Meglena otvoritev jesenske koncertne sezone

Prvi septembrski ponedeljek je zaznamovalo blackmetalsko srečanje v prestolnici. V Kinu Šiška se je namreč ustavila poljska procesija z Mgło na čelu.

Pred vhodom se je zadrževala precejšnja količina ljudi, ki so se odločili, da bodo prvo skupino kar preskočili ali si jo ogledali le bežno. Kljub temu je njihova številnost ustvarila prijetno pričakovanje za prihajajoče dogajanje, kar je za ponedeljkove koncerte bolj izjema kot pravilo.

Žal sem nekaj ur pred dogodkom izvedela, da se koncerta nihče od naših fotografov ne bo mogel udeležiti, zato članek dopolnjujem kar s fotkami s telefona. Za silo bo.

Odium Humani Generis, kvartet iz mesta Łódź, je večer odprl s solidno odigranim koncertom. Izvrsten zvok je bistveno pripomogel k izkušnji, a vseeno ni zakril dejstva, da Poljakom primanjkuje kilometrine. Odigrali so suvereno in kakovostno, vendar niso imeli tiste žareče energije, ki seva od resnično uigranih bendov.

Po prvem nastopu smo se odpravili v predprostor, kjer se je kar trlo znanih in neznanih obrazov, pojavil se je marsikdo, ki ga že dolgo ni bilo videti na tovrstnih dogodkih. Ali gre to pripisati koronskemu primanjkljaju koncertov ali Mgłinem kultnem statusu, težko rečem. Vseeno pa so poljski mizantropi ob zadnjem obisku Ljubljane razprodali veliko dvorano Orto bara, zato njihove priljubljenosti na naših tleh ne gre zanemariti.

Kot drugi so na oder Kina Šiške stopili In Twilights Embrace, ki so z mešanico čistih in blackmetalsko hreščečih vokalov primerno dopolnili svojo dinamično glasbeno podlago in dodobra podžgali precej polno dvorano. Sprva manj samozavestni, so se tekom koncerta ogreli in tudi z nastopom parirali svojim močnim, neposrednim glasbenim kompozicijam. V njihovi glasbi je bilo moč prepoznati raznovrstne vplive, brezhibno povezane v celoto. Od nedistorziranih, hipnotično repetitivnih rockerskih solaž do težkih udarcev po bobnih – kvintet je navdušil.

Sledila je še zadnja pavza, nato pa so oder zavzeli težko pričakovani ne-obrazneži, Mgła.

Lansko leto si jih je bilo moč ogledati na Grablovičevi ulici, tokrat pa so prvič nastopili v veliki dvorani največjega alternativnega koncertnega prizorišča v Ljubljani. Poljaki se striktno držijo svojega imidža, s skrivnostno zakritimi obrazi in poenoteno črnimi inštrumenti vizualno nagovorijo opazovalca še preden zaigrajo prvo noto. Medtem, ko so v Orto baru spričo domačnosti prizorišča delovali precej dostopno, so umaknjeni na visok oder Kina Šiške učinkovali resnejše. Ta vtis so nekoliko razbili že z drugim komadom, ki je s svojo dinamično energijo dvignil razpoloženje in občinstvo pripravil do gibanja. Neusmiljeno so se pomikali od skladbe do skladbe brez kakršnih koli motečih elementov, raven energije je bila tekom koncerta ves čas enaka. Vrhunsko odigran nastop v vseh pogledih je obiskovalce vodil skozi deset skladb, ki pa so spričo enakomerne intenzitete učinkovale navidez monotono. Morda gre za vpliv Kina Šiške, v Orto baru sem namreč imela drugačen, bolj prvinski vtis, ki občinstvo pograbi in nasilno razmeče – tu je vse skupaj vseeno delovalo bolj zrelo, odmaknjeno.

Vsekakor kakovostno preživet ponedeljkov večer, na Mgło se bom z veseljem odpravila še velikokrat.

Mgłin nabor skladb:

  1. Age of Excuse II
  2. Exercises in Futility I
  3. Exercises in Futility IV
  4. Mdłości II
  5. Age of Excuse V
  6. With Hearts Toward None I
  7. Age of Excuse IV
  8. Exercises in Futility II
  9. Exercises in Futility V
  10. Age of Excuse VI