V Klubu Gromka BERNAYS PROPAGANDA svira: XAXAXA / 21 VEK / MY TEAR / VASKO ATANASOSKI + DJ set Balkan Veliki

Makedonska invazija!

Ikona makedonske neodvisne scene Vasko Atanasoski se s karavano svojih bendov odpravlja na parado hitov na relaciji Ljubljana-Zagreb-Beograd-Novi Sad. Prva etapa mini-turneje makedonskih bendov, ki so v zadnjih 15 letih zaznamovali balkansko glasbeno podtalje, se bo odvila v četrtek, 7. februarja v Klubu Gromka na Metelkovi.

Na odru se bo brez pavze v 150 minutah nanizalo 33 komadov petih različnih zasedb, s katerih je Vasko zaznamoval neodvisno glasbeno sceno Balkana v zadnjem desetletju. Osrednja pozornost bo na naelektrenih in diskoidnih post-punkerjih Bernays Propaganda, ki se po krajšem zatišju vračajo v prenovljeni in razširjeni »best of« postavi: Kristina Gorovska, Vasko Atanasoski, Deni Krstev ter novinca Rade Jordanovski na basu in Kristijan Lafazanovski na bobnih. Skupaj z nekaterimi gosti se bodo sprehodili tudi skozi komade naspidiranih punkrockerjev Xaxaxa, čisto svežega post-punk projekta 21 vek, indie-pop eskapade My Tear, ter solo projekta Vasko Atanasoski. Po koncertu sledi DJ set ispod prstov spletne založbe Balkan Veliki, ki jo – glej čudo! – vodi Vasko.

33 komadov v 150 minutah! Lekcija iz neodvisne makedonske scene! Tour de force neustavljivega d.i.y. borca! In prikladen razlog za žurko na predvečer slovenskega kulturnega praznika!

Bernays Propaganda

Bernays Propaganda so eden bolj svojstvenih makedonskih bendov, ki smo jih imeli čast gostiti v Ljubljani. Disko pank bojevniki iz Skopja se lahko pohvalijo s štirimi kritiško čislanimi albumi (‘Happiness Machines’, ‘My Personal Holiday’, ‘ Zabranjena planeta’ in ‘Politika’) in številnimi turnejami, ki so jih vodile tudi na drugo stran Atlantika. Na zadnjem albumu ‘Politika’ je bend v novi postavi nepričakovano ubral drugačno pot in iz post punk zvoka zavil proti elektrificiranemu novemu valu. V zadnjih dveh letih so člani svoje kreativne sile usmerili v druge projekte, kot so 21 vek, My Tear in Vasko Atanasoski. Po zatišju se Bernays Propaganda k nam vračajo v novi »best of« postavi: Kristina Gorovski na vokalu, Vasko Atanasoski na vokalu in kitari, Deni Krstev na elektroniki, Rade Jordanovski na basu in Kristijan Lafazanovski na bobnih.  Z nedavno izdajo EP-ja ‘Ništo nema da ne razdeli’ pa je bend napovedal tudi svoj novi studijski album ‘Druga mladost, treći svetski rat’, ki bo izšel jeseni.

Povezave:
https://bernayspropaganda.bandcamp.com/
https://www.facebook.com/bernayspropaganda/
http://www.moonleerecords.com/artists/bernayspropaganda<

21 VEK

21 vek = 21 век je sveži post-punk projekt aktivista makedonske neodvisne scene Vaska Atanasoskega, ki ga poznamo kot motorja zasedb Bernays Propaganda in Xaxaxa ter vodjo hiperaktivne digitalne založbe Balkan Veliki. V bendu ga spremljata Deni Krstev (Fonija, Bernays Propaganda, Xaxaxa) na kitari ter Rade Jordanovski (FxPxOx) na basu. 21 vek, ki v naše kraje prihajajo drugič, so konec septembra izdali svoj istoimenski prvenec, ki je izšel pri lastni založbi Balkan Veliki. Album prinaša dozo spevnega, plesno naravnanega post-punka z udarnimi teksti v makedonskem jeziku, nekakšno balkansko emulacijo New Order in izvornega jugoslovanskega novega vala v duhu zasedbe Električni Orgazam. Vse skupaj prežeto z zvrhano mero psihadelije in melanholije. Kot vedno pri Vaskovih projektih je podton albuma izrazito političen in odraža stanje duha v sodobni Makedoniji, ki se spopada s korumpiranimi politiki, brezperspektivnostjo, spremembo uradnega naziva države in podobnimi težavami.

Povezave:
https://balkanveliki.bandcamp.com/album/21-vek-lp
https://www.facebook.com/21vekmkd/

XAXAXA

Makedonski trio, ki leti na krilih post-punka in punk-rocka. Prva asociacija so bendi poznih osemdesetih in zgodnjih devetdesetih, kot so bili Hüsker Dü, Dag Nasty in Rites of Spring. Podobno kot Bernays Propaganda so tudi njihova besedila izrecno družbeno kritična in seveda vsa v makedonščini. Njihov katalog obsega albume ‘Tango Revolucioner’, ‘Siromašni i bogati’ ter ‘Sami maži i žene’.
Povezave:
https://www.moonleerecords.com/artists/xaxaxa
https://xaxaxa.bandcamp.com/

MY TEAR

Varovanci Vaskove založbe Balkan veliki v postavi Deni Krstev, Martin Mitevski in Kristijan Lafazanovski z dvema izdanima EP-jema, ki gravitirata proti Vaskovemu zvočnemu univerzumu, ki tudi gostuje na posameznih komadih.
Povezave:
https://balkanveliki.bandcamp.com/album/mnogu-prasuvam-ep
https://balkanveliki.bandcamp.com/album/my-tear-ep

VASKO ATANASOSKI

Pobudnik projekta, vodja digitalne založbe Balkan Veliki, neumorni organizator neprofitnih d.i.y. koncertov in vodilna sila vseh zgoraj naštetih zasedb. Opisali so ga tudi kot institucijo neistitucionalne subkulturne glasbene scene Makedonije! Kot kitarista in tekstopisca ga poznamo iz novovalovsko zvenečih Bernays Propaganda, sestrskih XAXAXA, novoustanovljenih 21 vek, ne več aktivnih  FxPxOx in PMG kolektiv ter seveda tudi kot samostojnega ustvarjalca. Po nekaj singlih in EP-jih je leta 2017 izdal svoj prvi solo dolgometražec ‘Pazi kuće’, ki je izšel pri njegovi založbi Balkan Veliki ter hrvaški Geenger Records, maja 2018 pa digitalni album ‘Leb i zabi’. En bolj odkritosrčnih in iskreno zabavnih frontmanov balkanske neodvisne scene!          

Povezave:
https://vaskoatanasoski.com/
https://www.discogs.com/artist/1370856-Vasko-Atanasoski
—————————————–
Dogodek finančno podpira Mestna občina Ljubljana.

Ljubljana, Klub Gromka
četrtek, 7. februar 2019          

vrata: 20:00, koncert: 20:30
vstopnina: 8 € (do 20:30) / 10 € (po 20:30)
FB dogodek: https://www.facebook.com/events/372138763540826/
www.moonleerecords.com
www.klubgromka.org