Paket odličnosti z Lusterdam in Bogunov

Koncert Lusterdam in Bogunov v CSK France Prešeren

V zadnjih letih smo na slovenski glasbeni sceni deležni porasta kvalitetne glasbe. V veselje nam je spremljati dogajanje. Poleg odlične glasbe se pojavlja tudi porast kreative in s tem edinstvenosti. Dokaz za to sta med množico zasedb tudi Lusterdam in Bogunov.

Obe skupini smo lahko občudovali v petek 29.3.2019 v CSK France Prešeren. Uverturo v večer so nam pripravili Lusterdam. Bend sestavljen iz medijskih kreativcev, je lani izdal svoj prvenec z naslovom ‘Lepo Mi Godrnjaš’ in takoj opozoril nase. Odličen album je prinesel dobrodošel veter svežine v našo sceno in zasluženo smo ga v uredništvu BIS uvrstili med najboljše domače albume leta 2018.

Kako zvenijo Lusterdam na odru?

Album so nam predstavili tudi ta večer in dokazali, da se jim nabiranje odrske kilometrine že konkretno pozna. Suveren nastop, ki ga enostavno ne gre kritizirati. Četverec Hieronim Vilar (vokal, kitara), Ven Jemeršič (bas), Jure Volgemut (bobni) in Mirko Medved (kitara) zvenijo resnično zelo uigrano. Ne držijo se ustaljenega sloga kot pijanec plota, temveč v skladbah potujejo od mehkega rocka, do trših ritmov in celo country pridiha. Slog si dovolijo zamenjati kar v skladbah in celotni paket je res vreden poslušanja. Poleg skladb z prvenca so zaigrali še nove skladbe ‘Nič Se Ne Zgodi’, ‘Suši’, ‘Drevesa’ in ‘Barve Premoga’. Pred koncertom smo govorili s pevcem in kitaristom Heironimom Vilerjem, ki nam je zaupal, da so bili ravno ta dan v studiu z prekaljenim Dejanom Radičevićem. Glede na kombinacijo smo prepričani, da bo novi material nadaljeval odlično zgodbo njihovega prvenca.

Kaj pa Bogunov?

Po nastopu Lusterdamov so odličen večer nadaljevali Bogunov. Mistika zasedbe, ki bojda sega že kar 15 let v preteklost, je tokrat očitno polno zacvetela. Vokal frontmana Ognjena Zeljića deluje skupaj s prekaljeno zasedbo v kateri delujejo še Peter Pavičić (kitara), Vladimir Zelić (kitara), Dejan Gebert (bobni), Mitja E. Centrih (bas). Njihov zvok mirno lahko postavimo ob Nicka Cavea in njegove Bad Seeds, EKV ali Lačni Franz, poetiko pa ob bok legende Arsena Dedića ali celo Đorđa Balaševića. Kot pri njihovih predhodnikih ta večer enostavno ne najdemo negativnih kritik za njihov nastop. Zadeva enostavno deluje.

Upamo, da material kmalu ovekovečijo z albumom, saj je zadeva več kot zrela za svet. Enostavno drugačni ampak kvalitetni so prava vaba za ušesa. Želimo jih čimveč nabiranja odrske prakse, čeprav smo ta večer dobili občutek, kot da zadeva deluje že desetletja. Sama celostna podoba benda napoveduje, da fantje mislijo še kako resno. Managersko taktirko je prevzel Denis Brnčič, ki nam je lani postregel z dokumentarnim filmom z naslovom ‘Železne Stopinj’. S tem filmom je ovekovečena zgodovina slovenske metal scene.

Ne samo, da je Bogunov podoba izredno dodelana, še celo z ličnimi vstopnicami so se potrudili, kar je danes že prava redkost. Vse pohvale vredno in zagotovo se bomo še udeležili njihovih koncertov. Pred kratkim so sodelovali tudi z legendo zasedbe Pomaranča, Mijom Popovičem, kar napoveduje nič drugega kot kvalitetno prihodnost. Komaj čakamo!

Čeprav je bila obiskanost koncerta zelo slaba pa je zagotovo obveljal rek, da ni važna kvantiteta, temveč kvaliteta. In kvalitete ta večer v CSK France Prešeren resnično ni manjkalo.


Seznam odigranih skladb Lusterdam:

 1. Sonce
 2. Brki
 3. S kolesom sem prišel
 4. Lepo mi godrnjaš
 5. Bele miši
 6. Mesec
 7. Amerika
 8. Nič se ne zgodi
 9. Suši
 10. Drevesa
 11. Dan
 12. Barve premoga

Seznam odigranih skladb Bogunov:

 1. Ljubavi
 2. Ostajem sam
 3. 98%
 4. Sanjao sam
 5. Jedini sin
 6. Vrime od mora
 7. Ponesen
 8. Daj mi ruku
 9. Dobro jutro
 10. More bijesa
 11. Putnici
 12. Oko drveta šuma
 13. May
 14. Malo dobrih ljudi
 15. Poziv na zabavu
 16. Nočna zgodba
 17. Ubij me