Devin Townsend Project • Explosiv, Graz

Devin Townsend Project s koncertom le skok čez severno mejo Slovenije

Tega se ne zamudi.

Tako smo se na sredo 16. avgusta odpravili v mladinski klub Explosiv v Grazu. Klub, ki konstanto ponuja zanimive glasbene goste, je tokrat gostil kanadskega glasbenega genija in njegovo zasedbo. Že pred koncertom dobiš občutek, da je Devin skozi leta s svojim glasbenim delom ustvaril že skoraj svoj kult oboževalcev, saj na koncertih v bližini redno lahko srečuješ poznane obraze in tudi tokrat ni bilo drugače.

Za ogrevanje je tokrat poskrbela norveška metal skupina Fight the Fight. Vidno mlada zasedba z glavnega mesta norveške, ki pa ji očitno ne manjka entuziazma je s svojim dinamičnim in predvsem glasnim nastopom poskrbela za soliden uvod.

Po dokaj kratkem nastopu Fight the Fight je na oder stopil Devin Towsend s svojo spremljevalno zasedbo (Dave Young – kitara, Mike St-Jean – klaviature, Brian Waddell – bas, Ryan Van Poederooyen – bobni). Dokaj kmalu je bilo je bilo jasno zakaj govorimo skoraj o kultu. Publika Devinu dobesedno je iz roke, ali boljše rečeno besed, kar pa Devin s pridom izkorišča. Koncert je začel s skladbo “Rejoice” z albuma Sky blue nato pa skozi enajst skladb rednega dela “hranil” svoje zveste oboževalce. Z rednimi komičnimi vložki so njegovi koncerti res slušljivi in vredni nakupa karte.

Peklenska vročina

Kljub dejstvu, da je bilo v dvorani vroče kot v peklu (lastniku res priporočamo boljše prezračevanje), je bilo največ navdušenja zaznati med skladbami “Stormbending”, “Where we belong”, “March of the poozers” in “Kingdom”. Devin in zasedba so tudi tokrat odigrali suvereno in kvalitetno kot vedno. V kvaliteti igranja res ni videti popuščanja. Tako Devin kot vsi ostali v njegovem projektu očitno res obožujejo svojo publiko. Stiski rok, poziranje fotografom to samo potrjujejo. V BIS-u je Devin nastopil še z akustično skladbo “Ih-ah” in s svojimi gestami k sodelovanju zvabil celotno, do zadnjega kotička napolnjeno dvorano.

Sledil je le še finale s skladbo “Higher” in Devin je s svojo Project zasedbo dokaj kratek koncert zaključil. Želeli smo si še več, ampak to je očitno po njegovih “klubskih” koncertih očitno postala stalnica. Ne gre mimo opazke, da so set liste njegovih koncertov očitno večji del enake. Večino skladb smo letos slišali že slišali v Tvornici kulture v Zagrebu. Zvoka na koncertu ne moremo pretirano kritizirati. Povsem solidno slišano.

Upamo, da Devin kaj kmalu izda nov projekt in s tem prevetri svoje set liste in se z projektom vrne v našo bližino, ali (držimo pesti) celo v Slovenijo.

Foto in tekst: Klemen Udovč