Dan D predstavljajo nov singl

Iz Cankarjevega doma nazaj v plac za vaje

Po akustičnem nastopu, s katerim so krstili Krater Cankarjevega doma, skupina Dan D na radijske valove pošilja elektronsko poskočnico ‘Bits’.

Dan D so 19. januarja premierno predstavili posnetek nenavadnega koncerta v najmanjši dvorani našega osrednjega kulturnega hrama. Prizorišče, kjer pred njimi ni nastopil še nihče, sega kar tri nadstropja v globino in še nima uradnega imena, zato se zanj neuradno uporabljajo kar tri oznake: »krater«, »zračnik« ali »pljuča Cankarjevega doma«. Posnetek koncerta je bil dostopen na spletu samo 24 ur, v tem času pa si ga je ogledalo več kot 8.000 gledalcev, ki bi lahko kar petkrat napolnili velikanko Gallusovo dvorano.

Podobno kot številni drugi slovenski glasbeniki, so tudi Dan D večino leta preživeli v izolaciji, zato so s simbolnim januarskim nastopom napolnili pljuča, za leto 2021 pa že napovedujejo obuditev dogajanj v svojem placu za vaje! Prvih šest mesecev bodo namenili ustvarjanju, po napovedani sprostitvi ukrepov pa bodo odprli vrata tudi za javnost. Ob tem naj spomnimo, da so zadnji album ‘Knjiga pohval in pritožb (Milo za drago)’ v tem placu in v tesnem stiku z izbranimi obiskovalci soustvarjali kar dve leti, kočna inačica albuma pa je bila razkrita na razkošnem koncertu v nabito polnih Križankah maja 2019.

Med skladbami z zadnjega albuma s svojo energičnostjo posebej izstopa novi single “Bits”. Z izbranimi Tokčevimi besedami ponovno prinaša strast in čutnost, tako značilno za Dan D, izraža pa tudi mnoge negotovosti in napetosti preteklega leta. V želji po več sočutja, razuma, zdravja in odločnosti nam Dan D sporočajo, da smo pod kožo vendarle vsi krvavi.

Video za skladbo je posnel režiser Aljoša Juhart, pomagali pa so mu Karim Shalaby (luči in scena), Darej Šomen (kamera) ter Kristina Bursać (asistentka).