Kaj vse nas čaka na letošnjem Ortofestu?

Od 29. marca do 28. aprila letos bo potekal že 19. festival Orto Fest, ki je v svoji zgodovini gostil že več kot 500 glasbenih skupin in izvajalcev. Kot tak je edinstven slovenski klubski festival, ki ponuja v svojem programu številne domače in tuje, tudi vrhunske glasbene skupine, žanrsko predvsem obarvane v rockovske barve vseh odtenkov, daje pa prostor tudi drugim glasbenim zvrstem s poudarkom na kvaliteti in izvirnosti določenega trenutka. 

Na tiskovni konferenci, ki je potekala minuli konec tedna, so v Orto Baru predstavili letošnji program en od organizatorjev festivala Andrej Ciuha, nato Črt Batagelj, del dvojca Dirty Skunks, ki bo tudi letos pripeljal nekaj skupin na oder Orto bara, znani “eurosongovec” Omar Naber, ki je v Orto baru nastopil že kar okoli 15-krat in pa predstavnik mlade slovenske punk scene Janko Roselj iz skupine Zgrešeni primeri, ki si do oder festivala delila 5. aprila z Zablujeno generacijo.

Andrej Ciuha je že takoj poudaril, da je festival letos še posebej zanimiv, saj bo na njem nastopilo kar nekaj velikih imen, kot so Jinx, Laibach, Hamo & Tribute 2 Love, The Toasters in mnogi drugi, oder pa je že 19 let na voljo tudi mlajšim in neuveljavljenim skupinam iz Slovenije in širše. “Gre za povsem neodvisen festival že vseh 19 let in ne zato, ker bi si mi to želeli, ampak ker preprosto ne dobimo sredstev. A se vsako leto trudimo narediti boljši festival. Menim, da nam je letos to zelo uspelo.” Poudaril je tudi, da bo na festivalu poseben nastop imela skupina Laibach, saj bo po zelo dolgem času nastopila v klubu, gre pa za koncert, na katerem boste lahko slišali njihove številne pesmi iz 80-ih let.

“Tudi to je gotovo razlog, da vstopnice že kupujejo njihovi fani iz cele Evrope, poleg domačih fanov, kar nas tudi še posebej veseli. In želja tujih fanov je tudi, da jih vidijo enkrat v tako intimnem okolju domačega terena, iz katerega izvirajo.” Ciuha je še poudaril, da so od letos vstopnice poleg spletne strani www.ortobar.com in na šanku kluba, na voljo tudi v poslovalnicah Petrola, v kioskih in drugod v sklopu prodaje preko sistema MojeKarte (www.mojekarte.si). Obenem se je zahvalil tudi vsem sodelujočim prejšnja leta, kot tudi letošnjim in medijem, ki skrbijo za medijsko pokritost tega edinstvenega, kar cel mesec trajajočega mednarodnega klubskega festivala. 

Črt Batagelj, del dvojca Dirty Skunks, se je na hitro ozrl na letošnje nastopajoče, ki jih bodo v okviru svojega koncertnega delovanja predstavili na Orto Festu 2019: Insomnium (FIN), Tribulation (SVE), Gutalax (CZ) in Deez Nuts (Aut), Spasm (CZ) in Glista (SLO). Poudaril je tudi, da z Orto Festom sodeluje že dolga leta in da je to obojestransko plodno. Omar, ki ga poznamo zelo dobro tudi z Eurosonga, je izjemno toplo in pristno pohvalil Orto Fest, na katerem je doslej nastopal dvakrat, na odru kluba pa že kar okoli 15-krat. Letos bo njegov koncert zaključni nastop Orto Festa 28. aprila. Janko Roselj iz zasedbe Zgrešeni primeri se je ozrl na dejstvo, da je festival izjmeno pomemben za mlade skupine, saj pogosto nimajo kje nastopati in da je vesel za priložnost, ki jim jo festival ponuja. Seveda so na koncu vsi skupaj pozvali na koncerte, ki se bodo odvijali v sklopu letošnjega Orto Festa, že 19. po vrsti!

Letos bo na Orto Festu nastopilo kar 21 domačih in 7 tujih glasbenih skupin in izvajalcev in je žanrsko tudi letos izjemno barvit. Med drugimi boste na njem lahko videli skupine in izvajalce: Hamo & Tribute 2 Love (SLO),  Laibach (SLO), Jinx (HR), Gutalax (CZ), Slon in Sadež (SLO), Klemen Klemen (SLO), Adi Smolar (SLO), Panda (SLO), Zmelkoow (SLO), The Toasters (ZDA),  Flirrt (SLO), Zlatko in Optimisti (SLO) in zazaključek festivala še Omar Naber & Band (SLO), pravočasno pa vas bomo še obvestili o koncertu presenečenja. 

Poleg že prej naštetih skupin bodo na Orto Festu nastopili še: Insomnium (FIN), Tribulation (SWE), Stray Train (SLO), Zablujena  Generacija , Zgrešeni Primeri (SLO), Dropped-D (SLO), Gašper Šantl & Zala Kralj (SLO), Deez Nuts (AU), Spasm (CZ),Glista (SLO), General Musashi  (SLO), San Di Ego Band (SLO) in Blue Town’s  Radio (SLO). 

Orto Fest je že 19. let namenjen vsem generacijam ljubiteljev kvalitetne glasbe, tudi tiste, ki pogosto nima prostora v medijih. Orto Fest se lahko pohvali s tem, da so na njem nastopili številni najpomembnejši domači izvajalci, kot tudi mnogi mladi in še neuveljavljeni, kar je za razvoj glasbene scene pri nas izjemno pomembno. Na njem ste doslej lahko videli tudi številna tuja imena, kot so Dirty Three, Clawfinger, Nashwille Pusy, At the drive in, Joe Cape, Agnostic Front, Cult of Luna, Antinowhere League, Theraphy, Toasters, Dead Moon, Fishbone, Hate Breed, Strung Out, Kill your Idols, Majke, Hladno Pivo, Urban&4, Rambo Amadeus, Dubioza Kolektiv, Psihomodo Pop, Massimo Savić, Jinx, Bambi Molesters & Chris Eckman in številna druga. Če seštejemo obisk – v 19 letih je Orto Fest obiskalo že več kot 76.000 ljudi, kar je za klubske razmere slovenskega formata izjemno lepa številka.

Orto Fest pa je specifičen tudi po temu, da poteka skoraj nepretrgoma mesec dni. Gre za povsem neodvisen festival, ki brez vseh subvencij in drugih finančnih pomoči nastaja pod okriljem Orto bara, kot tudi nekaterih zunanjih akterjev v smislu organizacije določenih koncertov v sklopu festivala. Da je festival kot tak velikega pomena tako za ljubljansko, kot tudi slovensko klubsko/glasbeno sceno, pričajo tudi letošnji nastopajoči. 

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com.

Hamo & Tribute 2 Love

Otvoritveni koncert v četrtek, 29. 3. letos pripada skupini, ki je znana po koncertni iskrenosti, dinamičosti, preigravanju in bluesovskih improvizacij, ki so že deset let ključni atributi Hamo & Tribute 2 Love. Novi album “3p” so februarja letos predstavili pred razprodano dvorano Kina Šiška, album je bluesovski in kričeč, kritiki pa so ga že pohvalili kot enega najbolj iskrenih glasbenih izdelkov zadnjih let. Za seboj imajo Hamo & Tribute 2 Love že lepo število uspešnic, večna iskanja ljubezni pa vpletajo v fuzijo bluesa, rocka in soula. 

Insomnium + Tribulation

Skandinavski metal napada 30. marca, ko se se bodo na festivalu ustavili prvaki skandinavske melodic metal scene, Insomnium. Finci so aktivni že od leta 1997, do zdaj pa so izdali 7 albumov (zadnjega, “Winter’s Gate”, so izdali lani). Njihova glasba je bogata s kitarskimi melodijami, prepredena z zasanjano severnjaško atmosfero in metalom do konca! Njihovi koncerti pa so daleč od severnjaške zamišljenosti – Insomnium stavijo na strasten ”live” nastop, poln dinamike, ki jo ustvarjajo tako člani benda, kot razgiban seznam pesmi. Predskupina bodo švedski Tribulation, katerih člani so svoje sposobnosti urili tudi v Repugnant, Deathstars in seveda Hazard. Aktivni od leta 2004 so do zdaj izdali kar nekaj albumov, zadnji “The Children Of The Night”, je izšel leta 2015. Vsekakor so Tribulation zasedba, ki vam bo odpihnila glave s svojo unikatno vizijo ekstremne glasbe! 

Jinx

V soboto, 31. marca se na odru in plesišču Orto Festa obeta vrhunska zabava s skupino Jinx. Skupina pripravlja super atraktiven presek izjemno neobičajne že 24-letne kariere. Na koncertu  boste imeli priložnost uživati v dobro znanih hitih, kot so “Tamo gdje je sve po mom”, “Na Zapadu”, “Smijem se”, “Da smo se voljeli manje”, “Bye Bye Bye Baby Bye”, če omenimo samo nekatere in celi vrsti dobro znanih pesmi, ki so postale medgeneracijski evergreeni. Obenem bodo Jinx predstavili tudi nove pesmi “Easy”, “Jesmo li dobro” in druge iz čisto svežega albuma “Pogrebi i pomiriši”. 

Slon in Sadež

V torek, 3. 4. se na oder vrača death pop ansambel Slon in sadež – Rokenrol orkester, ki že leta spravlja ob živce ljudi s posluhom, njihove hčere pa ob dobro ime, ki je zvezda stalnica slovenskih glasbenih prizorišč – od festivalov, klubov ter živinskih sejmov, do porok in pogrebov. Vabljeni na večer simpatično preglasne glasbe in nesimpatično prepametnih besedil.

Stray Train

Blues rock mašina Stray Train bo v sredo, 4. 4. Orto festu predstavila svoj drugi album, poimenovan “Stray Train II, Blues from Hell – The Legend of the Courageous Five”.  Slovenska zasedba, ki so jo mediji oklicali kar za blues rock mašino, je leta 2016 izdala prvenec z enigmatičnim naslovom “Just ‘cause you got the monkey off your back doesn’t mean the circus has left town” in z njim pritegnila pozornost domače ter evropske glasbene srenje. Glasbeni sladokusci so prepoznali svež veter, ki ga je v naš prostor in v širšo regijo vnesla zasedba z močnimi vplivi južnjaškega bluesa. Izkušeni glasbeniki se zdaj vračajo z dvanajsterico svežih skladb, izdanih pri založbi Dallas. Po razprodanem koncertu v Kinu Šiška novembra lani vas blues rock mašina tokrat pričakuje v Orto baru!

Zgrešeni Primeri + Zablujena Generacija

Že naslednji dan, v četrtek, 5. aprila boste lahko videli vodilne predstavnike zabavnega punka v Sloveniji, Zgrešene primere, ki prihajajo z novim singlom, videom in napovedjo četrtega albuma. »Načrt je zapis o še eni od življenjskih etap!« ozadje pesmi pojasni vokalist in basist Janko Rošelj ter doda, da: »Življenje še zdaleč ni lepo za vse, zato o njem tudi govorimo tako brezkompromisno!« A bend se temnim življenjskim izzivom navkljub ne vda. Podnapis bendovega dela so vedno zabava in priložnosti za prikaz ustvarjalne kemije med člani. Poleg Rošlja v bendu stojijo še Robi A. Glač in Luka Mavrič na kitarah ter bobnar Pavel Uršič, uigrana ekipa, ki »setliste« na z energijo nabitih koncertih polni predvsem z avtorskimi komadi. Zgrešenci niso od včeraj. Singel “Načrt” je najavna špica prihajajočega četrtega albuma. Po »M.E.M« iz leta 2008, dve leti mlajši plošči »Razlike« in zadnjem albumu »Račun« bo četverica že prihodnje leto predstavila novo celometražnico.

Isti večer bomo na odru videli tudi Zablujeno generacijo. Od začetnega razmišljanja kako s kitaro in znanjem treh akordov prepričati punco iz sosednje ulice jih je zavidljiva odrska kilometrina izoblikovala v koncertno atrakcijo-katero lahko potrdi vsak, ki si je vsaj enkrat ogledal njihov nastop. Ti panksi so na odru rojeni in oder je njihov dom. Komunikacija s publiko jim je pisana na kožo, po žilah se jim pretaka kerozin tako, da vnamejo vsakogar, ki jih je pripravljen sprejeti, jim prisluhniti, se znoreti z njimi- in teh ni malo.Bend ima za sabo posnetih šest studijskih albumov, kar pomeni šest različnih zgodb občutenja in posledično delovanja, katerih rdeča nit je definitivno spontanost, z energijo našponana melodika in v stilu dobrih starih Ramonesov razmišljanje na način – brez filozofije. Prvi trije albumi Fajht, Pank zabloda in Ultra lahko zajemajo obdobje, ko je bend prekrižaril vse pomembnejše koncertne place v Sloveniji, ter se celo podal na turnejo po Nizozemski in Nemčiji. Albuma Pozitiv vabrejšan ter Pop idoli pa nakazujeta, da je četverica zrela za nekaj več. Albumu Pozitiv vabrejšan je z zlato naklado uspelo to, kar v Sloveniji po Pankrtih ni uspelo še nikomur – pankrock vibracije približati širšemu krogu poslušalstva, ter hkrati obdržati pokončno držo in trezno razmišljanje … 

Laibach

Laibach bodo končno po skoraj 15 letih nastopili na odru Orto bara v petek, 6. 4! Skupina Laibach pričenja drugi del svoje obsežne evropske turneje ob izidu albuma ‘ALSO SPRACH ZARATHUSTRA’, ki je lani izšel pri britanski založbi Mute in je požel navdušujoče ocene glasbene publike. Podobno je bilo z recenzijami koncertnih nastopov. Prvi del turneje se je odvil novembra in decembra 2017 in je obsegal 25 koncertov po evropskih metropolah, v drugem delu turneje pa bo skupina odigrala še dodatnih 25 koncertov.  Najprej jo 21. februarja čaka zanimiv nastop na otvoritvi festivala Barents Spektakel, ki se odvija v mestu Kirkenes, lociranem na skrajnem severu Norveške, približno 500 km nad črto polarnega kroga. Tu bo Laibach pravzaprav nastopil dvakrat – prvi koncert se bo zgodil na prostem, pod svodom severnega sija, na posebej zgrajenem odru iz ledu, naslednji dan pa bodo odigrali še koncert v mestni dvorani  Samfundhuset.  Dva dni pozneje, 24. februarja, bo Laibach že v Benetkah, kjer bo v znamenitih razstavnih prostorih Punte della Dogana skupina nastopila na multimedijskem dogodku, ki ga pripravlja Pallazzo Grassi. S turnejo bodo nadaljevali 2. marca v Bologni, pot pa jih bo vodila po celi Evropi nazaj na sever in spet na jug, vse do Sofije, Aten, Skopja in Sarajeva. Za zaključek turneje bodo, za vse tiste, ki so lanskega decembra zamudili njihova dva razprodana nastopa v Kinu Šiška, 6. aprila odigrali še koncert v ljubljanskem  Ortu, ki pa se bo programsko razlikoval od ostalih koncertov in bo postregel z nekaterimi presenečenji. Še posebej bo zanimiv publiki, ki je Laibach poslušala že v zgodnjih 80-ih in tisti, ki je bolj dovzetna za zvočno eksperimentiranje. 

Klemen Klemen

Klemen Klemen se vrača na mesto zločina, natančneje v soboto, 7. aprila. Na Orto Festu bo tokrat po dolgem času nastopil s svojim štiričlanskim bendom T-Beggars ter didžejem SSFom. V polni postavi bo dežurna »ninja trnowčanka« predstavila material iz vseh svojih plošč, od klasik do skladb z zadnjega dvojnega albuma “S3P”, zato je čas, da norijo izpred dveh letih letos še okrepijo. Ikona domačega raperskega gobcanja, ob prostem času pa trnowski ninja dolenjskih korenin, se je po 12-letni pavzi na diskografsko prizorišče vrnil leta 2015, ko je izdal odlično sprejeti album “S3P”. V odlični raperski formi bo revitaliziran zabaval tako Keš pičke kot Keš tipe, nazdravljal s šnopc ministri, zarapal kakšno na sample od Bajage, se odpravljal okrog na ladji Ohio ter pristal pri materi Ljubezni. Poln novih in starih barabinskih trnowskih urbanih zgodbic, samoanalitičnih prevpraševanj, refleksij vsakdana bo za začetek predvolilne borbe Klemen predstavil tudi svoj politični manifest stranke FBS, najboljše rešitve na prihajajočih volitvah. Prosimo, da svoj volilni glas Klemnu pokažete tako, da ga samoglasno izvolite na koncertnih volitvah v Orto baru. 

Dropped-D

V ponedeljek, 9. aprila bo svojevrsten praznik za ljubitelje skupine Alice In Chains. Dropped-D je domača Alice In Chains tribute zasedba, ki se je prvič v živo pojavila v akustični formi leta 1998 in kmalu za tem začela tudi z električnimi nastopi po domačem terenu. Drži se bolj “Layne Staley” obdobja, njen nastanek je povsem ljubiteljske narave. Pomembna je čista pristnost in nostalgija! Zasedbo sestavljajo Simon Vadnjal na vokalu, Primož Kranjc na kitari in vokalu, Vitja Yagas na basu in David Rebolj za bobni. 

Gašper Šantl + Zala Kralj

Duo, ki se neizmerno dopolnjuje, saj sta vsak zase v skupno muziciranje vnesla tisto najboljše – produkcijo s čustvi in vokal, ki “odpelje”. Ko sta Gašper Šantl in Zala Kralj na radio poslala skladbo “Valovi”, so številni zastrigli z ušesi. Popevka tedna na Valu 202 je bila začetek pozornosti, ki sta jo ujela. Čisto sveža melodija z naslovom “Baloni” pa je v tem trenutku na osvajalskem pohodu. Glasbene zaloge je kar nekaj in čas je, da zazvenita v živo. Prvič v Ljubljani, na Orto Festu v torek, 10. aprilaZa uvod v večer bo poskrbel Jakob Kobal, ki je podobno zgodbo začel pisati s skladbo “Cloudless Skies”. Mladi idrijski kantavtor je trenutno v zadnjih korakih pred izdajo prvenca.  

Deez Nuts

V sredo, 11. 4., se obeta prava poslastica za hardcore fane. Deez Nuts so hardcore bend iz Avstralije, ki v svoji glasbi združujejo prvine predvsem newyorško obarvanega beat-down hardcora devetdesetih let z odličnim humorjem, metalsko težino in z raperskim pridihom. V Sloveniji so bili že nekajkrat, njihovi koncerti pa so vedno prava norišnica.  

Adi Smolar

“Se počasi daleč pride, se prav počasi spletejo vezi, dokler mi sonce ne zaide, iskal poti bom do ljudi!” Tako nam Adi Smolar v eni izmed mnogih svojih pesmi preprosto opiše pot, ki jo je prehodil od leta 1981, ko je imel svoj prvi samostojni koncert, do danes, ko velja za enega izmed najizvirnejših, najplodnejših in najpopularnejših kantavtorjev pri nas. Za svoje delo je prejel številne nagrade tako s strani poslušalcev kot strokovne javnosti, izdal je 14 samostojnih albumov, obenem pa je tudi avtor pesniške zbirke ter mnogih knjig za otroke. Hudomušen, kritičen, razmišljujoč in pronicljiv opazovalec življenja in medčloveških odnosov nam bo s pomočjo svojih pesmi, prežetih z obilo humorja in zdravega razuma kot vedno pripravil večer nabit s pozitivno energijo v četrtek, 12. aprila. 

Gutalax + Spasm

“Aprila se pomlad budi, na travniku žlahtna rožica diši. A v Ortu goregrind grmi, kruli pesmi, iz katerih smrdi.” Slaba pesnitev gor al’ dol, v petek, 13. aprila se v Orto Baru obeta goregrind večer brez primere. Smrdelo bo na vse strani, kajti prihajajo češki toilet-grinderji Gutalax v spremljavi perverznih Spasm. Kdor je letos bil na festivalu Metaldays ve, da so Gutalax utelešenje prave straniščne zabave. S svojimi kostumi, ki spominjajo na tiste od čistilcev WC-jev do plesnih ritmov, ki z nizkotonskimi kitarami in pristno prašičjo kruljačino pojejo o črevesnih vetrovih in zadnjičnih nevšečnostih.

Spasm so odličen češki death grind s slabim okusom za besedila. Niso poceni, niso ”sleazy”, so preprosto nagravžni. In v tem oziru izjemno dobri – če so vam všeč Rompeprop, potem so Spasm vaš bend. Za ogrevanje bodo poskrbeli lokalci, ki slišijona ime Glista! 

General Musashi

V soboto, 14. 4. bo na Orto Festu naastopila domača zasedba General Musashi. V skupini delujejo Mišo Drobež (kitara), Matej Tekavčič (bas), Miha Friedrich (bobni) in Jernej Škrabec (vokal). Od nastanka skupine leta 2003 so odigrali čez 100 koncertov v večini slovenskih klubskih prizorišč (Orto bar Ljubljana, Swenak Idrija, ŠTUK Maribor, Arterija Borovnica, idr.) in na večini festivalov (Škisova tržnica, Trnfest, Vičstock, Ana desetnica, Kamfest, idr.), koncertirali pa so tudi že v tujini (Avstrija, Italija). Pod okriljem KUD-a France Prešeren v Ljubljani so leta 2008 izdali svoj prvenec z naslovom “Evil men with special powers”, ki je bil kritično zelo dobro sprejet in izdatno predstavljen z živimi nastopi ter v več radijskih in televizijskih oddajah. Igrajo zmes blues rocka, boogieja in hard rocka, aktivni pa so tudi v več drugih zasedbah s podobnim žanrom (Mojo Hand, Toronto drug bust ipd.). Leta 2012 so izdali svojo drugo ploščo “Achtung Starkstromkabel”, ki nadaljuje zvočno podobo skupine v žanru, ki je v Sloveniji sicer relativno slabo zastopan. 

San Di Ego

V sredo, 18. aprila bo Orto Fest gostil San Di EGO. Gre za slovensko rock skupino, ki je nastala v začetku leta 2013 in jo sestavljajo štirje izkušeni glasbeniki: Sergej Škofljanec (vokal, akustična kitara, klavir), Matic Ajdič (električna kitara, spremljevalni vokal), Martin Rozman (bas kitara, spremljevalni vokal) in Jure Doles (bobni). Trenutno veljajo za eno najuspešnejših novih rock skupin in eno najboljših rock skupin v živo. V svoji štiriletni karieri, kot San Di EGO, so fantje pod okriljem založbe Dallas records predstavili že enajst singlov in osem videospotov, med katerimi so največ pozornosti pritegnili s priredbo super hita skupine Bee Gees »Stayin’ Alive« in s tem pridobili veliko oboževalcev oziroma sledilcev tudi iz tujine. Svoj prvi album so izdali oktobra 2014. Po predstavitvi prvenca z singli kot  so »Zadnji cent«, »Sonce je tam kjer si ti«, »Domina« in drugimi, je skupina posnela in izdala še priredbo »Julije« Aleksandra Mežka. Konec februarja 2016 pa so San Di EGO presenetili tudi z nastopom na EMI s skladbo »Brez tebe«. Sledila pa je še ena uspešna predelava velikega hita iz osemdesetih »Touch me« Samanthe Fox, zaradi katere se je slednja celo odzvala in z videom sporočila, da je to zanjo najbolj posebna priredba pesmi, kar jih je kdaj slišala. San Di EGO pa se lahko predvsem pohvalijo s svojimi koncerti. Za seboj imajo že štiri uspešne koncertne sezone, s katerimi so zajeli skoraj vso Slovenijo in nastopili tudi na mnogih večjih festivalih kot so Pivo in cvetje, Noč v Bitnjah, Lampiončki…, svoj pečat pa so pustili tudi z nastopom v Križankah skupaj s Šank Rock.

Marca 2017 so San Di EGO izdali svojo drugo ploščo Doktor za rock&roll, izid plošče pa so počastili z velikim nabito polnim koncertom v Cvetličarni. Lani so nastopili skupaj s Samantho Fox na festivalu Pivo in cvetje. Zagotovo pa bo za San Di EGO pestro tudi leto 2018: s svojim svežim in še bolj obsežnim repertoarjem bodo  nadaljevali z aktivnim koncertiranjem po celi Sloveniji in na tujem. 

Panda

V četrtek, 19. aprila bo na oder Orto Bara stopila skupina Pandalegendarna slovenska glasbena skupina, prepoznavna po čutnem avtorskem popu, ki beleži častitljivo 30-letnico delovanja. Skupina Panda je vseskozi stremela k temu, da bi svojim pogledom na glasbo izrazila svoja intuitivna občutja, svoj ustvarjalni modus. Ne le, da gre za avtentično in izključno avtorsko glasbo, ki se skorajda nikoli ni spogledovala s trenutnimi glasbenimi ustroji. Slovenski glasbi so dali in še dajejo pandin glasbeni svet, njihova glasbena sporočila in občutke. Pa ne samo to. Panda v glasbo vedno znova vklaplja nova glasbena spoznanja in jih na nove načine uporablja, s čimer so vselej sveži, a vselej Panda. 

Zmelkoow

V petek, 20. 4., v času ovalne obletnice pristanka Apolla 16 na Luni, bodo Zmelkoow ponovno godli na Orto Festu. V počastitev spomina na ta pomemben dogodek bodo svoj letošnji nastop zasnovali zazrli v nebo. A ne bodo gledali Lune, pač pa bodo za nasvet, kaj igrati, povprašali zvezde. Da, tokratni repertoar bo oblikovan s pomočjo horoskopa! Člani benda so že začeli s privatnimi lekcijami iz šloganja in branja kompleksnih zodiakalnih študij in obljubljajo, da bodo do konca aprila izpilili svoje znanje in veščine do te mere, da bo njihov nastop v sozvočju z vesoljem. Prav mogoče pa je, da bodo tudi obiskovalcem koncerta brali prihodnost. Vabljeni vsi rokerji, astronavti, vesoljci, še posebej pa pričakujemo E.T.-ja. 

V soboto, 21. 4., pa Orto Fest pripravlja prav posebno, res posebno presenečenje za ljubitelje izvirne rock glasbe! Ostanite na zvezi! 
Blues Town´s Radio

Torkov večer, 24. aprila, bodo na Otro Festu trije odštekani prijatelji iz Stične na Dolenjskem nastopili s skupino Blue Town`s Radio. Težko bi natančno definirali njihov žanr, so pa fantje ljubitelji kvalitetne glasbe, ki je nastala od 60-ih let naprej.  Gibajo se znotraj meja trdega rocka, psihedeličnega rocka in popa, bluesa, funka, novega vala in indie rocka. V svoji kratki karieri so osvojili Klubski maraton 16. V začetku leta 2017 se je skupina prijavila na tekmovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru, ŠouRock, kjer so ponovno pridobili vse simpatije, navdušili žirijo in občinstvo ter zmagali. Od takrat so se pojavili na dveh večjih poletnih festivalih – Lampiončki in SummerFest Radlje ob Dravi, nastopili so na festivalu Mladi Maribor in na festivalu Stična 2017. Njihov prevenec, ki izide 31. marca 2018, je rezultat njihove triletne ustvarjalnosti, trdega dela in predstavlja obdobje, v katerem so člani Blue Town’s Radio eksperimentirali in odkrili svojo identiteto. 

Flirrt

V sredo, 25. aprila se bodo na Orto Festu končno spet predstavili Flirrt, bend, ki je v svoji zgodovini odigral več kot 850 koncertov, izdal 7 albumov in več kot 30 singlov in bo tako po lanskoletnem gostovanju v kultni oddaji Izštekani z Juretom Longyko naredil novo stopničko v svojem delovanju in v enem letu poleg upihnjene dvajsete svečke, izdal še svoj prvi dvojni album.  Pop rock bend, ki se podpisuje pod hite kot so “Romeo in Julija”, “V mojem telesu”, “Ona”, “Na peronu”, “Njena balada” in druge, je beležila svojo 20. Obletnico na kulturni praznik 8. 2. 2017. Flirrt so izdali tudi nov album “JEKYLL&HYDE”, ki je hkrati dvojna zgoščenka, na njemu pa lahko najdete tudi duet z Janezom Zmazkom ‘Z levo nogo vstat’, ‘Ne trezen, ne pijan’, ‘Nekoč sva se pa rada imela’ feat.Jure Tori in druge. 

The Toasters

Povratniki na odru Orto Bara, ameriška ska zasedba The Toasters, se predstavila v četrtek, 26. aprila. Skupina koncertira po svetu že več kot 35 let in ima za seboj že preko 5.000 koncertov. Skupina je nastala leta 1981 v New Yorku in postala sinonim za koncertne turneje in neodvisno glasbeno etiko. The Toasters veljajo za eno najpomembnejših ska zasedb, saj so s svojim nastankom v začetku 80-ih skupaj z Bim Skala Bim začeli obdobje, ki ga danes imenujemo tretji val skaja. Skupina je s svojim nepretrganim delom in neutrudnim koncertiranjem, predvsem pa seveda z odlično glasbo, ki je izšla na številnih albumih in kompilacijah, veliko pripomogla k današnji popularnosti ska glasbe. Bili so recimo prvi ameriški ska bend, ki je izdal album na Japonskem, njihov pevec in vodja Robert “Bucket” Hingley pa je 17 let vodil tudi ameriško založbo Moon Ska Records. Le-ta je bila za razvoj tretjevalovskega skaja ravno toliko pomembna, kot The Toasters sami, saj je preko nje v svet prišlo veliko odličnih ska skupin. 

Zlatko in Optimisti

Zlatko in Optimisti – 27. aprila na Orto Festu. Pred natanko desetimi leti se je fužinski princ Zlatko s svojim prvim albumom “Svet je lep” uradno pojavil na slovenski sceni, na kateri vlada še danes. Vsako leto boljši, vsako leto uspešnejši, vsako leto pogumnejši in brez dlake na jeziku z verzi opozarja na aktualne razmere v družbi. Zlatko je v desetih letih iz borbenega freestylerja prerasel v slovenskega reperskega zvezdnika, zavoljo svojega pozitivnega odnosa in seveda rimoklepaških veščin izjemno priljubljenega po celi državi, še zlasti pa v svoji rodni, mnogokrat opevani Ljubljani. Ne glede na to, ali se tematsko posveča fužinskemu vsakdanu ali globalnim problematikam, je v njegovi glasbi vedno čutiti ljubezen do njegove soseske, do sočloveka, do življenja samega. Lani je izdal že deseto studijsko ploščo “Žive naj vsi narodi”, aprila bo svojo energijo, rime in dobro voljo predstavil v Orto baru v svoji Ljubljani. 

Omar Naber

Za zaključek Orto Festa 2018 bo v soboto, 28. aprila poskrbel Omar Naber. Leta 1981 rojeni slovenski glasbenik in pevec, je svojo glasbeno kariero začel pri 18 letih, širšo medijsko prepoznavnost pa je dosegel konec leta 2004 z zmago v oddaji Bitka talentov na nacionalni televiziji. V dvanajstih letih je izdal tri avtorske albume v Sloveniji, enega v Srbiji in enega v Angliji. Izvedel je že prek 900 nastopov v 27 državah. Redno se udeležuje tudi dobrodelnih prireditev in koncertov, skupno že čez sto. Je avtor mnogih uspešnic, ki so na slovenskih radijskih postajah postale zimzelene, kot so “Krasen dan”, “Stop”, “Vse kar si želiš”, “Ves tvoj svet”, “Polje tvojih sanj”, “I Still Carry On” in “Le srce ne spi”. Po zmagi na Emi leta 2005 nas je z avtorsko pesmijo “Stop” zastopal na Pesmi Evrovizije v ukrajinskem Kijevu. Leta 2017 je ponovno zmagal na Emi in že drugič stal na evrovizijskem odru v Ukrajini v Kijevu z avtorsko pesmijo “On My Way”. Mladim glasbenim talentom pomaga z nasveti in izkušnjami pri razvoju njihovih potencialov in je s svojim avtorskim pristopom vzor marsikomu, ki si utrjuje pot na glasbeno sceno. 

Vsi koncerti se bodo pričeli ob 22. uri, izjema so koncerti, kjer bo nastopilo več skupin. Dodatne informacije o nastopajočih, ceni vstopnic in predprodaji za posamezne koncerte lahko preverite na uradni spletni strani: www.orto-bar.com ali http://www.orto-bar.com/obvestila/prodaja-vstopnic-za-orto-fest.