Plavi Orkestar – Arena Stožice (15.02.2018)

Plavomanija ponovno vzcvetela v Stožicah

Rock zasedbe bivše juge bodo na slovenskem prostoru vedno imele svoje privržence. Čeprav se generacije, ki so ob “Plavomaniji” preživljale svojo mladost na žalost vztrajno starajo, bo zagotovo pridih blagega balkanskega uporništva za vedno zapisan v glavah Slovenk in Slovencev.

Ena najbolj markantnih rock skupin bivše juge so zagotovo Plavi Orkestar. Letos beležijo že 35 let glasbenega udejstvovanja. Geografske distance med člani skupine so žal nekajkrat botrovale krajšim premorom, ampak “Plavci” se ne dajo.

Ob najavi, da bodo Plavi Orkestar v okviru svoje turneje “Everblue” nastopili v Areni Stožice, nam je bilo hitro jasno, da bo koncert razprodan. In nismo se zmotili. Stare in mlade generacije v so areno napolnile do zadnjega kotička. Koncert se je pričel nekaj čez 20:00 uro, ko je z ogrevanjem publike začel Žiga Rustja s svojo spremljevalno skupino. Javnosti dokaj neznani glasbenik z obale je bil pozitivno presenečenje. Z nekaj svojimi avtorskimi skladbami in eno “sposojeno” od italijanske ikone Zucchera je znal dobro koketirati z publiko. Vidnega zadovoljstva, da nastopa pred polnimi Stožicami tudi ni skrival.

Ob 21:15 se je po odštevanju ure na impresivni  odrski postavitvi v ozadju zavrtel film vožnje proti Ljubljani in na oder so stopile zvezde večera. Karizmatični frontman Saša Lošić – Loša je s svojimi “soborci” v trenutku prevzel publiko. Staro in mlado je skozi celoten koncert uživalo ob legendarnih skladbah ‘Goodbye teens’, ‘Suada’, Kad ti ljubav ime prozove’, ‘Bolje biti pijan nego star’ , ‘Ako su to samo bile laži’. Tudi nekatere, širši množici manj znane skladbe niso vplivale na dobro vzdušje v areni. Plavci so repertoar spretno začinili še z Slovencem ponarodelo skladbo ´Dan ljubezni´ s katero so leta 1975 na Evroviziji bivšo skupno državo predstavljali Pepel in kri.

Na odru se jim je pridružil tudi David Kotnik, zmagovalec natečaja Radia 1, ki je skupaj z Lošo suvereno odpel pesem ‘Goodbye Teens’. Nekaj malega je svoje pri Davidu naredila trema, ampak roko na srce. Pri komu ne bi. Animacija publike je Plavemu Orkestru dobro znana in hkrati pričakovana. Loša je pri nekaterih skladbah pojasnil pozitivno ali negativno zgodovino skladb.

Plavi Orkestar je za avdio – vizualno produkcijo in angažiral Skymusic corporation in sama vizualizacija je dejansko pohvale vredna. Mogoče je na trenutke smešno deloval izbor parol na projekciji v stilu “Put your hands up”, katere mogoče bolj ustrezajo zabavi z elektronsko glasbo.

Plavi Orkestar so nas s koncertom popeljali skozi svojo zgodovino ustvarjanja, zapisano v osmih albumih. Pridih kulta je že zdavnaj zapisan v pedigreju skupine in prepričani smo, da jih bodo Stožice oz. slovenska publika še lahko poslušala.