Intervju: Xskull8 pred izdajo novega videospota

Le dobra dva tedna preden nas je doletela popolna izolacija sem se nekega jutra precej na hitro dogovorila za intervju z dolenjsko zasedbo Captain Morgan’s Revenge. Že čez nekaj dni smo se v bolj poznih večernih urah dobili na parkirišču v Škocjanu.

Moja malenkost, pevec Rok Žurga, kitarist Janez Janežič ter basist Nejc Godec smo tako skupaj nadaljevali pot po stari cesti proti Laškem, kjer smo se srečali še s četrtim članom, bobnarjem Klemnom Krajncem. Skupina je v tem letu doživela že marsikaj. Pripravlja se na izdajo drugega studijskega albuma, vmes so podpisali pogodbo s tujo založbo RTR Records ter spremenili ime. Sedaj so Xskull8. In pred njimi je izdaja prve skladbe, ki bo izšla pod novim imenom ter okriljem nove založbe že to soboto, 25. aprila ob 20. uri.

Najprej … V zadnjih mesecih smo opazili zanimiv premik na vaših socialnih omrežjih. Niste več Captain Morgan’s Revenge (v nadaljevanju CMR) ampak Xskull8. Kaj se je zgodilo?

Rok in Klemen: »Record deal happened«.

Rok: Predlog o menjavi imena pa je prišel iz strani založbe in našega novega managerja.

To je za vas povsem novo obdobje. Kot CMR ste si doma ustvarili ime, izdajo prvenca ste pospremili z zelo močno kampanjo in koncerti. Vmes pa ste dobesedno izginili. Kako to?

Rok: Kako to misliš, izginili? V smislu, da ni bilo več »špilov«? Ja, ker smo se resno vrgli v snemanje in produkcijo glasbe. Takrat smo veliko igrali, nismo še imeli veliko materiala, a smo bili nekaj svežega in smo igrali praktično za »burek«. Potem pa smo začeli z resnim snemanjem prve plošče. In ni bilo koncertov, ker smo snemali in prvotno skrbeli za to ter PR plošče. Po izdaji smo odigrali nekaj malega koncertov, poleg tega pa smo že takoj začeli delati na svežem materialu. Nič ustaviti in zdaj bomo pa dve, tri leta preigravali samo to ploščo in imamo mir. Ne, mi smo takoj nadaljevali z novim materialom. Sploh, ko je Johnny (Janez Janežič, op. a.) prišel v bend. Njegov prihod je odpeljal našo glasbo v povsem drugo sfero. Šli smo ven iz balončka. Zadeva je eskalirala. Potem smo se povezali še z video ekipo, Mirror to Mirror, ki nam je bila pripravljena ogromno pomagati. Ampak tako je z našo celotno ekipo. Je z nami zato, ker verjame v ta bend. In to že od celotnega začetka; vsi so pristopili zraven praktično prostovoljno. In se jim zato res zahvaljujemo. No, takrat smo dvignili celotno produkcijo; z glasbo, ki je postala bolj kompleksna, z videospoti, ki jih je posnela filmska ekipa. Potem smo začeli sodelovati še s Pečaverjem (Matej Pečaver, op. a.), in je še zvok prišel nasproti kakovosti naše glasbe in videov. Zato je popolnoma zmotno, da nič ne delamo. Nočemo, da smo eden tistih bendov, ki na starih lovorikah živi deset let. Idej imamo ogromno, ki samo čakajo, da bo prišel čas zanje. In je škoda, da jih ne damo ven. Moje mnenje je, da je treba na vsake dve, tri leta dati novo izdajo ven, ker tudi feni to pričakujejo. Hočem, da smo ves čas v gibanju, da ves čas dajemo nekaj svežega, da so poslušalci ves čas v pričakovanju kaj bomo zdaj naredili.

Še en pomemben premik se je zgodil, ko ste zamenjali bobnarja. Namesto Maksima Špelka je v bend prišel Klemen Krajnc. Je bilo to povsem (ne)pričakovano?

Rok: Ja, tu ni nobene osebne zamere.

Klemen: V bistvu je bobnar zamenjal bobnarja. Eden izmed razlogov je bil ta, da ima Maksim preprosto preveč drugih projektov in enostavno ni vse šlo.

Rok: Nekaj je moral dati stran in enostavno mu je bila smer v katero smo šli mi od vseh še najmanj blizu. Pri njem vse temelji na stonerskih vodah, mi pa smo želeli delati bolj kompleksne zadeve, kjer ni prostora za improvizacijo, ampak je vse po regelcih, če želiš, da zadeva dela tako kot mora. On (pokaže na Klemna) je profesor v tem.

Klemen: Maksim je sam rekel, da si drugega bobnarja ne predstavlja v tem bendu. Sam mi je pisal.

Rok: In se ni zmotil. Klemen ga je zamenjal že takrat, ko smo bili povabljeni v Poljsko na enega izmed največjih študentskih festivalov v Evropi. Takrat je imel Maks osebno zadevo in je Klemna kontaktiral, če bi lahko vskočil. Že takrat smo se podružili, na dveh vajah smo bili, smo šli špilat in je zadeva kar delala.

Klemen: Ja, tudi jaz vmes nisem imel veliko časa, mislim, da smo imeli dvoje vaje, potem štirinajst dni nič, spet ene vaje in smo šli.

Rok: To je bilo res na hitro, ampak je zadeva zadihala. Že na Poljskem je preskočila iskrica, ko smo prišli nazaj, pa smo se z Maksom pogovorili in prijateljsko razšli. Tudi sam je poklical Klemna. In tako smo ostali z njim.

Klemen: In zdaj sem na pol Dolenjec. (smeh)

Rok: Klemen je povsem drugačen bobnar, ima čisto drugačen pristop do glasbe in same izvedbe. Je bolj sistematičen. On ima v glavi, kako mora komad zveneti, kaj mora v njem biti, da bo vse skupaj zvenelo tako kot mora. On je postal tisti, ki nam dejansko drži ritem. Poleg tega pa tudi njegov način življenja, kaj on dela, kot lučkar in to. V tem je podkovan. Tudi z njegovim prihodom je bend še bolj eskaliral. O Nejcu pa ne morem veliko povedati, ker raste skupaj s tem bendom.

Janez: Ampak odkar je Chilli prišel, je začel tudi bas vaditi.

Nejc: Kaj? Jaz že ves čas vadim. Kadar imam čas. (smeh)

Opazi se, da se je s prihodom novih članov spremenil tudi sam zvok. Ali kot Xskull8 ostajate blues rock band ali greste v bolj metalske vode?

Rok: Seveda.

Janez: Plus … Ugotovili smo, da zna Rok tudi »screamat«, tako da imamo še enega novega člana v bendu.

Rok: Tudi to se bo sedaj uporabljalo. Ne toliko, ne bomo striktno metal, bodo pa kakšni cukrčki notri, katerih prej ni bilo.

Torej boste bolj metalski?

Nejc: Z malo manj bluesa .

Rok: Bo malo močnejše, se pa tudi naša založba strinja s tem, da moramo ostati tista povezava med rockom in metalom.

Klemen: Se mi zdi, da je lep primer skladba My Worst Enemy. Je trši kot cela prejšnja plošča, pa še vseeno ni toliko metalski.

Rok: Še vedno jo sprejmejo tako rockerji kot metalci. To želimo mi doseči. Da smo v bistvu za vse, ki so v tej glasbi.

Klemen: Tudi nova plošča gre v tej smeri.

Besedila ostajajo v angleščini?

Rok: Seveda. Mi ciljamo na tujino, to je naša strategija že od vsega začetka.

Prej ste omenili, da je idej, ki čakajo na pravi čas, ogromno. Potem aktivno delate na drugi plošči?

Janez: Trenutno ne, je že narejena. Imamo že skoraj vse ideje pripravljene za tretjo. (smeh)

Torej … Kdaj lahko pričakujemo izid druge plošče?

Klemen: Trenutno se še zbira studio, kjer bi snemali. Snemalo pa se bo še pred poletjem.

Rok: V jeseni je potem planiran tudi uradni »release party«. Odločamo pa se med studiem v Belgiji, Srbiji in Sloveniji.

Plošča bo izšla pod novim imenom Xskull8. Z njim pa je prišla tudi založba, ki je tuja. Kako je prišlo do tega sodelovanja?

Rok: Tako je; mi smo zdaj Xskull8. Podpisali smo pogodbo z založbo Right to Rock records oz. RTR records. Ustanovitelj založbe in tudi naš menedžer je Američan, Chilli, iz Teksasa. Založba trenutno večinoma deluje po balkanskem delu Evrope. Ampak mi v tem primeru nismo ciljali na domače založbe, ampak na tujino. V jeseni smo posneli že videospot ter pripravili tri demo posnetke. Te smo pošiljali na založbe po celem svetu. In smo rekli, da bi počakali do sredine februarja, če nam morda kdo odpiše, da imamo že nekaj pripravljeno, kar lahko takoj izdamo preko založbe. Vmes smo začeli bookirat tudi poletne festivale in sem naletel na festival Rock in Niš. Odgovoril nam je Chilli ki je imel v podpisu RTR records. Ko sem mu odgovoril, sem pripisal, da trenutno še nismo podpisani in da se, glede na to, da vidimo, da gre za založbo, priporočamo za kakršnokoli sodelovanje. Tako se je začelo.

Moje naslednje vprašanje se dotika novega imena. Zanimivo ime. Od kod ideja zanj?

Rok: Potreba je bila po bolj udarnem, krajšem in predvsem originalnem imenu. Iskali smo ime, ki bo nasprotno Captain Morgan’s Revenge. In smo na koncu prišli do Xskull8, ki ni nič. Izmišljena beseda praktično. Kratko, jedrnato in udarno. Je pa v bistvu ime prišlo iz našega prejšnjega logotipa. Križ, lobanja in osmica.

Klemen: Je bil pa kar dolgotrajen proces izbiranja imena. Imeli smo več kot tristo predlogov.

Pogodbo ste z založbo podpisali na zelo poseben in slovesen način, v klubu pred zbrano publiko?

Rok: Tako je. Pogodbo z založbo smo podpisali na koncertu v Črnomlju. V lokalu, kjer smo zadnjič nastopili kot CMR. Na ta koncert je prišel tudi naš menager. In na tem koncertu smo se na odru preimenovali v Xskull8, spustili zastavo ter podpisali pogodbo pred celotnim občinstvom. Po koncertu smo vzeli črno platno, na katero so se podpisali vsi obiskovalci tega koncerta, po renovaciji kluba pa bo to platno viselo tam.

Preden zaključimo, me zanima še kako je publika sprejela to spremembo? Do nje je prišlo praktično čez noč. 

Rok: V osnovi, tisti, ki so nas spremljali že od prej, so to res dobro sprejeli in so bili zelo razumevajoči in podpirajoči. Ker razumejo, zakaj je do tega prišlo.

Klemen: In da je do tega težko priti. Sploh. To je ena na milion priložnost, da te ena založba hoče. Za to smo delali.

Zaradi trenutnega položaja je bil koncert v Črnomlju njihov zadnji. Vsaj do nadaljnjega. Seveda vas bomo o morebitnih datumih obveščali sproti. Fantom se zahvaljujemo za ta izčrpni intervju, vas pa še enkrat vabimo, da se jutri, 25. aprila, ob 20. uri udeležite Facebook live premiere novega videospota za skladbo Engine of Doom.