Izštekani BORDO

Izštekani sporočajo: “BORDO je novi glasbeni podvig avtorja, kitarista in pevca Tomaža Štularja, ki so ga Izštekani ponosno gostili na decembrskem jubilejnem koncertuIzštekanih 25. Prav na dan koncerta je izšel prvenec Bordo “Medzvezdje”. Odmevno gostovanje je izzvenelo v zavezi, da v kratkem sledi samostojni celovečerni studijski nastop. Zgodilo se bo v torek 9. aprila 2019 ob 22.25 na Valu 202. Prištekate se lahko na neposredni radijski ali spletni video prenos.”

Gorenjska skupina The Tide je leta 2015 po dvanajstletnem delovanju in štirih albumih ugasnila motorje. Petero fantov je veličastni zvok ponesel tudi čez meje prostora in časa. Peli so v angleščini, podirali so konceptualne mejnike, snemali izvrstne videospote, uglasbljevali filme, sodelovali s plesalci in likovniki ter dvakrat gostovali v Izštekanih, tudi na slavju ob dvajsetletnici oddaje. Po krajšem premoru se je pevec The Tide Tomaž Štular odločil za nov korak. Pobarval ga je v Bordo. In od samega začetka vztrajal pri slovenščini“Končno sem spoznal, da je slovenski jezik res ena lepa reč. Da so besede močnejše in bliže ljudem od tistih v drugih jezikih. Sporočilo v maternem jeziku seže res globoko v srce,”pripoveduje Tomaž.

Od prve skladbe “Odplešiva” do albuma “Medzvezdje” sta minili dve leti. V tem času je sodeloval z nekdanjimi in novimi glasbenimi pajdaši, od soborcev iz The Tide do pevke Tine Marinšek in producenta Petra Penka. Ključen korak pa je bilo oblikovanje zasedbe za nastope. “Produkcija in predvajanje po radiu je eno, igranje na odru pa čisto nekaj drugega. Glasba postane lepša, bolj čutna, nabita z energijo. Ustvarjam jo s čudovitimi ljudmi. Skoraj bojim se to izreči, a zdi se mi, da je to moj vrhunec. Verjamem, da so tudi naprej nove poti, a to je res vrhunec moje dosedanje kariere.”

V celovečernem izštekanem nastopu se bodo Štularju pridružili basist Miodrag Dimitrijević, tolkalec David Almajer, pianist Drejc Pogačnik,saksofonist Štefan Starc in kitarist Janez Šter. Poleg avtorskih skladb bosta na sporedu tudi izjemni predelavi “Obljubim (I Promise)”Radiohead in “Kozlam” Dan D, ki so jo pripravili za Izštekanih 25. Premierno bodo predstavili tudi povsem nove skladbe. Ter vse odigrali na minimalističen, pravoverno izštekan način. “To, kar smo pripravili za Izštekane, je čisto nekaj drugega kot album,” zaključuje Tomaž. Ki seveda še niti približno ni rekel zadnje besede. Bodite zraven!

Pogled naprej
21. maja 2019 bodo svoje težko pričakovano izštekavanje izvedli prvokategorniki slovenskega šugejza HAIKU GARDEN, ki so po odmevnem EPju “Waver” oktobra objavili odlični dolgometražni album “Where If Not Now”. Poslastica!
11. junija 2019 bo akustična krila svoji glasbi nadel obalni kantavtor JURE LESAR. Po zaključku zgodbe s skupino Eskobars je krenil na solistično pot in lansko jesen pridelal izvrstni album “Zemljin sin”.