Začel se je jubilejni 20. Orto Fest

Orto bar nas že 20. leto zapored razvaja z odličnim glasbenim programom v sklopu festivala Orto Fest. Tudi letos ni nič drugače. V sklopu festivala se bodo s koncem marca in večji del aprila na obeh odrih Orto bara zvrstili nastopajoči za različne glasbene okuse. Letošnja otvoritev pa se je začela v največjem možnem slogu z nastopom Gorana Bareta in njegovih Majk.

Niti najmanjšega dvoma ni bilo, da bo otvoritveni koncert razprodan. Bareta in Majk nimamo možnosti občudovati prav pogosto na naših odrih zato je bilo jasno zanimanje za koncert veliko. Velika dvorana Orto bara je bila zapolnjena do zadnjega kotička, ko so oder z zamudo nekaj čez 22:00 uro zasedle zvezde večera z rock fenomenom ex jugo scene. Pri Baretu nikoli ne veš kaj lahko pričakuješ.

Tudi tokrat ni bilo prav nič drugače. Po odličnem koncertu aprila lani v Cvetličarni, bi bilo nerealno pričakovati presežek takratnega koncerta namenjenega v promocijo aktualnemu albumu ‘Nuspojave’, kateremu smo v našem uredništvu namenili titulo naj tujega rock albuma po izboru uredništva. Očitno je bila istega mnenja tudi komisija hrvaških nagrad Porin, ki je albumu ‘Nuspojave’ namenila nagrado najboljšega rock albuma leta 2018.

Čemu so se Bare & Majke najbolj posvetili?

Pričakovano je bilo aktualnemu albumu namenjen precejšen del repertoarja, saj so Bare in Majke s tega albuma zaigrali skladbe ‘Ljubav Krvavi’, ‘To Nije Igre’, ‘Osvijesti Me’, ‘Skarabej Go-Go’ in Dobri Anđeo Te Noči Je Pao’. Izpustili so žal le odlični skladbi ‘I Dok Pleše Sama S Kišom’ in ‘Zašto’. Ta večer so nam Majke s simbolom kontraverznosti Baretom na čelu pripravili konkreten izbor skladb, med katerimi seveda niso manjkale ‘best of’ variante ‘Mršavi Pas’, ‘Pozovi Me U Noč’, ‘Težke Boje’, ‘Jaz Sem Budučnost’, ‘Budi Ponosan’ in ‘Put Ka Sreči’.

Pa je bilo vredno ogleda?

Kaj pa reči o sami izvedbi? Sam začetek je ob predgovoru ta večer očitno zelo razposajenega Bareta obetal veliko. Zadnje čase nismo navajeni njegovih pestrih idej. Ta večer pa si je vzel precej časa za ostro politično in situacijsko kritiko in v glavah nam je že govorilo:”Tole bo pa danes bomba!”. Ampak na veliko žalost se celotni koncert ni izšel po odličnem uvodu. Navajeni smo, da svojevrstna podoba Bareta vedno ponudbi razne ekscese na odru v smislu pozabljanja besedil in podobnega kiksov. Tudi tokrat ni šlo mimo tega saj je kar nekaj skladb besedilno improviziral, v delu koncerta pa skladbo popolnoma zavozil in se v svojem stilu opravičil.

Nekako pa ni šlo mimo občutka, da sicer sestav odličnih glasbenikov Majk ni dvigoval Bareta kot bi ga moral. Energije celotne ekipe je bilo  sicer na pretek, ampak žal se ni pretvorila v zvočno podobo kot bi to pričakovali. Šcepec slabih začimb na koncert je dodal še slab ton. Koncert smo poslušali z mesta, kjer bi običajno pričakovali najbolj kvaliteten zvok, pa tega nismo bili deležni. Nerazločnost posameznih inštrumentov si težko zasluži pozitivno kritiko. Sicer se je celotna kulisa do konca koncerta popravila, ampak kljub temu se nismo znebili občutka, da bi lahko šlo bolje.

Smo dobili kar smo pričakovali?

Žal se je uresničilo pričakovanje pred samim koncertom. Tokratni koncert ni bil na nivoju koncerta s Cvetličarne lani aprila. Ampak še vedno v končni fazi poslušljiv, tako kot Goran Bare & Majke vedno bodo. Ne glede na situacijo. Zasedba, ki se je enostavno ne izpusti in prepričan sem, da je bila večina v dvorani Orto bara tega dne istega mnenja. Brez dvoma odlična izbira za otvoritev in napoved kvalitete za celotni festival. Goran Bare pa je bil in vedno bo svojevrstna ikona rock´n´rolla. Upamo, da luč sveta ugleda še kak kvaliteten produkt kot je album ´Nuspojave’. S krajšim premorom kot je bil v tokratnem primeru. Še na mnoga leta Bare!

Seznam odigranih skladb:

 1. Vrijeme je da se krene
 2. Ljubav krvavi
 3. To nije igra
 4. Fantastična vatra
 5. Ništa lažno
 6. Osvijesti me
 7. Skarabej go-go
 8. Zato te volim
 9. Odvedi me
 10. Budi ponosan
 11. Grešnik
 12. Mršavi pas
 13. Put ka sreči
 14. Za koga? Za život!
 15. Iz sve snage
 16. Pozovi me u noč
 17. Težke boje
 18. A ti još plačeš
 19. Mene ne zanima
 20. Ja sam budučnost
 21. O da te vidim
 22. B.Blues
 23. Dobri anđeo te noči je pao
 24. Daj mi
 25. Depresija

Foto: Marko Alpner