Noctiferia, mistična jama, netopirji in Transnatura (2019)

Noctiferia s posebnim koncertom albuma Transnatura

Nekaj malega o projektu Transnatura

Pisalo se je leto 2015 ko so prvaki slovenske metal scene Noctiferia pristali na povabilo Jureta Longyke in svojo zmes death, black in industrial metala preoblekli v akustično obleko. Leta 2016 so idejo in izvedbo zapakirali v album z naslovom Transnatura ter oboževalcem pokazali kako zvenijo v swing, etno, jazz in na trenutke celo balkan ritmih. Njihov šesti zaporedni studijski album so nato predstavili s serijo posebnih koncertov, nato pa je Transnatura izvedba postala čedalje redkejša.

Ampak Noctiferia so nas ponovno razvadili. Tokrat so za izvedbo svojega mednarodno priznanega albuma izbrali kuliso Hude jame v okolici Velenja. Koncert je potekal na petek 23.8. v sklopu tradicionalnega festivala mladih kultur z imenom Kunigunda. Že v napovedniku je pisalo, da bo število vstopnic izredno omejeno, kar nam je že pred koncertom dalo vedeti, da se bo koncert odvijal v izredno intimni sceni. In nismo se motili. Do lokacije razprodanega koncerta je malo številčna publika prišla skozi glavni vhod jame razsvetljene z modrimi in rdečimi lučmi po poti, ki so jo do platoja, kjer se je odvijal koncert vodile sveče. Mistična podoba albuma je odlično sovpadala z ambientom Hude jame in pričakovanja so bila jasno velika.

O izvedbi

Tipična pet članska sestava zasedbe Noctiferia se za izvedbo Transnature dopolni še z dodatnimi petimi člani, ki dodajo pravo podobo izvedenih žanrov skladb. Razširjena akustična Noctiferia se je koncerta lotila izredno resno. Kaj manj iskreno niti nismo pričakovali. Izvedbe zvenijo skoraj identično kot na albumu. Metalsko naravnani prsti kitaristov Igorja Nardina in Romana Fileša nimajo nobenih težav z akustično izvedbo. Akustični bas Uroša Lipovca za Transnatura koncert dobi pravo toplo globino. Glas Gianija Poposkega pa kljub blagi umiritvi in prilagoditvi tipičnega Noctiferia vokala doda piko na i mistiki celotnega koncepta.

Svojo začimbo doda še odličen vokal Sare Jeremić (poznamo jo iz symphonic folk metal zasedbe Brezno), ki skladbam doda pridih simfonične romantike. Violinski zvoki izpod rok Dejana Gregoriča skladbam dodajo ciganski in na momente klasični pridih. Bobnarja Urbana Krča iz trenutnega standardnega sestava Noctiferie je za tokratno izvedbo Transnature zamenjal Žiga Šercer, z klaviaturo pa je upravljal Uroš Grabenšek. Brass sekcijo in tolkala sta prevzela Jaka Birsa in Gašper Selko.

Smo dobili po kar smo prišli?

Razširjena Noctiferia se je na nekaj manj ko uro in pol dolgem koncertu sprehodila skozi celotno Transnaturo. Vključno z instrumentalnimi skladbami. Sami izvedbi enostavno ne moremo podati kritike. Verjamemo, da z ozvočenjem jame na tako majhnem platoju ne gre delati čudežev. Koncert je bil izpeljan enostavno popolno in pričakovano požel veliko navdušenja. Transnatura in njegova izvedba v živo je konkreten dokaz kreativnosti zasedbe in potihem si lahko le želimo, da se kaj podobnega ponovi.

Noctiferia letos udari na novo

Noctiferia bo letos izdala izdala svoj sedmi studijski album z naslovom Reforma, ki bo predstavljal hommage legendarni industrial zasedbi Laibach. Na albumu bodo gostovali tudi Attila Csihar (Mayhem), David Vincent (Morbid Angel) in Jørgen Munkeby (norveški Shining). Zametke albuma smo lahko v perfektni izvedbi slišali na letošnji izvedbi festivala MetalDays in zato so naša pričakovanja upravičeno najvišja.

Noctiferia z takimi kreativnimi zamislimi trdno betonirajo svoj položaj na glasbeni sceni in se ne oklepajo nekega standarda kot pijanec plota temveč zaplavajo ven iz okvirjev cone udobja. Fantje in dekle hvala za koncert. Mistična kulisa Hude jame, netopirji in Transnatura… Recept za popoln popoln glasbeni večer.

Foto in tekst: Klemen Udovč