gold spletka
Foto: Facebook profil izvajalca

Leto dni po tem, ko so nam predstavili svoj tretji album Optimist, so se Gold vrnili v Gromko z novim izdelkom Why Aren’t You Laughing?

Nizozemski sekstet s hipnotično Mileno Evo na vokalu je osnoval kitarist Thomas Sciarone, ki se je pred tem kalil v kultnem bendu The Devil’s Blood. To ga je v celoti konzumiralo in šele po njihovem razpadu je začel znova iskati samega sebe. Našel se je v obliki post-metal-rock-punk-gothic glasbe, ki jo predstavljajo Gold. S svojimi transcendentnimi vokali, monotonostjo in grobimi ritemskimi vložki so izoblikovali edinstven zvok, s katerim izstopajo iz poplave drugih bendov. V besedilih in videospotih izpostavljajo seksizem, absurdne razlike med problemi posameznikov v t.i. prvem in tretjem svetu in hinavščino ter brezbrižnost slehernika v zahodni civilizaciji.

V zvoku se to manifestira kot temačno, monotono, z vmesnimi grobimi udarci in visokimi, nežno nedolžnimi in obenem neprijetno surovimi vokali. Nenavadna izbira vokala za takšno glasbo; verjetno prav zaradi tega deluje.

Gold se pozna koncertna kilometrina. Na odru so popolnoma v svojem svetu. Le nadomestna basistka je bila nekoliko nesproščena, sicer pa je bend deloval kot energična celota. Milena Eva v svoji zadržanosti in skromni, resni retro estetiki zapusti svoj odrski lik le v trenutkih bučnega aplavza s strani publike, ko se skrivnostno nasmehne in zahvali. Setlista nas je popeljala skozi zadnje tri albume, z vrhuncem tik pred koncem, ko so zaigrali naslovni komad zadnje izdaje. Raznoliko občinstvo je bilo prevzeto od glasbe in začarano od pevkine prezence, katere vokal je na trenutke žal izginil v močnih kitarskih rifih in silovitih udarcih bobnov.

Zaradi njene skrivnostne dramatičnosti bi v večji dvorani gotovo vse skupaj izpadlo še boljše. V svojem elementu namreč ne deluje kot ”ena izmed nas”, temveč kot višje bitje, ki ga je treba opazovati z distance. Vsekakor zanimiv bend, vreden ogleda.

Tekst: Neža Pečan