Kvartet džeZZva predstavlja novi videospot za skladbo Preplet

Zasedba džeZZva je uglasbila poezijo Milana Vincentiča in jo prepletla v vizualno podobo z ujetimi panonskimi trenutki. Pesem Preplet je po segmentih nastajala nekaj let, poslušati pa jo je moč na zadnjem albumu Sintur. 

Kitarist Iztok Rodež nam je opisal proces nastajanja skladbe. “Gre za precej posebno skladbo iz repertoarja skupine. Je edina vokalna skladba, aranžmajsko minimalistična, brez klavirja in kontrabasa kot ključnih zvočnih stebrov ostalih skladb, z minimalno vključenimi tolkali in brez instrumentalih improvizacij. Posebna je tudi v načinu nastajanja, saj je nastajala zelo po intuiciji vseh vključenih. Nekajkrat bi se lahko zgodilo, da bi skladba prej razpadla, pristala v kakšnem zaprašenem arhivu. Ampak očitno je bilo nekaj, kar je vse skupaj vleklo naprej in pripeljalo do tega, da je dobila še svojo vizualno podobo.”

Skladba temelji na enostavnem vzorcu na akustični kitari, na katerega je vokalno linijo dodala pevka Lina Rahne. Svoj delček so po navdihu kasneje dodali še preostali člani zasedbe – Dejan Berden, Miran Celec in Tadej Kampl

Sodelovanje s pesnikom Milanom Vincentičem

“Vedno sem si želel, da bi interpretirali poezijo kakšnega od prekmurskih pesnikov. Iskal sem primerno besedilo in najprej pomislil na Vincetiča,” še pove Rodež. “Ko sem prišel do pesmi Tišine iz pesniške zbirke Pristave, sem vedel, da je prava. Tista, ki jo lahko najbolj povežemo z našo glasbo.” Pesnik je bil zelo presenečen in hkrati srečen, da se je zasedba odločila uglasbiti prav njegovo pesem. Obljubili so mu jo v posluh takoj ko jo končajo, a Milan Vincetič Prepleta ni slišal, saj je žal kmalu po pogovoru in dogovoru preminil.

Vizualna podoba

džeZZva je znana po tem, da navdih išče predvsem doma, v lokalnem okolju. Tako so tudi pri nastajanju video spota sodelovali domači ustvarjalci. Za idejo in snemanje kadrov je poskrbel vsestranski Matej Fišer, za montažo Matej Kolmanko, čutne fotografije panonske pokrajine pa je dodal ljubiteljski fotograf Marjan Vaupotič.

Videospot so premierno zavrteli na slovesnosti ob kulturnem prazniku v Murski Soboti, na kateri je zasedba džeZZva za svoj doprinos h kulturi prejela nagrado.