Kino Šiška, 5. april 2018

Katalena. Vrhunski glasbeni sestav se je po albumu z otroškimi izštevankami, zavitih v lahkotnost in nagajivost, potopil globoko v ocean povsem drugačnih čustev. Drugačnih zgodb. Četrtkov promocijski koncert ob izidu albuma Človek ni zver, je bilo pretresljivo potovanje v svet nesmisla, absurdnosti vojne, prikaz ekstremnega, brutalnega preskoka Katalene na temnejšo stran sveta, med temačne izštevanke življenja.

Plesali bomo drugič

Kje so tiste stezice” za začetek. Pripomba nepripravljenih obiskovalk – tole pa ni za plesat. Ne, prvi del koncerta nikakor ni bil za plesat. Bil pa je za obstati, poslušati, začutiti vso moč glasbenikov na odru, ki so nam skozi celo paleto glasbil, z vokali in telesi predajali sporočilo, ki zagotovo ni bilo “zapleši z nami”. V črno opravo odeta pevka Vesna Zornik, mojstrica preobrazb, včasih dekliško razigrana in nabrita, vedno pa izstopajoča s svojim pretanjenim čutom za utelešenje likov, ki nam skozi njo pojejo, kričijo, šepetajo svoje zgodbe, je tokrat skorajda po vojaško stala na čelu četice in se prelevila v skrajno resno, (so)čutno pripovedovalko zgodb. Njen vokal se je zarezal v drobovje. Za še večji učinek pretresenosti, občutenja strahu, upanja, iskanja ravnovesja med različnimi čustvi, ki so nam preplavljali telesa in um, so se z njenim vokalom prepletali še vokali Boštjana Narata, Boštjana Gombača in Polone Janežič, ter nas potisnili še globlje, na trenutke skorajda na rob solz. Robert Rebolj za bobni je že pri prvih skladbah ustvaril vzdušje bobnenja, strelov v daljavi in povzročil trzljaje teles. A nismo (še) plesali. Stali smo. Strmeli. Naslovna pesem albuma, Človek ni zver, ki je na vrsto prišla po Stezicah, Fantje se zbirajo, Ko bo fantič, Travničkih, Mrzle so njive, Oblaki so rdeči in Spejvaj nama Katica, se je zlila v Ne vem, kako ti je ime. Za presek in zaključek presunljivega prvega dela koncerta, smo začutili utrip krvi (Čutim krvi utrip), potem je Zornikova odlebdela z odra.

“Brez skrbi, ne bomo vas pustili oditi žalostne!”

Narat nas je potolažil, odhod pevke pa je hudomušno komentiral Gombač, ki se je navezal na njene besede o zapostavljenih ženskih junakinjah, ki medtem, ko fantje, možje odidejo na bojišča, doma skušajo raztreščen svet držati skupaj, ohranjati normalnost.

” … In toliko je (doma, op.a.) za postoriti…,” je takrat  pripomnila Vesna v napovedi ene od pesmi, Gombač pa nas je potem povprašal, če vidimo, kako je to, ko ženske kar odidejo. Pa toliko je še za postoriti, se je ozrl po odru.

S tem so malo razbili tesnobnost, ki so jo v nas pustile izvedene pesmi in napovedali… Plesno muziko. An ban in Vesna je prišla nazaj v bulerjih. Malce smo zadihali in se sprostili, koncert se je spreobrnil v katalensko rajanje. Na svoj račun so prišle vse punce, željne plesa že ob prihodu Katalene na oder. Šolski primer tega, kar je v enem od intervjujev pred koncertom povedal član zasedbe, Tibor Mihelič Syed, se je dogodil pred mojimi očmi in ušesi.  Ekipa se zaveda, da s(m)o jih ljudje navajeni kot veseljaškega, humorno-gledališkega benda in da se tematika plošče dotika neprijetnih tem, s katerimi zagotovo ne privabiš na koncert nepregledne množice ljudi. Množica bi rajši rajala, plesala, gledala predstavo, kot pa se pustila “zamoriti” s sicer vedno aktualno temo – vojno. A čeprav so ti prehodi na koncertih, ko gre bend iz ene skrajne točke in težkih tem novega albuma nazaj na “Enci benci Katalenci” muziko, precej tvegane poteze, ki jih ne upa ali enostavno ne zmore izpeljati vsaka zasedba, so jih oni izpeljali. Brezkompromisno, gladko. Tako naravno so nas zapeljali v igrive vode. Boštjan Gombač se je zopet izkazal kot eden največjih mojstrov inteligentnega humorja, s katerim združi še svojo virtuoznost na vseh možnih glasbilih kar tako, mimogrede, da se je plesočim puncam (mini Gombač fan clubu v prvih vrstah) v drugem delu koncerta čisto snelo in je avtorica prispevka skorajda oglušela na levo uho ob njihovih krikih navdušenja nad njim.

Set osmih pesmi, ki so nas razvedrile, je za konec koncerta presekala še ena vojaška. Ker se spodobi, da končajo z eno z nove plošče, kot je komentiral Narat. Oj ta soldaški boben so prav po rokenrolsko odžgali in se navdušeni publiki priklonili prvič. Z aplavzom smo zahtevali bis in ga tudi dobili. Bela lilija in Zrelo je žito. Težko bi izbrali primernejši pesmi za konec. Priklon benda, aplavz. Odhod benda z odra in za peščico ljudi še najbolj ganljiv moment koncerta – Naratove besede, da glasbeniki ponavadi odidejo (z odra) ob aplavzu, njihova dobra prijateljica Katarina Avbar*, pa je pred kratkim kar odšla. Zato je bil zadnji aplavz, najmočnejši, posvečen njej.

*(Katarina Avbar, pred kratkim preminula kantavtorica, ki je pustila globok pečat v slovenskem umetniškem prostoru. Kot ustvarjalka in kot Človek.)

Priznam, da me je ta koncert pustil odprtih ust in z viharjem čustev, ki sem jih komaj predelala. Vsekakor je obisk koncertov v sklopu promocije albuma Človek ni zver nujen za vse razmišljujoče glave, za iskalce globine in genialnosti slovenskih umetnikov, ki so se lotili vojne tematike in vse skupaj zapakirali v izjemen glasbeno-gledališki performens.

Katalence lahko v prihodnjih mesecih ujamete na odrih po Sloveniji:

15.06.2018 – Katalena, MuziKafe, Ptuj

30.06.2018 – Katalena, TBA

03.07.2018 – Katalena, Layerjeva hiša, Kranj

10.08.2018 – Katalena, Bogenšperk

Katalena na spletu:

Uradna spletna stran: http://www.katalena.net/

Facebook: Katalena

 

Setlista:

Kje so tiste stezice

Fantje se zbirajo

Ko bo fantič

Travnički

Mrzle so njive

Oblaki so rdeči

Spejvaj nama, Katica

Človek ni zver

Ne vem, kako ti je ime

Čutim utrip krvi

An ban

Solbaška

Jabuko

Noč čarovnic

Aldowska

Andale bandale

Enci benci

Lisica

Oj ta soldaški boben

BIS

Bela lilija

Zrelo je žito

Foto: Klemen Udovč