Vedno nepredvidljivi Laibach v Orto baru

Kultna zasedba Laibach en izmed vrhuncev 19. festivala Ortofest

Laibach, avantgardna slovenska skupina, je 6. aprila, v Orto baru zaključila drugi del svoje evropske turneje, ki je sledila izidu albuma Also Sprach Zarathustra. Že sama napoved koncerta v sklopu festivala Orto fest je opozarjala, da bo koncert drugačen in edinstven. In res se je večer razvil v nekaj povsem nepričakovanega.

Fantje so postregli z repertoarjem, ki je bil sestavljen iz dveh delov. Prvi del, pretežno instrumentalen, je po uvodni Heidschi Bumbeidschi trajal tri četrt ure, brez prekinitve. Skladbe so se zlivale ena v drugo in tako tvorile celotno zgodbo, ki jo je dopolnjevala video projekcija, z odlomki iz časa vojne. Tako kot je bila težka in zahtevna že sama tematika prvega dela koncerta, je bilo naporno tudi poslušanje. Eksperimentalni industrijski zvoki so rezali v ušesa, basi so vibrirali v prsih poslušalcev, vse skupaj pa se je potenciralo še s premočnimi svetlobnimi efekti. A cilj je bil dosežen, sporočilnost se je usedla v možgane poslušalcev.

Proti koncu prvega dela, se je ob pričakovanju pevca skupine, namesto njega, na odru pojavil umetnik Vasja Urlih in ob spremljavi Luke Jamnika in Roka Lopatiča na sintetizatorjih, Bojana Krhlanka na bobnih in Vitje Balzalorskya na električni kitari, odrecitiral oz. prebral tri skladbe – Smrt za smrt, Boji in Mi kujemo bodočnost.

V drugem delu koncerta se je bendu na odru končno pridružil tudi frontman zasedbe, Milan Fras, s katerim so izvedli skoraj celoten zadnji album, Also Sprach Zarathustra. Kljub temu, da je drugi del koncerta baziral na nemškem jeziku, so uradni del nastopa zaključili v slovenščini, s skladbo Brat moj. Sledil je še bis z enim slovenskim –  Antisemitism, in z zaključkom v angleščini – I’ve Got a Feeling.

Vsekakor se je koncert odvil v zelo nepričakovanih smereh in verjetno bolj navdušil zveste fene, ki so prišli tudi iz sosednjih držav, kot pa tiste, ki so bili na koncertu prvič in so morda pogrešili znane hite: Opus Dei (Life is Life), The Whistleblowers, Tanz mit Laibach, God is God, …

Setlista:

  1. del:

1 Heidschi Bumbeidschi
2 Siemens + Rdeči molk
3 Tovarna c19
4 Sveti duh
5 Zmagoslavje vole
6 Smrt za smrt
7 Boji
8 Mi kujemo bodočnost
9 Tico Tico

  1. del:

10 Von den drei Verwandlungen
11 Ein Untergang
12 Ein Verkündiger
13 Von Gipfel zu Gipfel
14 Das Glück
15 Die Unschuld II
16 Das Nachtlied II
17 Das Nachtlied I
18 Als Geist
19 Brat moj

Bis:

20 Antisemitism
21 I’ve Got a Feeling

Foto: Klemen Udovč