Winter Days Of Metal 2018.2 – tretji dan

Poslednji dan druge letošnje edicije festivala Winter Days Of Metal se je začel in končal precej podobno. Uvodna in zaključna tematika je bil black metal. Otvoritev tretjega dne so tako naredili idrijski black metalci Valuk, ki zadnjih nekaj let izredno pridobivajo na prepoznavnosti v slovenski metal sceni. Kvaliteten in dovršen nastop je bil prava izbira za začetek.

Nadaljevali smo z avstralskimi progresivnimi melodiki Alithia, ki so na trenutni turneji delali družbo norveškim Shining. Izredno kvalitetna zasedba, ki progresivne ritme uspešno mešajo z tradicionalnimi avstralskimi zvoki tolkal. Zanimiva popestritev večera.

Sledil je nastop italijanskih dark gothic metalcev Animae Silentes. Mlada zasedba, ki se je sestala šele leta 2015 trenutno še vedno predstavlja svoj lani izdani prvenec z naslovom ‘Suffocated’. Zanimiva sestava, ki pa očitno velik poudarek daje svoji vizualni podobi in odrski dinamiki. Kakih večjih presežkov nismo zaznali, vsekakor pa eni najbolj edinstvenih ta večer.

V skrivnostno tančico pogube so nas ovili Italijani Shores of Null. Melodičen black/doom metal bend iz Rima, z letnico nastanka 2013, ima v svojem repertoarju 2 albuma. Maloštevilno občinstvo je vidno uživalo ob lepih vokalnih sozvočjih, ki jih je dopolnjeval growl ob spremstvu melodično-melanholičnih instrumentalnih vložkov. Vseeno menim, da so Shores of Null studijsko bolj zanimivi, morda pa me v živo navdušijo ob kakšni drugi priložnosti.

Shining. Ne, ne gre za švedske blackmetalce s Kvarforthom na vokalu, temveč za Norvežane, ki se gibljejo v hard rock vodah. S svojo razgibano, hitro mešanico avantgardnega, eksperimentalnega rocka, metala in jazza, so prisotne zbudili iz zimskega spanja. Naslednje leto bodo dopolnili 20. obletnico delovanja, in kilometrina se jim močno pozna. Odlično obvladajo svoje delo. Profesionalno izpeljan nastop, ki je vključil publiko, presenetil s saksofonskimi vložki in popestril z domala filmsko osvetlitvijo (na oder so prinesli dodatne reflektorje, ki so z močno svetlobo iz glasbenikov ustvarili silhuete). Teatralno.

Kdor še ni poznal Gutalax, se je ob naslednjih nastopajočih bodisi zgrozil, bodisi  izredno zabaval. Vmesne poti skorajda ni. Leta 2009 nastali, fekalije opevajoči kvintet, je zadnja leta močno pridobil na popularnosti, česar verjetno ne gre pripisati njihovim glasbenim, temveč zabavljaškim sposobnostim. Medtem, ko je z odra hreščalo divje razbijanje ob spremstvu neprijetno zvenečih vokalov, je po zraku frčal toaletni papir, na tleh pa se je znašel marsikateri obiskovalec, ki se je pustil odrivati sem ter tja v moshpitu. Vsesplošno divjanje je stalnica na tovrstnih koncertih, zato bolj občutljivim ljubiteljem glasbe obisk odsvetujemo.

Na podu Danice so še ležali ostanki toaletnega papirja, ki se nam je lepil na čevlje, ko sta z odra v trepetajoči svetlobi sveč zavela dim in vonj po kadilu, znanilca Batushke. Poljski black metal fenomen z izredno hitro rastočo bazo poslušalcev se je v zadnjih letih večkrat ustavil pri nas. Svoj obstoj so leta 2015 obelodanili s singlom ”Yekteníya VII”, kmalu zatem pa so repertoarju dodali še dolgometražni prvenec z naslovom ”Litourgiya”, ki ima na YouTubeu že skoraj 3 milijone ogledov. Sloves jih ne prehiteva, Batushka so dodobra obljudeno dvorano navdušili z izjemnim koncertom, ki se je zaključil z besedami ”Batushka vas blagoslavlja”.

Tretja edicija WinterDays of Metal je doživela svoj konec okrog ene zjutraj. Veliko boljši obisk kot na prejšnjih izvedbah vzbuja optimizem za prihodnja leta. Čudovita narava, kvalitetna glasba in zabava, precej normalne cene hrane in pijače ter dovolj dostopna lokacija so le nekatere od številnih pozitivnih lastnosti festivala. Se že veselimo WDOM 2019!