Bordo z novim singlom

V iskanju satelitov med nami

Tomaž Štular novo skladbo opisuje kot eno bolj čutnih in minimalističnih skladb, ki jih je napisal, odkar ustvarja pod imenom Bordo. S producentom Petrom Penkom sta iskala vesoljnemu potovanju primerno zvočno obleko, ki bi še dodatno podprla to osebno izpovedno zgodbo, klic po bližini.

Lieu de mémoire

Informacijski satelit Telstar 1 je še vedno simbol za skok v dobo naprednejših komunikacijskih orodij – televizijskih prenosov, telefonskih povezav. Kot lieu de mémoire vesoljske dobe – opredelitev snovnih, funkcionalnih in simbolnih entitet, iz katerih sestoji zavest o skupni preteklosti, ga je opisal francoski zgodovinar Pierre Nora. Čeprav nedelujoč, Telstar 1 še danes kroži po Zemljini orbiti. Kroži in nas opominja na nekaj, kar nas je nekoč povezalo s celotnim svetom in nas zdaj, v času hitrega tehnološkega napredka, tudi odrezalo od njega in nas samih. Telstar je prispodoba za medsebojne odnose, iskanje “duhovnih” satelitov med nami, ki nas povezujejo.

»Vsak ima svoj Telstar nad seboj, a vprašanje je, če smo v današnjem času sploh še kaj povezani z njim,« razmišlja Tomaž.

Videospot je potovanje v makro svetove, kot ga je pod prsti Davida Almajerja iz Flamma Stoneware videl Jani Ugrin. Namesto da bi šli v nebo, so z videospotom želeli pokazati, da med nami biva mnogo več svetov, le ne vidimo jih. S starim ruskim mikroskopom so tako iskali in potovali znotraj različnih materialov. Vedno pa je skupni imenovalec satelit oziroma drugi planeti, glina, ogenj in zrak.

Morda moramo včasih pogledati v globine, strukture snovi, da dosežemo višine našega bivanja.

Glasba in besedilo: Tomaž Štular
Produkcija in mix: Peter Penko
Mastering: Torulsson

Bordo po krajšem premoru z vizualnim eksperimentom

Po albumu Medzvezdje, ki je izšel leta 2018, je sledilo nekaj bolj odmevnih koncertov, med katerimi sta bila odskočna deska dva razprodana koncerta Izštekanih 25 z gosti v Kino Šiška. Lansko leto je izšel novi LIVE album, ki je bil posnet v radijski oddaji Izštekani, in sicer gre za akustično verzijo, katero je pospremilo nekaj novih pesmi. Po krajšem premoru Bordo novo sezono singlov predstavlja s Telstarjem, ki pa je namesto glasbenega sodelovanja doživel vizualni eksperiment.