Kamfest 2017 na novi lokaciji z odličnim uvodom

Mesto Kamnik je tudi letos že štirinajstič zapored pod okriljem kulturnega društva Priden možic v znamenju festivala Kamfest. Prireditev, ki tradicionalno meseca avgusta popestri koncertno dokaj zaspano mesto je med obiskovalci vedno lepo sprejeta, saj člani kulturnega društva Priden možic vedno v svoj program uvrstijo odlične prireditve, ki pa so v večini še brezplačne. Letošnji festival sicer prveč izstopa zaradi svoje spremenjene lokacije. Vsako leto se prireditve večinoma dogajajo v centru mesta, glavni oder pa je na odlični lokaciji avditorija na malem gradu. Tokrat je celotno dogajanje skupaj z tremi odri prestavljeno v Keršmančev park, kar pa ni bila slaba odločitev, saj so tako organizatorji le še dodatno poudarili čar festivala.

O Jardier…

Letošnji Kamfest je na glavnem odru festivala otvorila indie rock zasedba Jardier. Mlada pet članska skupina je nase opozorila z odličnim in med poslušalci dobro sprejetim istoimenskim prvencem Jardier, ki so ga splavili leta 2015. S tem so si očitno že pridobili kar konkretno število oboževalcev te zvrsti glasbe, saj se publike ni manjkalo. Jardier nastopajo v zasedbi: Alex Raztresen (vokal, kitara), Jure Pohleven (sintetizator, kitara), Andrej Zavašnik (bobni), Dejan Slak (bas kitara) in Borut Perše (kitara).

Kaj reči o slišanem in videnim? Glede na odlično izpeljan ter vrhunsko uigran nastop si upamo trditi, da za vsem tem stoji nešteto ur vaj. Inovativnost zvokov in prehodov s občasnimi poudarki na posameznih inštrumentih odlično zapolnjuje karizmatični vokalist Alex. Vzporednice v stilu smo na trenutke začutili v zasedbah Arcade fire, The black keys in celo konkretno bolj umirjenimi Tindersticks.

Jardier se k sreči očitno ne spogledujejo z mainstream trendom. Pri slišani kvaliteti si želimo,da bo tako tudi ostalo, saj na slovenskem prostoru primanjkuje zasedb, ki že v začetku ne popustijo skomercializiranim pop pristopom. Kontrastni, ampak kljub temu simfonično uigran princip razmeroma daljših skladb kot smo jih navajeni v tej zvrsti glasbe, je naravnost balzam za ušesa publike. S tem pa je v kamniškem nastopu komuniciral pretežno prav vokalist Alex. Glasbeno izredno dovršen nastop zapolnjujejo tudi ostali člani zasebe. Če se dobro prepustiš tonom glasbe Jardier, dobiš prijeten občutek primerjave z glasbenim tetrisom. Ritmi posameznika se zložijo s celoto in tako vrstico in vrstico minutno brišejo z repertuarja, ter se postavljajo na novo.

Čestitke tako odlični zasedbi Jardier kot tudi organizatorjem za odlično izbiro otvoritvenega izvajalca. S tem so samo potrdili vsakoletno kvaliteto programske sheme.

Jardier… nestrpno pričakujemo nov album!

Foto & tekst: Klemen Udovč