Klon s koncertom v Celjskem domu na pot pospremili album Klon 1

V Celje na koncerte hodim precej redko, a ko grem, grem z dobrim razlogom. In eden od teh se je zgodil pretekli mesec. 31. januarja nas je pot zanesla v Celjski dom, kjer so svoj prvi studijski album predstavili Klon. Album s preprostim naslovom “Klon 1” je tako svojo premiero doživel na domačem terenu, ob domači publiki.

KLON DOBREGA ROCKA

Kot pravijo sami, so Klon dobrega rocka. Morda je ob tej besedni zvezi marsikdo od vas pomislil na golo kopiranje in s tem na še enega izmed (pre)mnogih cover bendov, ki služijo na račun talenta drugih, a naj vas že takoj potolažim, da v primeru omenjenega benda temu ni tako.

Klon se sicer zavedajo svojih korenin in s pridom klonirajo elemente, ki jih črpajo iz bogate dediščine domačega ter tujega rocka. Gre torej za bend, ki v svoj zvok vnaša prvine surovega garažnega blues rocka pa tudi elemente punka ter modernejšega, težjega rocka. Ohranja vez med starim in novim ter vanju dodajajo del sebe. To pa je tudi tista glavna sestavina zaradi katere se kloniranja v smislu kopiranja sploh ne občuti.

Predstavili so vseh 8 skladb iz sveže izdanega albuma Klon 1. Gre za slogovno bogat in raznolik album, ki prinaša močno družbeno kritično noto. Koncert so tako odprli s skladbo »Osamljen volk«, ki je tudi prva na albumu, a se vrstnega reda iz njega niso držali. Da ne bi bili prekratki, so večer popestrili še novo nastalimi skladbami, katerih pa žal ne boste našli na aktualnem ploščku. Jih bodo pa najverjetneje odigrali na kakšnem od prihajajočih koncertov. Prvi bo na vrsti že zelo kmalu, 4.3. bodo omenjeni album predstavili v ljubljanskem CSKFP.

Da se vrnem nazaj na dogajanje v Celju. Fantje so tokrat šli na vse ali nič. Poskrbljeno je bilo za odličen zvok ter izjemno luč, v odlični glasbi pa smo lahko uživali ob enkratnem pivu Klon1st, ki je nastal v sodelovanju s Fabriko piva. Pomemben podatek.

Še pomembnejši podatek je ta, da je bend svoj novo nastali izdelek v svet pospremili z veliko pozitivne energije. Slednja se je odražala tako na odru kot tudi pod njim. Poslušalci so v skladbah vidno uživali, poplesovali, migali pa tudi prepevali. Poleg avtorskih skladb smo bili deležni tudi dveh coverjev. Med odigranimi sta se tako znašla Kamchatka s skladbo “Rainbow Ridge” iz lani izdanega albuma Hoodoo Lightning ter Social Distortion z “Highway 101“, ki jo najdemo na albumu Sex, Love and Rock ‘n’ Roll (2004). Hote ali nehote so spomnili na dve odlični skladbi ki se že dolgo nista poslušali na domačih zvočnikih.

Klon so se seveda za vso podarjeno energijo zahvalili z BIS-om, katerega je predstavljal lani izdani singel »Bam! Bam! Bam!«. Dvorana se je tako še drugič, in poslednjič ta večer, odela v popolno rdečino, ki je publiko povabila k poslušanju verjetno najbolj udarne in dinamične skladbe iz albuma.

Za pomanjkanje domače kvalitetene glasbe se torej ne gre bati. Kajti slednja je postala bogatejša za še en odličen domač izdelek. Gre pa se bati za ljudi, ki ob minulem kulturnem prazniku še vedno trdijo, da Slovenci ne premoremo dobre glasbe. Hvala Klon, ker smo smeli biti del te zgodbe. Hvala za energijo in odlično preživet večer zaradi katerega se splača vrniti v Celje. Najbolj pa hvala za odličen album, še en košček več v mozaiku dobre domače glasbe! Prisluhnite mu, ne bo vam žal.