Foto: Rok Horvat

Dorina Gujt je vokalistka, avtorica besedil in skladateljica, ki pomursko glasbeno sceno kroji že od mladih let. Sodeluje z mnogimi vidnejšimi pomurskimi glasbeniki v različnih zasedbah. Lansko leto se je lotila še svojega projekta “Moja druga plat”, v sklopu katerega izdaja pesmi, ki so ji pisane na kožo. Za cilj projekta si je zadala izid zgoščenke, na kateri bo mesto našla tudi najnovejša predstavljena pesem “Krejsna nouč”.

Povod za zagon projekta “Moja druga plat” je bil po besedah Dorine lanskoletni novi tok navdiha in ustvarjalnosti po nekajletnem ustvarjalnem dremežu. Zamislila si je koncept, v katerem skozi pesmi, narejene tudi s pomočjo glasbenih kolegov, ki so prispevali glasbo ali besedila pesmi, vsakič razkrije delček sebe več. 

Krejsna nouč

Z avtorjem glasbe te skladbe, Borisom Vučkičem, Dorina sodeluje od leta 2017. Skupaj s saksofonistom Marjanom Faričem delujejo kot trio Eroplan Jazz Band. Na vajah tria je Vučkič zavrtel osnutek pesmi, ki se je Dorine takoj dotaknila. “Začudena sem bila, zakaj je ni dokončal in poslal v svet. Izkazalo se je, da je avtor besedila Milko Podlesek želel, da pesem odpoje ženska.” Naključje je hotelo, da sta se Dorina in Milko srečala čez približno dva meseca in je pogovor nanesel na Krejsno nouč. “Spontano je padla odločitev, da jo poskušam odpeti jaz. Tako je “Moja druga plat” dobila dodatno pesem,” nam je razložila Gujtova.

Ljubezenski pesmi v prekmurščini, izdani danes, prisluhnite tu:

Ugibanja

Januarja predstavljena pesem je zorela kar nekaj časa. Glasbo in aranžma je ustvaril Rajko Marjanovič, besedilo pa je napisala Dorina. Tudi tu je zgodba takšna, da se vse vrti okoli naključij in srečanj ob pravem času. Avtorja se do koncerta, na katerem sta nastopala s Samom Budno, s katerim sicer v različnih zasedbah sodelujeta oba, nista osebno poznala. Marjanovič nam je povedal, da ga je takrat v pogovoru z Dorino pritegnil njen žar, ko je govorila o glasbi. “Z glasbo je srečna. Med pogovorom z njo nisem prepoznal negativnih prepričanj ali globoko potlačenih čustev, samo iskrenost.” Na podlagi teh občutenj je spisal melodijo in jo podaril Dorini. Balado sta posnela v Rajkovem studiu, prisluhnete pa ji tu:

Rad bi te

Kot prvo v sklopu projekta je Dorina lanskega decembra predstavila pesem “Rad bi te”. Ta je plod dela njenih dolgoletnih sodelavcev – pesnika Milivoja Mikija Roša (tudi avtor besedila najbolj znane Dorinine skladbe, pravzaprav murskosoboške himne “Moja Sobota“) ter Dejana Berdena

Glasba: Dorina Gujt / Besedilo: Milivoj Miki Roš / Aranžma: Dejan Berden

Sodelovanje s pomurskimi glasbeniki

Nekoč članica akustičnega tria DOROJA in zasedbe Be Radio je torej še vedno aktivna tako v ustvarjanju lastnih pesmi, kot izvajalka repertoarja zelo raznolikih ustvarjalcev. Značilnost vsega, česar se loti Dorina, je čustvena interpretacija z globokim sporočilom.

DOROJA v Črnomlju na prireditvi Glas mladih. Foto: Uroš Novina

Pela je s soboškim in ljutomerskim Big Bandom, v zadnjem času pa redno sodeluje s Prekmursko godbo Bakovci. Z njimi je nastopila na številnih dogodkih, tudi kot gostja na dogodku Zgodbe Prekmurja v Cankarjevem domu leta 2016. 

Dorinine poti se največkrat križajo z glasbeniki, kot so Andi Sobočan (Marko banda, Beltinska banda, Prašnati), Dejan Berden in Tjaša Cigut. Z Andijem nastopata  v duetu (cimbale, vokal) na različnih prireditvah, z Dejanom  pa sta dolgoletna glasbena sodelavca in prijatelja že iz srednješolskih dni in zasedbe Be Radio, s katero so posneli dve kaseti in eno zgoščenko.

Müvi. Foto: Fotolens

S Tjašo Cigut, vsestransko glasbeno umetnico, ki je tudi članica in gonilna sila skupine Êdna, nastopata v duetu pod imenom “MÜVI“. Duet večinoma interpretira in izvaja manj znane prekmurske ljudske pesmi. 

Sodelovanje s tekstopisci

Kot mnogim uveljavljenim in neuveljavljenim glasbenikom s potencialom, je tudi Dorini nekaj besedil prispeval poet in pisatelj Feri Lainšček. “Na skrivma” (Na skrivaj) in “Kmica” (Tema) sta zelo znani pesmi, katerih avtor je Lainšček, izvajalka pa Dorina Gujt. Milivoj Roš je zaslužen za besedilo največjih uspešnic – pesmi “Moja Sobota“in “Samo malo je trbelo“, prav tako pa pesem televizijske nadaljevanke “Kako sem videl svet izpod mize“. V trenutkih inspiracije Dorina tudi sama rada napiše kakšno besedilo in ga tudi uglasbi.