Vožnja po glasbenih cestah Kamfesta z Avtomobili

Po treh odličnih rock zasedbah (Arche, Demolition Group in MRFY), ki so nastopile na glavnem odru festivala Kamfest 2018, je bil po dnevu z Canzioniere Grecanico Salentino ponovno čas za slovenske rock ritme.

Na glavnem odru so v torek, 14.8.2018 nastopili povratniki – Avtomobili. Vsem dobro znana zasedba je pred leti že nastopila na odru kamniškega malega gradu, kjer so takrat zapolnili prizorišče. Glede na samo konfiguracijo letošnjega prizorišča v Keršmančevem parku se je publika razporedila in pretirane gneče obiskovalcev ni bilo.

Avtomobili so nekakšna slovenska rock stalnica, ki je hkrati garancija za večno kvaliteto. In tudi tokrat njihov koncert ni bil drugačen. Severno primorski fantje trenutno še vedno predstavljajo svoj aktualni album z naslovom ‘Daleč’, ki je v ušesih glasbenih kritikov dosegal same pohvale. Tudi mi se s tem popolnoma strinjamo. Produkti zasedbe Avtomobili so bili vedno eni izmed presežkov, ki raven kvalitete slovenske glasbe konkretno dviguje. Koncert uveljavljenih glasbenikov standardno poteka po uveljavljenih poteh. Brez pretirane in vsekakor nepotrebne odrske dinamike. Za Avtomobile govori glasba.

Kljub temu, da so Marko Vuksanović (vokal), Mirko Vuksanović (klavijature, vokal), Boštjan Andrejc Bushy (kitara, vokal), David Šuligoj (bas), David Morgan (bobni) zaigrali nekaj skladb z zadnjega albuma pa seveda brez standardnih uspešnic ni šlo. Po pričakovanju so ravno te pri publiki zaigrale na prave strune, čeprav smo dobili občutek, da je bil pri publiki dobro poznan tudi aktualni album.

Kvalitete nastopov Avtomobilov enostavno ne gre nikoli kritizirati. In tudi tokrat ni bilo nič drugače. Kljub ozvočenju brez kakih presežkov v kvaliteti je Markov edinstveni vokal odlično zvenel ob spremljavi preostalega dela zasedbe. Fantje so odlično uigrani. Užitek je poslušati in opazovati igranje kitarista Bushya, ki vedno znova dokazuje, da kvaliteta ni zgolj v podiranju hitrostnih rekordov na strunah. Klaviature Mirka so praktično že legendarni sestav prepoznavnih zvokov Avtomobilov, piko na i pa dodata še David na bobnih in drugi David na bas kitari.

Avtomobilov se enostavno ne naveličaš. Vedno znova te popeljejo po novih cestah občutkov zadovoljstva kvalitetne glasbe. Upamo, da fantje razmišljajo že o novem materialu. Nikoli jih ni dovolj. Avtomobili še na mnoge glasbene kilometre!

Foto galerija (Klemen Udovč):
[Modula id=’3′]