Koncert Echo Collective v Kino Šiška

ECHO COLLECTIVE PLAYS AMNESIAC BY RADIOHEAD

Belgijska zasedba Echo Collective nam bo ob prvem obisku Šiške predstavila svoje videnje slovite plošče Amnesiac Radioheadov. Neoklasični instrumentalni aranžmaji znamenitih komadov, kot sta “Pyramid Song” in “I Might Be Wrong”, so osupnili kritike, ki so album razglasili za “veličasten hommage” izvirniku.

“Resnično osupljivo.” (Clash Magazine) 

“Absolutno nebeško … izvrstna interpretacija.” (Mary Anne Hobbs, BBC 6 Music) 

“Idealen spremljevalec Radioheadovega izvirnika.” (Echoes & Dust) 

Zagotovo ne more biti enostavno lotiti se predrugačenja celotne plošče v drugačno, svežo obliko, ki ohranja spoštljiv odnos do izvirnika. Še manj, če je ta plošča tako znamenita in priljubljena, kot je Amnesiac slovitih Radioheadov. A belgijskemu neoklasičnemu ansamblu Echo Collective tovrstni izzivi niso tuji. Orkester v malem, ki je nastal okoli Neila Leiterja in Margaret Hermant, rednih sodelavcev zasedb A Winged Victory For The Sullen in Stars Of The Lid ter skladateljev Dustina O’Hallorana in Jóhanna Jóhannssona, je navdušil že s priredbo plošče zloglasnega Burzuma. Ni trajalo dolgo, da je programski šef glavnega bruseljskega koncertnega prizorišča Ancienne Belgique pri tako rekoč hišnem bendu naročil še predelavo albuma Amnesiac.

Rezultat je presegel vsa pričakovanja. Ena najboljših plošč vseh časov, aranžirana za godalni trio, harfo, piano, fagot/kontrafagot, klarinet/bas klarinet/baritonski saksofon in orkestralna tolkala, je zaživela v novi obliki. Virtuozna zasedba je obdržala nianse in delikatnost izvirnika ter mu vdihnila klasično častitljivost ter veličastnost. Echo Collective je zopet dokazal, da ni bled odmev ali cenena kopija, temveč polnopraven post-klasični spektakel.

Povezave:

http://www.self-titledmag.com/2019/02/14/echo-collective-amnesiac-reworks-vol-1-stream/

https://www.kinosiska.si/dogodek/echo-collective-plays-amnesiac-by-radiohead/

https://www.youtube.com/watch?v=HRrguo3eRUw

https://www.facebook.com/events/353232948589351/