko priredbo letošnjega poletnega hita “Havana”, skupaj z udarnim videospotom.
Projekt Duo Accellorandom

Ime je sestavljeno iz “Acc” (accordion – harmonika) + “cello (violoncello – violončelo) in “random“, ki predstavlja najine naključne in nepričakovane projekte. Beseda malo spominja tudi na glasbeni izraz “accelerando” – pohitevanjepostopoma zviševanje tempa, kar pa dejansko tudi predstavlja najino pot oz. povzpenjanje proti vrhu,” pojasnita glasbenici.

Foto: Maja Pernuš

Njuna skupna zgodba se je začela že v mladih letih, ko sta takrat še kot učenki Glasbene šole Jesenice prvič zaigrali skupaj ter še istega leta na mednarodnem tekmovanju na Hrvaškem osvojili 2. nagrado. Njune poti so se po osnovni šoli zaradi nadaljnjega glasbenega izobraževanja in študija v tujini razšle. Vsaka se je posvetila svojemu solističnemu napredku, številnim koncertom in solo sodelovanju na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Obe sta posegali samo po najvišjih rezultatih. Leta 2016 so se njune poti kljub študiju in veliki razdalji zopet združile in začeli sta ustvarjati zgodbo, ki vsak dan znova preseneča vse številčnejšo evropsko publiko. Istega leta sta bili izbrani kot finalistki tekmovanja za baročno glasbo v Bad Liebenwerdi (Nemčija). 

Letošnje leto je bilo za njiju več kot uspešno, saj sta se udeležili treh izjemno pomembnih mednarodnih harmonikarskih tekmovanj, kjer sta poželi vrhunske rezultate.

Foto: Luka Vabič

Aprila sta v hrvaški Puli zmagali v najvišji kategoriji komornih skupin. Prejeli sta še posebno nagrado mesta Pule, kot komorna skupina z najvišjim številom točk v vseh kategorijah. V nemškem Klingenthalu (velja za najpomembnejše harmonikarsko tekmovanje na svetu) sta v maju osvojili 2. mesto, na prestižnem tekmovanju v Castelfidardu v Italiji pa sta v kategoriji klasičnih komornih skupin zmagali in prejeli še dve posebni nagradi. S tem sta bili največkrat nagrajeni tekmovalki tekmovanja, hkrati pa so ti dosežki  tudi največji tovrstni slovenski uspehi. Poleg udeleževanja na različnih tekmovanjih redno koncertirata po Sloveniji, Nemčiji, Italiji in na Hrvaškem ter se udeležujeta seminarjev pri mednarodno priznanih profesorjih kot so Karmen Pečar-Koritnik, Pavle Zajcev, Monika Leskovar, Ivan Koval, Olaf Reimers.

Izven klasičnih okvirjev z avtorsko priredbo hita Havana in videospotom

“Priredba je nastala spontano po celodnevni vaji programa za tekmovanje. Želeli sva se malo sprostiti in z improviziranjem na popularno skladbo sproščeno zaključiti večer. Kasneje sva jo izvedli na koncertu na Jesenicah in publika je bila navdušena. Najin prijatelj fotograf in programer Luka Vabič (All-in.si Production) je v najini izvedbi prepoznal velik potencial in predlagal, da posnamemo videospot. Spot sva povezali s promocijo Slovenije, zato smo ga snemali na štirih atraktivnih lokacijah: na Blejskem gradu,v Gledališču Toneta Čufarja Jesenice, Tea-ter baru na Jesenicah ter na Nanosu. To je za naju kot klasični glasbenici sicer zunaj okvirjev, vendar sva zelo hvaležni ekipi, ki si je spot zamislila in nama s profesionalnim delom pomagala, da sva se lažje znašli v novi vlogi.”

Za produkcijo spota je poskrbela kreativna agencija All-in.si, zvok pa je duo posnel v studiu Tadeja Miheliča M-Media Recording studio

Duo Accellorandom na spletu: