Krstno Antivalentinovo v Cvetličarni (prvi dan)

Antivalentinovo je glasbeni praznik, ki kontrira komercializiranemu ameriškemu “prazniku” ljubezni na svojevrsten glasbeni način s posebej izbranimi glasbenimi gosti. Tradicija Antivalentinovega se je začela pri sosedih Hrvatih, kjer so letos dočakali že peto edicijo tega dogodka. Lanske edicije smo se v Zagrebu udeležili tudi mi in se vrnili navdušeni nad zanimanjem in splošnim vzdušjem v Domu sportova, ki je bil zapolnjen do zadnjega kotička.

Letos je krstno edicijo Antivalentinovega glasbenega praznika v ljubljanskem klubu Cvetličarna doživela tudi slovenska publika in to kar v dveh delih. Glasbeni gostje so bili izbrani pod skupnim imenovalcem založbe Dallas Records, katera zastopa vse nastopajoče in pravzaprav se jim lahko za zanimiv koncept koncerta krepko zahvalimo. Prvi večer je ob 21. uri dogodek odprl standup nastop zagrebškega standup kluba Studio Smijeha. Hrvaška in slovenska predstavnica omenjenega kluba sta s šalami na račun ljubezni in medsebojnih odnosov na svojevrstni način ogreli publiko Cvetličarne in napovedali prve goste.

TBF (The Beat Fleet)

Glasbeni del večera so začeli prekaljeni splitski hip hop prvaki TBF (The Beat Fleet), ki s svojim 29 letnim pedigrejem in diskografsko podlago šestih studijskih albumov pomenijo standard hrvaškega hip hopa. Glasbena zasedba, ki za razliko od večine hip hop zasedb ne temelji zgolj na glasbeni podlagi DJ-a, temveč na konkretni in izredno uigrani podlagi spremljavi dejanskih inštrumentov. V enournem nastopu so se sprehodili skozi svoje uspešnice, med katerimi nikakor niso manjkale: ‘Smak Svita’, ‘Ništa mi neće ovi dan pokvarit’, ‘Veseljko‘. Odličen sestavina za uvod celotnega recepta odličnega koncertnega večera. Dobro ogreti oder se je glede na številčno zasedbo konkretno zmanjšal z naslednjim nastopajočim.

Vojko V

Trenutno prvo ime hrvaškega trip hopa, Vojko V je na oder stopil v spremstvu DJ-a in elektronsko glasbeno podporo, kar je za trip hop bolj kot ne standard. Eno glavni imen hrvaške glasbene scene je očitno glede na odziv publike izredno popularen tudi pri nas. Tokrat je bil to zanj šele drugi nastop v Ljubljani. Njegovo glasbo in pozo je težko obrazložiti, pri njemu spregovorijo glasba in verzi, ki jih nizajo hit komadi – ‘Cilit Bang’ ,‘Ne može’, ‘Kako to’ ali ‘Pasta Italiana’. Energičen nastop vreden ogleda se je kot pri predhodnikih končal po dobri uri, kdor pa je nastop Vojka V zamudil, se mu bo prilika kmalu ponovno ponudila v Ljubljani. Po zaključku Vojka V je sledil čas za zvezde večera.

Let 3


Rock veselica nikoli ne škodi. In če govorimo o rock veselici, bolj primerne skupine kot je Let 3 ne najdemo. Kaj tokrat skrivajo? Kako se bodo prezentirali?… so vprašanja, ki se porajajo v glavah oboževalcev predenj reška zasedba stopi na oder. Let 3 so znani po svojevrstni prezenci, ki jo s humornim konceptom spreminjajo iz koncerta v koncert in iz albuma v album. Tokrat so na oder stopili v podobi nekakšnih disko indijancev in otvoritveno skladbo ‘Mala Soba’. Edinstvenosti Let 3 nikakor ne gre oporekati. Večni provokatorji in idejni vodje Antivalentinovega so v dobri uri nastopa nanizali uspešnice ‘Izađi Mala’, ‘Vjeran Pas’, ‘Dijete u Vremenu’, ‘Profesor Jakov’ in seveda njihovim ultimativnim hitom ‘Riječke Pičke’, s katerim za njih na odru tradicionalno glasno skandira navdušena publika. Himno Antivalentinovega, ‘Izgubljeni’, so odigrali skupaj s kolegi TBF. Let 3 nikoli ne razočarajo. Konzumirati jih morate na svojevrsten način. Edina zamera, ki jim jo lahko v šali očitamo, je zmanjšana doza perja, ki ga proti koncu nastopa vržejo na publiko in je značilen del njihovega nastopa. PrljaMrleBaljakZec in Bin. Hvala za odličen in glasen zaključek prvega večera krstne izvedbe Antivalentinovega v Sloveniji. Naj postane tradicija še pri nas.