Drastična sprememba v glasbenem pristopu britanskih posebnežev?

Po odličnem albumu z naslovom ‘Drones’, s katerim je v letu 2015 britanska eksperimentalna rock zasedba Muse na dokaj suveren način konceptualno opozarjala na kontrolirano upravljanje z mislimi človeštva je letos prišel čas za nov glasbeni produkt.

9. novembra je pri založbi Warner Music UK Limited izšel njihov osmi zaporedni studijski album z naslovom ‘Simulation Theory’. V posodobljenem konceptu njihovega glasbenega izražanja so se Matthew Bellamy (vokal / kitare), Christopher Wolstenholme (bass) in Dominic Howard (bobni/tolkala) lotili novega pristopa. V svoj novi glasbeni repertoar so s tem albumom dodali malenkost prekomerno dozo elektronike, ki v njihovih preteklih konceptih ni bila tujka. S tem albumom so praktično konkretno prestopili prag synth rocka. Album je vsekakor inovativen in s svojimi fantazijskimi vizualizacijami v obliki videospotov in same naslovnice vsekakor odpirajo neke nove smernice v njihovi kreativnosti. Teksti se usmerjajo v miselnost virtualne realnosti, glasbeno pa iz svoje nekoliko progresivne drže tokrat konkretno zahajajo v mainstream vode.

Album so izdali v standardni izdaji z enajstimi skladbami, deluxe verzija pa je dopolnjena še z dodatnimi petimi različnimi izvedbami skladb, ki so že uvrščene na standardni izvedbi. Izdali so ga na zgoščenki, vinilu in v digitalni obliki.

Album ni slab, nismo pa začutili, da bi se nam tako kvalitetno zapekel v možgane kot predhodnik ‘Drones’ ali mogoče celo ‘The 2nd Law’. Muse so znani po svoji neverjetni vizualizaciji svojih koncertov. Turneja ‘Drones’ nas je z vrhunskim, lahko rečemo celo teatralnim pristopom popolnoma sezula. Tudi ta album bo podprt s turnejo, ki jo z veseljem pričakujemo. Po pričakovanju se bo začela preko luže, tla stare celine pa bodo Muse zatresli v začetku leta 2019. Nam najbližje bodo nastopili v Gradcu (Statthalle).

OCENA: 7/10

Skladbe na albumu:

 1. Algorithm
 2. The Dark Side
 3. Pressure
 4. Propaganda
 5. Break It To Me
 6. Something Human
 7. Thought Contagion
 8. Get Up and Fight
 9. Blockades
 10. Dig Down
 11. The Void

Dodatno na ‘deluxe’ izvedbi albuma:

 • Algorithm (Alternate Reality Version)
 • The Dark Side (Alternate Reality Version)
 • Propaganda (Acoustic)
 • Something Human (Acoustic)
 • Dig Down (Acoustic Gospel Version)