Winter Days of Metal 2019 – prvi dan

Že četrtič so se v Bohinjsko Bistrico zgrnili ljubitelji težkometalne glasbe. Tam namreč poteka zimska različica uspešnega tolminskega festivala Metaldays.

Dvorana Danica je okrog 18. ure odprla svoja vrata, za katerimi se je prvič do sedaj nahajal prijetno ogret prostor.

Matterhorn

Otvoritev festivala je pripadla švicarskim mladcem Matterhorn, ki so pred maloštevilno publiko odigrali izbor komadov s svojega lani izdanega prvenca. Speed-death trio žal ni uspel prebuditi obiskovalcev. Upajmo, da jih lahko vidimo še kdaj pod boljšimi pogoji.

Blaze of Perdition

To je bolje uspelo naslednjim nastopajočim, poljskim okultistom Blaze Of Perdition. Pred enim letom smo jih lahko videli v kranjskem Trainstationu, ko so si oder delili z Horno, tokrat pa so nas obiskali v sklopu evropske turneje z vsemi današnjimi bendi razen Exciter.

Navdušili so s slabo uro odlično odigranega, nepopustljivega black metala. Malo jo je zagodel le zvok, vse skupaj je bilo nekoliko preglasno.

Bolzer

Bolzer sta drugačno vzdušje naznanila še pred začetkom svojega seta, dvorano je namreč napolnil oblak meglic in dišečih kadil, skozi katera so migotale sveče. Nato sta na oder stopili skrivnostni silhueti in pričeli svoj, tako imenovan, ”kaotični udar energije”. Ta je resnično napolnila dvorano, zvok pa je bil kot na njunem koncertu lanskega oktobra v Orto baru izjemno poln in prijeten. Takšen, kot mora biti. Manjkala je le himna ”Hero”, ki so jo vsi pričakovali, a sta se očitno odločila, da jo ob tej priložnosti izpustita. Bend, vreden poslušanja.

Dodheimsgard

Temačni vrhunec večera je sledil v obliki Dodheimsgard, Norvežanov, ki so na sceni že od daljnega 1994. V svoji glasbi se gibljejo od black metala, do industriala in avantgarde. Opevajo vse zlobno in temačno, imidž pa imajo presenetljivo prijazen. Oder so napolnili s kuliso  zastav in vezenih tančic in odigrali soliden, energičen nastop, ki obiskovalcev ni pustil hladnih.

Exciter

Kot zadnji so ob polnoči stopili na oder kanadski speed metal prvaki Exciter. Sto odstotna sprememba vzdušja iz temačnosti in mistike v neposreden, energičen heavy metal je odgnala del obiskovalcev, res pa je, da Slovenija ne slovi kot ljubiteljica underground heavy metala stare šole. Velika škoda za bend takega kova. Tudi sami so med koncertom komentirali, da v dvorani postaja nekoliko tiho in poskušali zmotivirati obiskovalce, vendar jim je uspelo le delno.

Vseeno so izvedli odličen nastop, poln underground himen iz svoje dolge kariere, zaključili pa so s poklonom Motorhead. Morda organizatorji lahko vzamejo tak odziv obiskovalcev kot namig za bolj smiselne kombinacije nastopajočih.

Po zaključku koncertov je letos prijetno presenetila še ena novost, uraden afterparty tik ob prizorišču, kjer so se manj zaspani metalci lahko zabavali še do tretje ure zutraj.

Tekst: Neža Pečan

Foto: Marko Alpner / WDOM