Hamo in Tokac 1na1 v SiTi teatru

Vrhunski večer frontmanov dveh izredno prepoznavnih slovenskih zasedb

Intimni akustični koncerti s globokim pridihom minimalizma so od nekdaj v klubskih dvoranah uspeli občinstvu zaigrati na noto pristne sentimentalnosti. Serija koncertov z naslovom 1na1 v SiTi teatru je stopila še korak dalje. Recept za uspeh se je v glavah organizatorjev glasil nekako takole: 1. vzami dva frontmana uveljavljenih in preverjenih zasedb. 2. njune inštrumente omeji na čisti minimalizem akustičnih kitar z minimalnim dovoljenim izletom na druge inštrumente. 3. kot glavno sestavino izberi preverjene uspešnice, ki jih oba nastopajoča redno izvajata v svojih stalnih zasedbah. 4. za začimbo naj oba nastopajoče sem in tja zaigrata uspešnico, ki jo prvotno izvaja nasproti sedeči. Po tem receptu ni kaj zgrešiti. Kot prva sta se v seriji koncertov z izzivom spopadla Tomi Meglič in Gušti. Tokrat pa je bil čas za naslednji zanimiv par.

Tokac in Hamo

Tokca (Tomislav Jovanovič) poznamo kot markantnega frontmana ene najbolj prepoznavnih skupin v rock sceni zadnjih dveh dekad – Dan D. Hamo (Matevž Šalehar) pa premišljeno ljubezensko tematiko širi skupaj s svojo blues rock zasedbo Hamo & Tribute 2 Love. Tako Dan D kot Hamo & Tribute 2 Love so lansko leto splavili na sceno svoje nove albumske produkte, kateri so oboji najvišje kotirali na lestvicah v našem uredništvu. Dan D so z albumom ‘Knjiga Pritožb in Pohval’ ponovno kretivno iskali nove smernice in kot vedno doslej jim je le to uspelo na najvišji ravni. Hamo & Tribute 2 Love svojo blues rock romantiko nadaljujejo z albumom ‘4K’.  Medtem, ko so Dan D trenutno nekoliko omejili svoje koncertno delovanje, pa Hamo & Tribute 2 Love trenutno poleg svojih standardnih koncertov oboževalcem nudijo akustične izvedbe svojih poznanih skladb. Kombinacija Tokca in Hamota je tako napovedovala odličen večer za naša ušesa in seveda tokratne edicije koncerta 1na1 nismo zamudili.

In gresta 1na1…

Skromna a domiselno dekorirana odrska postavitev s tremi kitarami, dvema stoloma, mizo, viskijem in špricarjem je čakala zvezdi večera, ki sta ob spremljavi bučnega aplavza nekaj čez 20.00 uro prišla na oder. Koncert sta po krajšem humorističnem nagovoru (odličnemu in hkrati vljudnemu prijateljskemu humorju smo bili priča še ves večer) primeru otvorila s skladbo “Dolgo Nisva Pila”, ki jo Hamo na svojem tretjem albumu v originalu izvaja skupaj z Rudijem Bučarjem. Vlogo Rudija je tokrat prevzel Tokac, skladba pa bi lahko v prihodnosti postala obveza tovrstnim duetom, saj odlično izžareva pristnost prijateljstva dveh izvajalcev ob akustični kitari. Vajeti vokala je nato prevzel Hamo z aktualnim singlom ‘Prva Vrsta’, ki so ga Hamo & Tribute 2 Love pospremili z akustično video izvedbo ta ponedeljek. Hamo je nadaljeval še s skladbo ‘Pomlad’ in ‘Pol’, nato pa je prva čast “kraji” skladbe nasprotnika v duelu pripadla Tokcu, ki je šokiral z perfektno izvedbo skladbe ‘Ona Gre’ z albuma ‘3P’.

Tokac prevzame vajeti in tudi nekaj ukrade

Tokac je nato nadaljeval z repertoarjem Dan D s skladbama ‘Kamn’ in ‘Rekli So’. Sledila je Hamotova “kraja” skladbe z odlično izvedeno ‘Love Song’, ki se odlično pritiče vpeljani tematiki Hamotove matične zasedbe. Hamo je nadaljeval še s ‘Povej Ej’, nato pa je prednost vokala zopet pripadla Tokcu s skladbama ‘Plešeš’  in ‘Moj Problem’. Svoj čustveni navdih je s pete Tokac potegnil še v “ukradeni” žiloreznici (tako jo je v humorju poimenoval) ‘Lepe Stvari’ in svoj kratki vokalni cikel zaključil s skladbo ‘Roke’, katero v originalu izvaja s Polono Kasal.

Hamo se ne pusti

Sledil je Hamotov ‘3P’ in skladbama ‘Telo’ in ‘Zabluzu’. Tokac je redni del koncerta zaključil s skladbo ‘Odrešitev’ s eksperimentalnega albuma DNA D, Hamo pa mu je ukradel ‘Čas’ in ob bučnem aplavzu sta oder prvič zapustila. Seveda brez BISa ni šlo, saj je publika ponorela. Na oder sta se vrnila s skladbo ‘Greva Še Mal Dlje’ ob kateri je Hamotu z publike najglasneje pomagal njegov odrski sotrpin, kitarski virtuz Peter Dekleva. Kot češnja na vrhu smetane pa nam je kocine pokonci postavila Tokčeva izvedba skladbe ‘Voda’.

Pa je koncept uspel?

Koncert se je po uri in tri četrt končal in nas nikakor ni pustil ravnodušnih. Toplo pozdravljamo koncept serije 1na1. Intima dveh vrhunskih glasbenikov, kjer ob skromni akustiki ni prostora za napake, požene kri po žilah. Če pa sta na odru hkrati še dva glasbenika, ki s svojima zasedbama markantno rišeta zgodovino slovenske glasbe vsak v svojo smer, pa večer dobi še dodatne bonus točke. Humoristični vložki enega in drugega zgolj “zabelijo” šegav a skrajno resen koncert. Tako ne preseneča, da je bil prvi koncert razprodan hipoma. Glede na povpraševanje je bil organiziran še drugi. Poraja se nam globoka želja po še.

Ob drugačnosti izvedbe, ko en drugemu “kradeta” vokal (no Hamo je ugotovil, da je Tokac praktično skladbe kradel njegovemu klaviaturistu Denisu Horvatu – Dukiju) v skladbah pa se nam poraja še ena druga močna želja. Zamenjajta se v vlogi frontmana v svojih zasedbah. Ob videnem in slišanem ta večer bi bila to čudovita ekstaza in nekaj novega. Težko verjetno, da bomo kaj takega dočakali, ampak upanje umre zadnje.

Naslednja v vrsti 1na1 sta predstavnika bodočnosti slovenske glasbene scene. Gregor Strasbergar, ki svoje prvine indie rock scene vleče z prodornimi MRFY in Manca Trampuš, ki pa kontrira s svežino in edinstvenostjo zasedbe Koala Voice. Priporočamo!

Hamo in Tokac. Hvala vama za to ekskluzivnost. In hkrati močno upamo, da ne ostane ekskluzivnost.

Foto: Mateja Gašperin