Šesta izdaja poletnega festivala, ki domuje v skritem kotičku Stare Ljubljane, v hladu atrija NUK-a, se bo letos odvila med 29. junijem in 20. julijem. Ekipa festivala Poleti v NUK zopet napoveduje pester in kvaliteten program.

Rdeča nit festivalskega programa je vsebinska raznolikost, kjer ima pomembno vlogo kvaliteta. To vodilo omogoča zastopanost različnih glasbenih zvrsti in drugih umetnostnih področij, k sodelovanju pa vabijo kakovostne ustvarjalce z odličnimi referencami in dolgoletnimi izkušnjami ter mlade, še neuveljavljene ustvarjalce. Omogočajo jim glasbeno udejstvovanje pred širšo publiko, širjenje njihove prepoznavnosti in možnosti uveljavitve v slovenskem glasbenem prostoru.

Nad edinstvenim prizoriščem, ki s svojo akustiko in prijetnim butičnim vzdušjem ponuja intimen prostor ter priložnost za raznolik kulturni izraz se navdušujejo tako obiskovalci, kot nastopajoči.

Festival bo odprla Neisha, zaključili pa ga bodo Teo Collori in Momento Cigano

V festivalsko razpoloženje nas bo z uvodnim koncertom letos zapeljala Neisha, na zaključnem koncertu pa bodo nastopili Teo Collori in Momento Cigano.

Mladi ustvarjalci

Ljutri (30.6.2019), Jakob Kobal (7.7.2019) in Mencarija (14.7.2019)

Ljutri je zasedba, katere glasba je preplet več kultur, zaradi česar je zelo razgibana. Skupino sestavljajo Phillipp, Juan in Joana, ki jih je povezalo medsebojno prijateljstvo. Z ustvarjanjem so začeli na ljubljanskih ulicah.

 

Jakob Kobal bo pričaral večer z umirjeno glasbo, ki spominja na brezskrbni poletni večer, po drugi strani pa tudi s tako bolj živahno, ki je podobna razburkanemu oceanu in navdušuje s kaotičnimi in mističnimi ritmi in melodijami.

 

 

Mencarija je skupina, ki vas bo s svojo avtorsko glasbo ponesla v vrtinec gipsy swinga. Člani lovijo mejo med vihravostjo in intimo. Poudarek dajejo besedilom pesmi in zgodbam, ki jih z njimi povejo.

 

 

Šansoni

Hamlet Expres (1.7.2019), Jure Ivanušič (8.7.2019) in Romana Kranjčan (15.7.2019)

Hamlet Expres je zasedba, ki vas bo prepričala z novodobnim šansonom, pri čemer se prepletata elektro in akustična avtorska glasba. Tematike pesmi so raznovrstne in obsegajo vse spektre od ulične do visoke poezije.

 

Jure Ivanušič pravi, da je šanson zanj uglasbljena poezija in da je glasbenik tisti, ki prispeva besedilo, glasbo in interpretacijo. Tega se je naučil od največjih svetovnih šansonjerjev Brela, Brassensa in Ferreja.

 

Romana Kranjčan se je na slovenski glasbeni sceni uveljavila predvsem z otroškimi pesmimi. Tokrat pa vas bo očarala s svojimi, marsikomu manj znanimi, šansoni. Prepričala vas bo s svojo izvrstno interpretacijo, s spontanostjo in pristnim stikom s publiko.

Od alta do soprana

Nina Strnad (2.7.2019), Karyn (9.7.2019) in Nana Milčinski (16.7.2019)

Nina Strnad bo navdušila ljubitelje resne jazz glasbe. Gre za eno najvidnejših slovenskih jazz vokalistk. Redno se pojavlja na številnih domačih festivalih, koncertnih ciklih in prireditvah, ki obujajo zlata leta slovenske popevke.

Karyn (Karin Možina) je dekle mnogih interesov in talentov, ki se je odločila, da se letos posveti svoji največji strasti – glasbi. Javnosti se je samostojno prvič predstavila s pesmijo »Povej naprej«, ki jo je odpela na Lakeness Festivalu. Letos je izdala singel ”Hočem več”, tekom leta pa načrtuje izdajo svojega prvega EP-ja.

Nana Milčinski bo skupaj s pianistom Jožijem Šalejem in kontrabasistom Ninom de Gleria pričarala intimni večer uglasbljene poezije. Predstavljene bodo skladbe z najnovejše zgoščenke »Nanine pesmi«. Gre za čudovito zbirko pesmi, ki jo je Frane Milčinski Ježek napisal o svoji vnukinji.

Od basa do tenorja

Gušti (5.7.2019), Samo Budna (12.7.2019) in Dare Acoustic (19.7.2019)

Gušti se je v zadnjem času nekoliko odmaknil od rockerskega sloga. Trenutno izvaja žanrsko zelo raznoliko glasbo, kar je dokazal tudi s projektom »Dolce vita«. Gre za njegov samostojni projekt, na katerem njegove avtorske skladbe prepevajo različni izvajalci.

Samo Budna je kot solist začel delovati leta 2008, leto kasneje je izšel njegov prvi samostojni album »Manj je več«. Leta 2015 je sledil še »Za nazaj in za naprej«. Je tudi violinist pri Vladu Kreslinu in Beltinški bandi. Od leta 1990 je bil član Marko bande, ki ustvarja etno glasbo in zasedbe Posodi mi jürja.

Dare Acoustic bo pričaral prijeten kantavtorski večer, v sklopu katerega bo predstavil svoje avtorske pesmi, ki so napisane tako v angleškem kot v slovenskem jeziku. S kantavtorstvom se Dare sicer ukvarja že več kot 10 let. Kot kitarist, vokalist ter avtor besedil in glasbe je svoje izkušnje nabiral v glasbenih skupinah Noisebreak, Esenca ter pri različnih glasbenih projektih.

Glasba svetov

SLO Blues (4.7.2019), Noreia (11.7.2019) in INTERCONNECTED (18.7.2019)

SLO Blues je skupina, ki bo navdušila z izvajanjem slovenskih ljudskih pesmi v blues preobleki. Gre za najnovejši projekt skladatelja in pianista Gregorja Strniše. Člani zasedbe so Ursula Luthar (vokal), Andrej Zupan (vokal in klarinet), Aleš Marjetič (kitara), Gregor Strniša (klavir), Uroš Usenik (bas kitara) in Miha Friedrich (bobni).

Noreia bo navdušila vse ljubitelje irske glasbe. Zasedba izkušenih mladih glasbenikov preigrava tradicionalne irske, škotske in bretonske melodije, ki niso vedno izvedene na povsem tradicionalen način. V zadnjem času keltsko tradicijo prepletajo s slovensko ljudsko glasbo, kar ustvarja unikaten in prepoznaven zvok. Novi album Viže izide v maju 2019.

INTERCONNECTED je plesni koncert, ki vas bo presenetil s svojo izvirnostjo, prepletom slogov, vrhunsko izvedbo in svežo interpretacijo. Svoje znanje in ustvarjalno moč so združili plesalka Ana Pandur, pevka Vesna Zornik, harmonikar Marko Brdnik in basist Robert Jukič. Skupaj so pričarali glasbeno plesni mozaik, v katerem se prepletajo tango, električna glasba in izvirne avtorske skladbe. Plesna interpretacija Ane Pandur temelji na flamenku.

Koncerti 

Raiven (6.7.2019), Tinkara Kovač (13.7.2019) 

Raiven bo publiko popeljala v svoje novo poglavje; REM, ki je sestavljeno iz naslednjih faz: Širni ocean, Kralj Babilona, 13, Ledenik in KAOS. Njena glasba ima pridih temnejših zvokov elektropopa, v ospredje pa stopajo besedila pesmi. Nastopila bo v spremljavi violinista Luke  Beljana in violončelista Žana Beljana.

Tinkara Kovač je pevka in flavtistka, ki se je z ustvarjanjem podala v rock in pop glasbene vode. Je že stara znanka slovenske glasbene scene, za sabo pa ima tudi številne nastope na Hrvaškem, v Avstriji in v Italiji. Svoj prvi album »Ne odhaja poletje« je izdala že leta 1997.

 

Vstopnice za koncerte in gledališke predstave lahko kupite preko EVENTIMA. Dodatne informacije lahko ažurno spremljate na Facebooku Poleti v NUK, program po tednih pa si ogledate na festivalski spletni strani.