Kino Šiška v sodelovanju s Kavarno Kina Šiška napoveduje brezplačen koncertni cikel Poletje v Šiški z enajstimi koncerti žanrsko raznolikih izvajalk in izvajalcev vsako sredo med 24. junijem in 2. septembrom ob 20.00 na letnem vrtu Kavarne Kina Šiška.

Po dveh uspešno izvedenih koncertnih ciklih v letih 2018 in 2019 se na letni vrt Kavarne Kina Šiška vrača Poletje v Šiški. Nastopilo bo enajst žanrsko raznolikih izvajalk in izvajalcev, od tega štirje nastopajoči iz tujine.

Prvi večer bo pripadel kantavtorju Jakobu Kobalu v paru z violinistom Danijelom Bogatajem (Fed Horses), na prvi julijski dan pa bosta za sodoben country blues pejsaž poskrbela Samuel Blues & Miha Erič. Martin Ramoveš trio bo teden kasneje zakrivil kantavtorski rock v subtilni maniri,nato pa bomo lahko premierno poslušali projekt Damjana Manevskega Rush to Relax v trio izvedbi. Za dozo madžarske folktronice bo poskrbela Дева, nastopil bo tudi mlad kantavtor Igor Božanić iz BiH, ki se je na MENTu 2019 predstavil kot Sir Croissant. Nov pop za nove generacije bo predstavil Panon, nastopila bo tudi kantavtorica Manca Berlec. Poslušali bomo novi synth pop projekt Irene Žilić in Lucije Potočnik Neon Wife ter Manco Udovič + BUH. Zaključek Poletja v Šiški bo pripadel francoskemu nomadskemu folk/psihedelični stoner/šamanski trans dvojcu An Eagle in Your Mind.

URNIK

24. 6. Jakob Kobal and His Imaginary Friends
1. 7. Samuel Blues & Miha Erič
8. 7. Martin Ramoveš trio
15. 7. Rush to Relax
22. 7. Дева (HU)
29. 7. Igor Božanić (BiH)
5. 8. Panon
12. 8. Manca Berlec
19. 8. Neon Wife (HR)
26. 8. Manca Udovič + BUH
2. 9. An Eagle in Your Mind (FR)

NASTOPAJOČI IN OPISI
24. 6. 2020 / JAKOB KOBAL AND HIS IMAGINARY FRIENDS (DUO)

Jakob Kobal si je že kot mlad kantavtor ustvaril prepoznavno ime na slovenski glasbeni sceni. Njegova leta 2016 izdana pesem “Cloudless Skies” je pritegnila ogromno pozornosti in bila v letu izida med največkrat predvajanimi skladbami na Valu 202. Slišali ste ga tako v ednini in množini kot tudi v dvojini. Prav v slednjem sestavu, natančneje v duetu z violinistom Danijelom Bogatajem (Fed Horses), prihaja Jakob ponovno polepšati večer v Kinu Šiška.

1. 7. 2020 / SAMUEL BLUES & MIHA ERIČ

Samuel Blues in Miha Erič imata na odru prezenco v prodornih ritmih, prepletajočih akordih ter slide šovih ter tonskih krikih suverenih, surovih, nežnih in udarnih orglic v blues rock maniri. Glasbenika veljata za najbolj izvirna in nadarjena umetnika slovenske rock-blues glasbene scene. Če orglice nikoli ne utihnejo in če se ritem noge s slide kitaro in raskavim glasom ne ustavi, gre zagotovo za bluesovski duet, ki ga sestavljata Samuel Blues in Miha Erič. Preprosta, tipično netipična.

8. 7. 2020 / MARTIN RAMOVEŠ TRIO

Glasba kantavtorja Martina Ramoveša je ostra in robata, a obenem mehka in poetična. Doslej je zabeležena na štirih albumih: prvencu Zvok dežele (2011), zaznamovanem z družbenokritičnimi besedili, so sledili blues-rockovski Nesojeni kavboji (2014), nato se je oglasil z intimnejšo solistično ploščo Astronomi (2017), nazadnje pa spet z bendom izdal uglasbitve pesmi Ivana Roba (Rob, 2019). Ramoveš se poleg pisanja besedil in glasbe ukvarja tudi s stripom, tako da je večina albumov izšla skupaj s stripovskimi knjigami. Na Poletju v Šiški bo Martin Ramoveš (vokal, kitara) nastopil z Markom Petričem (bas, vokal) in Rokom Skolibrom (bobni).

15. 7. 2020 / RUSH TO RELAX

Makedonec v Ljubljani in njegov solo glasbeni projekt. Rush to Relax prinaša vse vrline doma posnetega muziciranja, usidranega v rigidnem DIY mindsetu in uglasbljenega pod ogromnim vplivom globalne rokenrol zapuščine. Istoimenski prvenec je izšel 9. 9. 2019 v obliki kasete za ljubljansko založbo Look Back and Laugh, albumu pa sta sledili dve krajši regionalni turneji. Rush to Relax se bo na Poletju v Šiški premierno predstavil v razširjeni obliki. Damjanu se bosta na kitarah pridružila še Jan (Morvern) in Erik (Long Dumb Voices). Tokratna formacija bo oživela izobilje kitarskih melodij, ki predstavlja glavni steber projekta. Poleg starih komadov se lahko nadejamo tudi nekaj novih s še nastajajočega drugega albuma.

22. 7. 2020 / ДЕВА (HU)

Дeva je v celoti DIY solo projekt 19-letne Dorine Takács iz Budimpešte. Glasba ima že od nekdaj veliko vlogo v njenem življenju (pevski zbori, bendi in mjuzikli), zdaj pa je začutila, da je napočil čas, da vzame stvari v svoje roke in naredi vse sama. Sama piše in producira svoje skladbe, poje ter ustvarja naslovnice. Njen izraz zaznamujejo elegantni atmosferični zvoki, utripajoče bas linije in polifonične mantre, ki jih navdihujejo čarobne madžarske ljudske pesmi. S svojim solo projektom skuša podreti meje med različnimi glasbenimi žanri in popeljati naše duhove v višave.

29. 7. 2020 / IGOR BOŽANIĆ (BIH)

Igor Božanić je kantavtor iz Banjaluke. Glasbo je začel ustvarjati leta 2016 pod psevdonimom Sir Croissant. Samostojno je objavil tri EP izdaje in nastopil na regionalnih festivalih, kot so MENT, Indirekt, Americana, Šakan, Novi Val, Začarana Močvara in drugi. Leta 2019 je začel intenzivno pisati v svoji materinščini in osvajati nov žanr, ki sta ga deloma navdihnila sevdah in tradicionalna glasba, obdržal pa je svoj kantavtorski izraz. Trenutno pripravlja svoj dolgometražni prvenec.

5. 8. 2020 / PANON

Panon skuša s svojim zvokom ustvariti lahkonočno pravljico in obenem jutranjo budilko. S svojim čutnim vokalom, minimalističnimi podlagami in odrezavimi raperskimi vložki na domača tla prinaša svežino neobremenjene elektronske godbe. Kot pripovedovalec zgodb, ki se je ravnokar znašel v domačem elektronskem podtalju, svoj ugled vzdržuje z iskrenim performansom in z ustvarjanjem intimnega vzdušja.

Na glasbeni sceni je v okviru različnih projektov dejaven že dobra štiri leta. Kot član kolektiva Novi dijak je skladal enourne zvočne kulise za večere poezije Spekter v Moderni galeriji in svoje delo predstavil v performansih v Trubarjevi hiši, Žmaucu, K4 in KUD France Prešeren. Kot del društva Blagor je z elektroakustično kompozicijo, pripravljeno v sklopu teme dogodka, odprl razstavo Brstišče v galeriji Švicarija.

12. 8. 2020 / MANCA BERLEC

Kamniško kantavtorico Manco Berlec smo v zadnjem letu lahko zasledili na vseh večjih slovenskih radijskih postajah, njen prvenec Gola je bil več tednov na iTunes lestvicah, skladba “Kadilka” pa je bila izglasovana za popevko tedna na Val 202. Nastopila je tudi na letošnjem tekmovanju EMA 2020. Na Poletju v Šiški se ji bo ob predstavitvah starih in novih avtorskih sklad, ki jih bo obarvala s kitaro in live loopingom, na odru pridružil kitarist Dejvid Knežević.

19. 8. 2020 / NEON WIFE (CRO)

Hrvaški alternativni duo Neon Wife se je glasbeni sceni predstavil z izdajo prvega singla “Back Row” maja 2019. Ideja za kreativno sodelovanje uveljavljenih hrvaških glasbenic Irene Žilić in Lucije Potočnik je nastala, ko sta obe igrali v Ireninem bendu. Projekt se je začel kot odvod za glasbo, ki je bila všeč obema, a je nista igrali s svojimi takratnimi zasedbami.

Leta 2018 sta se glasbenici odločili projekt spremeniti v polnopravno zasedbo. Svoje odkrivanje nove zvočne usmeritve sta poimenovali Neon Wife in le nekaj mesecev pozneje sta že snemali skladbe v studiu. Album je produciral, posnel in zmiksal Mark Mrakovčić, eden najbolj uveljavljenih in dejavnih producentov na regionalni glasbeni sceni.

26. 8. 2020 / MANCA UDOVIČ + BUH

Trio, ki v razširjeni zasedbi skupaj ustvarja pod imenom Romanca, v zadnjem letu predstavlja skladbe s prvenca Počasi in previdno. Pesmi pianistke Mance Udovič s “plošče dvojnosti, albuma razlik in izdelka celote” bodo zazvenele tudi v Šiški. Glasbeniki prepletajo minimalistične klavirske melodije s prvinami rocka in pop koračnic. Svoj repertoar, razširjen z avtorskimi skladbami Uroša Buha, bodo tokrat predstavili v lahkotnejši, komorni različici.

2. 9. 2020 / AN EAGLE IN YOUR MIND (FR)

An Eagle in Your Mind (Sophia: indijski harmonij & vokal // Raoul: kitara & naprave) destilira hipnotičen in nomadski folk nekje med akustičnim psihedeličnim rockom, repetitivnim šamanskim transom, ekstatičnim ambientalnim stonerjem in težko sakralno glasbo.
Od leta 2016 dvojec ustvarja, snema in nastopa na cestah Evrope, Afrike ter Bližnjega Vzhoda. Z več kot 150 odigranimi koncerti (Fusion Festival, France Tv, Epicerie Moderne, ogrevanje za Yasmine Hamdan, Coopérative de Mai…) je duo izdal svoj drugi album Miraculous Weapons (samoizdaja na CD in kaseti). Album se nahaja v izboru Radio France All New All FIP, pa tudi Magic Revue Pop Moderne oz. Terrascope.