Dobri časi z Mando Diao v Cvetličarni

Švedski alter vikingi so želeli zaplesati z nami

Verjetno ga ni Slovenca, ki na kateri izmed radijskih postaj ni slišal skladbe “Dance With Somebody”. Malo manj pa jih verjetno ve, da skladba pripada švedskim alter rockerjem, ki slišijo na ime Mando Diao. Zasedba, ki že 19 let spretno meša zvrsti indie in garažnega rocka je z intenzivno frekvenco izdala osem studijskih albumov. Trenutno se še vedno ponašajo z aktualnim albumom z naslovom ‘Good Times’. In dobre čase so nam tudi priredili na sredin večer, 5.12.2018 v Cvetličarni.

Prvi pogled na parkirišču pred dvorano Cvetličarne ob 21.00 uri ni bil kaj prida obetaven. Parkirišče je bilo skoraj prazno. Tudi sama dvorana ni bila napolnjena kaj več kot do polovice. Mogoče je temu botroval tudi koncert ob 25-letnici oddaje Izštekani v Kinu Šiška, ampak kljub temu smo pričakovali, da bo mednarodno priznani glasbeni skupini prišlo prisluhnit več ljudi. K sreči pa to ni zmotilo švedskih energičnih glasbenih Vikingov. Da mislijo resno, so pokazali takoj ob prvi skladbi ‘Mexican Hardcore’ ob kateri je pevec in kitarist Björn Dixgård k odru zvabil obiskovalce koncerta. S svojo izzivalno animacijo publike, kateri je bila jasno najbolj privržena ženska populacija, je nadaljeval skozi celotni koncert in ves čas potrjeval, da ni glavna kvantiteta, pač pa k sreči kvaliteta.

Mando Diao delujejo suvereno in utečeno. Očitno je koncertna kilometrina že zdavnaj naredila svoje. Kljub temu, da sta jih leta 2015 zapustila pevec in kitarist Gustaf Norén in klaviaturist Mats Björke, kompasa niso izgubili. Primorani so bili ponovno iznajti svojo edinstveno energijo. Vodilno nit je po tem odlično prevzel Björn, na odru pa trde ritme pokonci držijo še basist Carl-Johan Fogelklou, klaviaturist Daniel Haglund, bobnar Patrik Heikinpieti in kitarist Jens Siverstedt.

Na koncertu, napolnjenem z vrhunsko energijo benda, kateri se je publika jasno odzvala in bendu ‘jedla’ z rok, so nas popeljali skozi štorijo svojih osmih albumov. Po pričakovanju so največ pozornosti posvetili zadnjemu ‘Good Times’ s katerega so odigrali šest skladb. Publika se je sicer najbolj odzvala na starejše skladbe, ampak ob pravi začimbi animiranja celotne zasedbe na čelu z Björnom tempo ni popustil. Po 15 skladbah so oder zapustili ob skladbi ‘Shake’ in ob glasnem klicanju je pričakovano sledil še BIS, v katerem je Björn odvrgel svojo upravičeno preznojeno srajco in BIS začel s skladbo ‘Ochrasy’. Z albuma ‘Ode To Ochracy’ na katerem se nahaja ‘Ochrasy’ je sledila še skladba ‘Long Before Rock ‘n’ Roll’. Logično, koncerta niso zaključili brez svoje najbolj poznane in komercialno uspešne skladbe ‘Dance With Somebody,,’ po kateri so fantje še drugič zapustili oder.

Vsekakor en izmed koncertov, za katerega želiš, da se ne konča prehitro. Vsa ta energija kompilirana v klubski prostor in podprta z odličnim zvokom, je naredila svoje ter popolnoma navdušila publiko. Prepričani smo, da energični Mando Diao ta večer niso nikogar pustili ravnodušnega. Mogoče je svoje dodala ravno atmosfera klubskega prostora, v kateri se fantje očitno odlično znajdejo. Vsekakor koncert, ki ga uvrščamo v vrh letošnjih klubskih koncertov in upamo, da Mando Diao ob naslednji turnejo ponovno obiščejo Slovenijo. Priporočamo, da jih vsekakor uvrstite v svojo listo ‘moram videti’. Mi jih bomo brez razmišljanja dodali v listo ‘MORAMO videti ponovno’.

Setlista:

 1. Intro
 2. Mexican Hardcore
 3. You Got Nothing On Me
 4. Gloria
 5. Sweet Ride
 6. Good Times
 7. All the Things
 8. Mr. Moon
 9. How We Walk
 10. Voices on the Radio
 11. He Can’t Control You
 12. San Francisco Bay
 13. Down in the Past
 14. Dancing All the Way to Hell
 15. One Two Three
 16. Shake
 17. Ochrasy
 18. Long Before Rock ‘n’ Roll
 19. Dance With Somebody