Runda Digital day – Ljubljana

V Ljubljani se bo srečala mednarodna glasbena stroka

Regionalno združenje neodvisnih založb z Balkana – RUNDA, v sredo, 6. novembra, v Kinu Šiška organizira mednarodno glasbeno konferenco. Srečanje in predavanja so v osnovi namenjena založnikom, glasbenikom in vsem, ki jih zanima digitalna glasbena distribucija. V ospredje pa bodo postavljene spletne glasbene platforme in izzivi, ki jih je na glasbeni teritorij prinesla digitalizacija.

Balkan ima kot tržišče na področju streaminga ogromno potenciala. Že samo število uporabnikov je ocenjeno na približno 40 milijonov (20 milijonov na Balkanu in še skoraj enkrat toliko tistih, ki bivajo v tujini). Zdaj je pomemben čas tako za lokalne kot tudi regionalne založbe, saj morajo ujeti korak s svetovnimi trendi na področju digitalne glasbene distribucije. Tudi zato je leta 2018 nastalo združenje RUNDA, in sicer iz glasbenih založb na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Ko so naredili prvo raziskavo med njihovimi člani, se je kot ključno izkazalo pomanjkanje znanja na področju glasbene industrije. In prvi korak je Runda Digital Day, ki se bo odvil tako v Ljubljani kot tudi v Zagrebu in Beogradu.

Konferenca se bo osredotočila na digitalne glasbene vsebine, kako pravilno predstaviti svojo glasbo, kakšne so pravice avtorjev, kaj je to ISRC koda, kaj se v digitalni dobi dogaja z založbami, kakšna je zares zastopanost žensk v glasbeni industriji in zakaj moramo o tem govoriti, ter kaj nam na območju Balkana prinašajo na ponudniki glasbe na spletu.

Med osrednjimi gosti so Denis Simms iz WIN (Worldwide Independent Network), Diddler Gosset (IMPALA) in Relja Milanković Reksona (Bassivity music). Prav tako pa se bodo dogajanju pridružili številni slovenski in regionalni poznavalci glasbene industrije ter novinarji.

Dogodek je brezplačen, a je potrebna predhodna registracija: https://rundadigitaldayljubljana.eventbrite.com/

 Povezave: 

Podrobnosti: 

Denis Simms 

Manager, analitik in poznavalec založništva, ki predstavlja svetovno mrežo neodvisnih glasbenih ustvarjalcev (WIN – Worldwide Independent Network). Mreža je nastala leta 2006 zaradi potreb povezovanja neodvisnega sektorja. 

Z več kot desetletnimi izkušnjami neprestano išče načine, kako združevati glasbeno sceno, predvsem pa izobraževati nove akterje. 

Diddler Gosset

Didier je direktor komunikacij in članstva pri evropskem združenju neodvisnih založb IMPALA s sedežem v Bruslju. Poslanstvo IMPALA je rast neodvisnega glasbenega sektorja, povrniti več vrednosti izvajalcem, spodbujati kulturno raznolikost in podjetništvo, izboljšati dostop do političnih organov in modernizirati poglede na glasbeni sektor. Kot velik glasbeni navdušenec Didier tudi vodi založbo Black Basset Records, ki je nastala iz želje v ospredje postaviti estetike, ki niso deležne medijske pozornosti. Prav tako pa je član odbora koncertnega prizorišča Rockerill v mestu Charleroi, kjer tudi živi. 

Relja Milanković

Ime, ki ga v Sloveniji primarno povezujemo z megalomanskim uspehom pevke Senidah, ki je ravno z njimi začela svoj milijonski pohod na spletni strani Youtube. Je vodja in eden od ustanoviteljev Bassivity Music Group, ki kot založba deluje pod imenom Bassivity Digital. Coby, Struka, Senidah, Sara Jo so samo nekateri, ki so del Bassivity zgodbe. 

RUNDA – Regionalno združenje neodvisnih proizvajalcev fonogramov (glasbenih založb, ki skupaj z združenjem IMPALA išče rešitve ter odgovore na številne izzive glasbenega založništva v regiji (npr. prihod Spotifya). Runda je nastala 15. oktobra 2018 v Zagrebu.

Runda Digital Day podpirata Merlin in IMPALA. Dogodek bo potekal v slovenskem in angleškem jeziku.

PROGRAM
URA TEMA SODELUJOČI
10:00 Pozdravni nagovor in prijava na dogodek  
10:30 – 11:30 Razvoj založbe v digitalni dobi/ Developing a label for the digital era* Branko Komljenović (Menart), Miran Rusjan (Moonlee Rec.), Andrej Ilic (IDJ), Chris Eckman (Glitterbeat Rec.).

Moderator – Rok Košir (R.O.K. booking & management)

11:30 – 12:15 Kaj so ISRC kode? Martina Sovdat, Zavod IPF
12:15 – 13:15 Avtorske pravice v digitalni dobi / Copyrights in the digital era* Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Darjo Rot (Nika Rec.), Žiga Drofenik (Universal Music Slo.). Moderator: Nikola Jovanović (RUNDA)

 

13:15  – 14:15 Premor za kosilo  
14:15 – 15:15 Predstavitev založbe Bassivity Digital / Label Spotlight – Bassivity Digital* Relja Milanković. Pogovor vodi: Klavdija Kopina (RTV SLO)
15:15 – 16:15 Ženske v glasbeni industriji Kukla, Raiven, Anja Rupel, Nina Hudej (Pritličje, Warrego Valles). Moderatorka: Klara Zupančič (glasbena urednica Val 202)
16:15 – 16:45 Premor za kavo  
16:45 – 17:45 Predstavitev WIN & IMPALA & RUNDA / Presentation WIN & IMPALA & RUNDA Denis Simms (WIN), Didier Gosset (IMPALA), Nikola Jovanović (RUNDA)
17:45 – 18:45 Prihodnost streaminga na Balkanu / Future of streaming in Balkans* Bojan Musulin (IDJ), Marko Kocjan – Emkej (Streamarnica), Mare Godnjavec – Jizah (Nika Rec), Dejan Boskovic (Orchard). Moderator: Izak Košir (Mladina)
  *v angleškem jeziku  

**organizator si pridružuje pravico do spremembe programa