Izštekani Zemljin sin Jure Lesar

Torek, 11. junij je tu. Čas je za Izštekane na Valu 202 in takole vabijo k poslušanju ustvarjalci oddaje.

Danes zvečer bo akustična krila svoji glasbi nadel obalni kantavtor JURE LESAR. Izvrstnim skladbam s solističnega prvenca “Zemljin sin” bo dodal nove pesmi, zamolčal pa ne bo niti svoje preteklosti s skupino Eskobars. Prištekajte se ob 22.25 na frekvence Vala 202 ali na spletni video prenos.

“Mestno kolo”, “Drugačen”, “Oči očeta”. Čudovite skladbe, ki v zadnjem letu preplavljajo radijske valove. Energične, provokativne, dopadljive, odprte. Polne jasnih sporočil. Ustvaril jih je JURE LESAR, dvaintridesetletni Pirančan, ki je po zaključku zgodbe s skupino Eskobars krenil na solistično pot ter lani jeseni pridelal izvrstni album “Zemljin sin”. Album, ki tke mostove od Beatlov prek žlahtne tradicije slovenskega obalnega pop rocka do sodobnega indie zvoka. Ki se ne ustavlja ne na Kraškem robu ne na vrhu Triglava.
Koncert Jureta Lesarja v Orto baru 2019
Foto: Luka Klarič

“Čutiš gorski zrak, gozdove in Mediteran? Svobodo kot diamant, za katero je umrl partizan? Od kod ta strah, ko slišiš drug jezik, in ta občutek, da to ni več tvoj dom? Imamo res trde in sive glave kot beton? Čutiš, kako lepo dišita lovor in rožmarin? Čutiš, kako diši ta zemlja, povej mi, Zemljin sin? Lokomotiva gre naprej, a na zavori je vagon. Strojevodja vedno pravi, nisem jaz, bil je on. Življenje ljudi na papirju je delo človeka brez srca. Kako lahko gremo sploh naprej z nestrpnostjo brez dna?” (Zemljin sin II)

“Zemljin sin je obstajal že za časa benda Eskobars, skladba je govorila o idealnem človeku, ki je v sožitju z naravo. Po osmih letih sem se vrnil k njemu s sporočilom o tem, kar se dogaja danes. Spodbudila me je zgodba Pirančana, ki je dobil obvestilo o izgonu iz države, to me je šokiralo. Pripadnost dojemam kot pripadnost kraju, v katerem živim, ne kot pripadnost državi ali zastavi,” pripoveduje Jure.

V družbi mojstrov
Brez nadaljnjih besedi – Jure Lesar je eden tistih, ki jim je vredno prisluhniti. Iz bitov ali z vinila. Posnetega ali v živo. Na koncertih ali v oddaji Izštekani. V njej bo pravoverni izštekani zvok lovil v družbi mojstrov. Z njim bodo David Morgan (bobni), Denis Horvat (klavir, hammond), Luka Mrdakovič (kontrabas), Jan Fanedl (akustična kitara), Zoran Čalić (akustična kitara) in Martin Janežič Buco (tolkala, glockenspiel).

Poletni akustični koncerti
Akustični koncertni kompas Jureta Lesarja to poletje kaže še v te smeri: 15. junij – festival akustične glasbe Grad akustik v Ajdovščini, 4. julij – Festival Bertoki, 31. julij – Festival z biseri v Kopru.
POGLED NAPREJ
Jeseni bodo Izštekani do konca poravnali dolg, pridelan decembra na Izštekanih 25: v celovečernih oddajah bodo 24. septembra pogostili FED HORSES in 19. novembra ČEDAHUČI. Vmes bo čas za izštekavanje elektronike, 22. oktobra bodo to naredili TORUL… Le kako?!

https://val202.rtvslo.si/izstekani/