Winter Days Of Metal 2018.2 – drugi dan

Uspešen prvi večer zimskih metalskih dni je postavil visoka pričakovanja za nadaljnji potek festivala. Prvega benda, italijanskih death metalcev Membrance, si žal nisem uspela ogledati, prispela pa sem ravno pravi čas za izvrstne okultne heavy metalce Attic.

Nazadnje smo jih lahko videli poleti na festivalu MetalDays v Tolminu, kjer so imeli nesrečo z deževnim vremenom in hkratnim koncertom velikanov Cannibal Corpse, zato je bil njihov nastop obiskan precej slabše. V Danici občinstvo žal ni bilo nič številčnejše, kar gre pripisati zgodnji uri in slabši prepoznavnosti benda na slovenskih tleh. Nemški kingdajmondovski kvintet ima v svojem repertoarju dva dolgometražna albuma, z dobro dodelano odrsko sceno, žarečo energijo in odlično uigranostjo pa izstopajo iz množice drugih bendov. Vredno ogleda.

Tretji bend petkovega večera so bili Nox Vorago s Švedske. Progresivno-simfonični death metalci s svojim imidžem površnega gledalca spomnijo na Behemoth. Dobra odrska energija priča o številnih odigranih koncertih in turnejah, kar je pričakovati od benda z 12-letnimi izkušnjami. Dvorana se je počasi polnila, občinstvo je uživalo v temačnejših zvokih kot prejšnji dan in vzdušje je postajalo primerno za naslednje nastopajoče.

Valkyrja so na WinterDays odigrali prvi koncert 17-dnevne turneje Viktoria Europa, na katero so se podali skupaj z Marduk, Archgoat in Attic. Točno odigran, vrhunski black metal je še stopnjeval mrtvaško vzdušje.

Archgoat so v dvorano privabili še več obiskovalcev, kljub temu pa se ni napolnila kot prejšnji večer na Alestorm. Black in death metal očitno ne pritegneta toliko ljudi kot gigantska gumijasta račka. Kljub temu je leta 1989 rojeni finski bend postregel z brezkompromisno blasfemijo in pripravil teren za petkov vrhunec, ki sliši na ime Marduk.

Težko pričakovan, perfektno odigran koncert nas je tematsko povabil v čas druge svetovne vojne. Hitro odigrana glasba, polna blast beatov, je premaknila večino množice. Dejstvo, da se ljudje vedno znova udeležujejo njihovih koncertov, čeprav so na naših tleh nastopili že mnogokrat, govori samo zase.

Zaključek drugega festivalskega dne je pripadel Motorhead tribute bandu Bömbers, ki ga med drugim sestavlja bivši frontmen skupine Immortal, Abbath. 9. septembra smo ga lahko slišali v Kinu Šiška, ko je nastopil s svojim istoimenskim projektom, v Danici pa je zavzel vlogo preminulega Lemmyja. Bombers so uspešno »zbombardirali« WinterDays in občinstvo se je zadovoljno odpravilo spočit za zadnji dan.

V soboto znova sledi pester dan, ki bo pogodu predvsem tistim, ki preferirajo raznolike zvrsti težkokovinske glasbe.

Tekst: Neža Pečan

Foto: Marko Alpner / WDOM