MetalDays 2020 presenetili z novimi najavami!

Organizatorji festivala Metaldays so že drugič v tem mesecu presenetili s pestrim in sila zanimivim repertoarjem. S tokratno najavo boste na svoj račun prišli tudi ljubitelji progresivnejših zvokov.

Kot prvi napovedani se bo k nam vrnil Devin Townsend. Slednji tudi spada med enega bolj zahtevanih izvajalcev s strani samih obiskovalcev festivala. Devin je sicer lanskega marca izdal odličen studijski album Empath, organizatorji pa napovedujejo, da bo tokratna turneja vsebovala bolj brutalne pesmi, kar pomeni, da bomo zagotovo slišali tudi nekaj skladb nekdanjega Devinovega benda Strapping Young Lad.

Kot druge so tokrat napovedali zasedbo Green Carnation, norveške avantgardne / prog / metalce. Slednji z vsakim albumom postajajo zvokovno vedno manj težki. Gibajo se vse od death metala, progresivnega doom metala, do atmosferskega gotskega metala, pa vse do melanholičnega hard rocka. Največje presenečenje je bil leta 2006 izdan povsem akustični album The Acoustic Verses. S čim nas bodo presenetili tokrat, ne ve nihče.

Zgoraj omenjenima bendoma se bodo na odru pridružili tudi Oceans of Slumber. Skupina je nastala že leta 2011, po odhodu vokalista leta 2014 pa je mikrofon prevzela izjemna Cammie Gilbert. Čeprav je zasedba pogosto označena kot kitarski prog metal, pa sta v njenem osrčju melanholija in izjemna ustvarjalnost. Njihov zvok je edinstven, saj je skupek mešanice dooma in popolne death metal agresije.

Na oder letošnje edicije MetalDays prihajajo tudi Cypecore, melodična industrijska death metal zasedba iz Nemčije. Do zdaj so izdali štiri neodvisne studijske albume, vsi pa so bili konceptualni in temeljijo na pripovedi o futurističnem, post-apokaliptičnem bojevanju, ki je postavljeno v hipotetično 22. stoletje. Njihova glasba je brutalna, borbena, a vseeno melodična. Močni kitarski riffi, mehanski zvok dvojnega basa, edinstveni vokal, elektronski elementi in elementi kinematografskega zvoka so gorivo, ki poganja Cypecore.

Današnjo najavo pa zaključujemo z MØL – danskim bendom, ki v svojem zvoku združuje prvine atomosferičnega black metala in shoegazea, dveh zvrsti, ki za marsikoga ne gresta ravno skupaj. Čeprav imajo do sedaj za sabo en studijski album, pa vseeno ne gre ravno za novince na glasbeni sceni. Bend deluje že vse od leta 2012 in ima, poleg predlani izdanega album Jord, zunaj še lani izdani kompilacijski album. Če torej uživate ob poslušanju skupin, kot sta Alcest in Deafheaven, potem vam bodo zagotovo všeč tudi ti fantje!

Trenutni vrstni red po abecednem redu sestavljajo sledeči bendi:
1914
Amon Amarth
Anthrax
As I Lay Dying
Asphyx
At The Gates
Benediction
Beyond Creation
Cattle Decapitation
Clutch
Convictive
Cypecore
Dark Fortress
Decaying Days
Desaster
Despised Icon
Devin Townsend
Eternal Delyria
Green Carnation
Havok
Jinjer
Katla.
Malevolent Creation
Møl
Napalm Death
Oceans of Slumber
Orbit Culture
Paradise Lost
Philip H. Anselmo & The Illegals
Razor
Rome
Rotting Christ
Signs of Algorithm
Testament
The Privateer
Voices
Vulture Industries
Warkings
Wormrot
Wolves in the Throne Room
Year of the Goat