Laibach • Kino Šiška (9.12.2017)

Tako je govoril Zarathustra

Center Urbane Kulture Kino Šiška je na dveh razprodanih koncertih, 8. in 9. decembra, gostil koncert najbolj prepoznavne slovenske skupine, Laibach. Skupina s koreninami v davnem letu 1980 vsakič znova preseneča z novim konceptom glasbene in vizualne prezentacije svojih del. Nemogoče, oziroma bolje rečeno, nerealno, je napovedovati, kakšen koncept in celo glasbeni sestav bodo ob predstavitvi svojih novih del postavili na oder.

Tokrat smo si lahko ogledali glasbeni in hkrati tudi vizualni koncert ob njihovem najnovejšem albumu ´Also Sprach Zarathustra´.  Koncept albuma temelji na istoimenski filozofski noveli nemškega filozofa Friedricha Nietzscheja. Je nadgradnja glasbene spremljave, ki so jo Laibach kreirali za igro, katero je režiser Matjaž Berger gostil v novomeškem  Anton Podbevšek Teatru. In prav teater bo mogoče prava beseda, s katero lahko opišemo koncerte umetniškega združenja Laibach.

Temačno glasbeno podobo koncerta je napovedovala že uvertura pred koncertom, s katerim so Laibach čustva publike povezali s svojim nastopom. Ambientalni pristop, ki ga je skozi približno uro in pol dolg koncert večinoma vodil karizmatični vokalist Milan Fras, je bil podkrepljen s čistimi, a hkrati udarnimi zvoki sintetizatorjev, katere imata v kontroli Rok Lopatič in Luka Jamnik. Odlična dopolnitev perfekcijskega sozvočja je tudi Vitja, kitarist slovenske stoner zasedbe Carnival. Atmosfero koncerta je odlično dopolnjevala na momente groteskno dodelana vizualizacija, s podporo projekcij in standardno dovršenih luči. Za presek popolne temačnosti je s svojim čistim glasom nekje po polovici koncerta poskrbela Mina Špiler, za katero še vedno z lahkoto trdimo, da je ena najboljših pridobitev Laibach v vsej njihovi zgodovini.

Koncert z močnim čustvenim nabojem nemškega filozofa, publike vsekakor ni pustil ravnodušne, ampak prej nekako prijetno šokirane. Kdor je na koncertu pričakoval linijo uspešnic Laibach, ni prišel na pravi koncert. Laibach so se namreč temeljito posvetili ravno predstavitvi njihovega zadnjega albuma.

Laibach niso le glasba. Daleč od tega. Laibach so skupek misteriozne konceptualne umetnosti. Laibach so kult, ki se odločno in uspešno upira trendu komercializacije in ravno to jih dela svojevrstne. Če jih hočeš doživeti v pravi meri, zgolj nakup albuma ne bo zadoščal. Videti jih je potrebno v živo. Slovenci se na žalost preslabo zavedamo, kakšno kvaliteto in prepoznavnost nam Laibach predstavljajo zunaj naših meja.

Do naslednjič nam ne preostane drugega, kot golo pričakovanje in nestrpnost. S čim nas boste naslednjič presenetili in naša čustva prestavili na drugo raven?

Foto: Marko Alpner