Ritem Mladosti • Stožice (8.12.2017)

Ritem mladosti 2017 – Dan D x Mi2

Leto je na okrog in še predobro se spominjamo lanskega Ritma mladosti. Rokersko rivalstvo v prijateljskem duhu – Siddharta x Big Foot Mama. Pričakovanja so bila zato letos velika. So jim bili Dan D x Mi2 kos? Absolutno.

Kljub deževnemu vremenu, ki se je kasneje prevesil v zasneženega, so množice, po večini mladih, drle proti Stožicam. Na suho, na žur! Obetala se je dolga noč, saj se je že sam dogodek s široko posadko nastopajočih, začel šele malo pred deveto. Prvo pivo sta pospremili mladi zasedbi Attic Mist in Joker Out, za kateri je bil nastop pred tako množico sigurno velik zalogaj.

Sledila je, za marsikoga težko pričakovana, beograjska skupina S.A.R.S. V enournem nastopu so postregli s hiti, kot so Lutka, Perspektiva in Buđav lebac. Že razgreto publiko je nato na veliki finale dokončno pripravila še raperska naveza – Trkaj, Nipke in Challe Salle.

Vrhunec večera

Nestrpnost se je stopnjevala in končno so se okrog pol polnoči zaslišali prvi kitarski riffi komada Zbudi me za prvi maj. Niso ga igrali samo Mi2. Igrali so ga tudi Dan D. Malo bolj miren, ampak vseeno skupen začetek koncerta obeh rokerskih velikanov. Sledile so Pozitivne misli Dan D-jev ter kontrapunkt skupine Mi2 s komadoma Hči vaškega učitelja in Proklete vijolice. Vloge so se hitro zamenjale in Dan D so, skupaj z gostom Robertom Firerjem na vokalu, po svoje priredili Črtico, Mi2 pa so jim predrzno vrnili s komadom Mama ne dovoli. Nadaljevali so s skladbami Love Song, Jutranja in Odhajaš, ki so jih izvajali avtorji sami, brez menjave vlog.

Rokersko vzdušje je, ne preveč posrečeno, pretrgal Ansambel Grubar z izvedbo sicer ene lepših balad novomeščanov Dan D, Ko hodiš nad oblaki. Za tem je udarila Čista jeba, ki se ji je pridružil Tokac. Sledila sta še Moj problem in Čakal sn te ko kreten. Naslednjemu, Lep dan za smrt, ki je izvirno skladba skupine Niet, se je na vokalu pridružil Borut Marolt. A pravo presenečenje je šele sledilo. Maroltu (Niet) so se na odru ob bok postavili še Tomi Meglič (Siddharta), Grega Skočir (Big Foot Mama), Martin Janežič Buco (Hamo & Tribute 2 Love) ter Tonč in Dimek (Mi2), ki so si skupaj s Tokcem nadeli ime Ljudska fronta in si podajali verze štiklca Kozlam. Kot nalašč sta sledila Mali pizdun in Kurbin sin, oba v izvedbi Mi2. Sledile so Sveta Margareta, Voda in Sladka kot med, naslednje presenečenje pa je bila zmes dveh komadov – Pojdi z menoj v toplice in Plešeš. Počasi so zaključili Dan D, Mi2 pa z Brigito. Dvourna rokerska poslastica se je zaključila s Časom, ki so ga fantje izvedli skupaj.

Za tiste, ki so želeli žur nadaljevati še dolgo v noč je poskrbel berlinski didžej Alle Farben, znan po hitih Little Hollywood, Please Tell Rosie in Supergirl.

Kaj lahko od Ritma mladosti pričakujemo drugo leto? Pustimo se presenetit.

Foto: Klemen Udovč