Punka nam manjka… Če pa govorimo še o zvrstni izpeljanki ska punk, pa še bolj. Ponudbe koncertov zasedb v tej zvrsti pri nas nimamo prav veliko na voljo, zato so reklame za koncert ene najpopularnejših skupin te zvrsti, Mad Caddies, obetale veliko.

Mad Caddies pri nas niso neznanka, saj so pogosti povratniki na naših odrih. Lani smo jih lahko občudovali tudi na festivalu Punk in Drublic, ki ga na turnejah po svetu tradicionalno organizira založba Fat Wreck Chords za katero stoji en in edini Fat Mike (NOFX). Na ‘dvorišču’ Kina Šiška so junija nastopili skupaj z NOFX, Bad Cop Bad Cop, The Bronx, Snuff in The Mor(r)ons.

Ogrevanje z Jonom Gazijem

Njihov ‘povrat’ na oder Cvetličarne je otvoril karibski ‘mož za vse’ Jon Gazi. Ta večer je namreč nastopil kot solist, z bendom, skupaj z Mad Caddies in še kot roadie vseh nastopajočih ta večer. Poln pozitivne energije je začel kot one man band, kasneje pa z basistom in bobnarjem kot trio. Na bobnih mu je ritem držal kar bobnar Mad Caddies, Todd Rosenberg. Izredno poslušljiva zadeva tako v solo kot v trio izvedbi, saj se energije Jona enostavno nalezeš. Odlična zmes vsega mogočega, speljana v dovršene skladbe.  Z veseljem bi si ponovno ogledali še kak njegov klubski koncert na naših tleh.

Nadaljevanje z Rude Tins

Večer se je nadaljeval z švicarskimi brass punk rockerji Rude Tins. Osemčlanska punk zasedba, s poudarkom pihalnih inštrumentov, je dvorano Cvetličarne ogrela na temperaturo vzdušja prave veselice. Izredno uigran in domišljen sestav, ima zaenkrat v diskografiji dva studijska albuma. Svoj dovršeni stil na odrih uveljavljajo že od leta 2003 in moramo priznati, da so bili odlična uvertura v zvezde tega večera. Glasni, ampak kljub temu izredno razločni v inštrumentih, so z pevcem Thomasom Eichmannom znali odlično animirati publiko. Pozabili niso niti na lokalni pridih in v svojem slogu zaigrali našo ljudsko ‘Mi se imamo radi’, ker je še dodatno podžgalo publiko. Spomnili so se tudi na lepo gesto ob mednarodnem dnevu žena in nekaj izbrankam v publiki podelili vrtnice.

Čas za zvezde večera

Oder je po koncertu Rude Tins ostal samo še za zvezde večera Mad Caddies. Šest članska kalifornijska skupina ima v svojem 24-letnem obstoju trenutno v diskografiji sedem studijskih albumov. Trenutno promovirajo lani izdani produkt z naslovom ‘Rocksteady’. Navdih za album je 40 let punka, čigar uspešnice so po izboru Fat Mika prepakirali v prefinjene ska melodije. Navdušili so nas že na lanskoletnem Punk in Drublic festivalu. Jim je uspelo tudi letos na samostojnem koncertu?

Vsekakor… Brez posebnega pompa so stopili na oder, vzeli svoje inštrumente in začeli svoj punk ska performans. Več kot očitno je, da so Mad Caddies pri nas zelo dobrodošli, saj se je vzdušje v dvorani že s prvo skladbo dvignilo na nivo popolne zabave. Mad Caddies pa tega nivoja niso spustili iz rok vse do konca koncerta. Vse skupaj je delovalo, kot da so na lanskoletne Punk in Drublic festivalu odlično vzdušje enostavno dali na pavzo, na tokratnem koncertu pa ponovno stisnili ‘play’.

Skupina ima veliko interakcije z občinstvom. Med skladbami pevec Chuck Robertson na veliko nagovarja občinstvo in ga s tem še dodatno animira. Vlogo glavne ikone mu sicer absolutno prevzame pozavnist Eduardo Hernandez, ki je nehote z leti postal nekakšna maskota benda. Kilometrino benda dokazuje izredno uigran set skladb s katerimi so Mad Caddies opravili z odliko. Piko na i jim dodajajo priredbe z njihovega aktualnega albuma, ki so publiki znane že od njihovih originalov, Mad Caddies pa jim samo še dodajo svojo začimbo.

Glasbo Mad Caddies si sicer enostavno vizualiziramo v toplejših mesecih nekje na odprtem. Ampak kljub temu so svoj koncert odigrali z odliko. Dokaz je navdušena publika. Žanr Ska kot celota je kult in bendi, kot so Mad Caddies, bodo še naprej polnili dvorane polne zabave željnih ušes.

Foto: Simon Pelko

Foto: Klemen Udovč