Orto pozna konje: Fed Horses na 20. Orto Festu

Koncert Bordo in Fed Horses v Orto Baru
Z začetkom 28. marca, ko je oder Orta zavzela slovita rokenrol ikona Goran Bare z Majkami, se koncerti v okviru 20. Orto Festa odvijajo skorajda vsak večer. Obiskali smo torkov dvojni koncert domačih zasedb Bordo in Fed Horses.

Ravno prav napolnjena dvorana je skozi celoten večer dihala z izvajalci na odru. Koncert na začetku tedna in v poznih večernih urah ter nekoliko višnja vstopnina so prikladni izgovori, da ostaneš doma. Ljubitelji kvalitetne glasbe in oboževalci obeh nastopajočih zasedb pa so z obiskom koncerta dokazali, da se tudi v torek ponoči lahko prepustiš odlični glasbi in podpreš sceno.

Bordo zgodba, ki jo po ustvarjanju v zasedbi The Tide že tri leta piše Tomaž Štular, se tudi v živo sliši zelo dobro. Štular je z izvrstnim bendom predstavil Bordo prvenec Medzvezdje, ki vsebuje pesmi v slovenščini. Napovedal pa je tudi zadnji nastop v živo, ki se bo zgodil v torek, 9. aprila, v oddaji Izštekani na Valu 202.

Fed horses

Fed Horses, ki so si z Bordo delili že oder Kina Šiške na Izštekanih 25, še ne napovedujejo konca nastopanja, smo pa bili priča spremembam tudi pri njih. Poleg tega, da so nas razveselili z novico o izdaji novega singla v slovenščini – “Spremembe”, je vokalistka Urša Mihevc prav na odru Orta predstavila in pohvalila novo pridobitev zasedbe, bobnarja Jureta Mačka. Maček je že na svojem drugem koncertu s Fed Horses (krstnega je odigral v KluBaru) skupaj z Rokom Škrljem na basu konkretno narekoval ritem in groove.

Enourno galopiranje med kantrijem in rockom, umirjanjem s katarzičnimi vložki mešanja žanrov, so Fed Horses začeli z že omenjenimi Spremembami, ki so se prelile v Sober, prvo pesem, zaradi katere smo postali pozorni na logaško zasedbo nekaj let nazaj. Po nagovoru pevke Urše:”Vse kar imamo, je ta trenutek. Treba ga je užiti,” so nas presenetili s temačnim uvodom v “Leaving”.

Izdelan performens benda, ki je v petih letih delovanja očitno našel svoje bistvo in način izražanja, zahvaljujoč obvladovanju inštrumentov vseh članov ter dobri energiji, ki se pretaka med njimi na odru, vseeno dopušča dovolj manevrskega prostora za improvizacijo in jammanje, ali pa pogumne prehode iz ene močne pesmi v drugo. Iz “Leaving” nas je namreč Danijel Bogataj z violino ob pomoči ritem mašine Maček-Škrlj takoj “prestavil” v “Dive”. Za trenutek me je prešinila primerjava s Kataleno in njihovimi brezkompromisnimi, pogumnimi prehodi med temačnostjo in poskočnostjo, a Fed Horses vseeno še (z)manjka nekaj kilometrine, da bi jih lahko že sedaj postavili ob bok Kataleni. Vsekakor pa so na dobri poti, da (p)ostanejo eno od velikih imen slovenske glasbene scene.

Orto pozna konje

Seveda so nam podarili tudi darila – “Gifts”. “Gifts” je eden od starejših singlov, izdanih še pred EP-jem Sinner, na katerem je zbranih 5 skladb.  Singel “Sinner” je bila druga največkrat predvajana pesem lanskega leta na Valu 202. Zagotovo je Fed Horses tudi to zagotovilo širšo prepoznavnost še pred nastopom na letošnji EMI, kjer so se predstavili s pesmijo “Ti ne poznaš konjev”. V Ortu je bila zbrana publika, ki “pozna konje”, a Urša je pred izvedbo te pesmi vseeno pojasnila pomen besedila, saj so bili po nastopu na EMI deležni precej burnega odziva javnosti zaradi dobesednega tolmačenja besedila.

Gremo v Jackson, kjer bomo svobodni

Kot se spodobi za “alter kantri” žanrsko označen bend, so nas popeljali še v kantri trans s Cashevo pesmijo. Mihevčeva nas je povabila v Jackson. “Tam bomo pozabili vse, kar se nam je zgodilo in bomo svobodni,” nam je obljubila, preden smo v spremljavi Konjev odgalopirali v ta čarobni kraj. Sledile so še pesmi “Hands”, najnovejši singel “Toy”,”Love tree”, ki je tako kot na plošči Sinner dobesedno presekala “flow” s svojo divjostjo. Bogataj nas je z violino zopet začaral v zasanjanem uvodu v “Down”, a predolgo nas niso pustili v katarzi, saj se je spet zgodil hipni preklop. Down je kantri “poskočnica” in je dodobra razplesala publiko.

Umirili so nas s svojo izjemno lepo sprejeto priredbe pesmi “Voda” (Dan D), ki so jo prvič izvedli na Izštekanih 25. Čudovite izvedbe smo bili deležni tudi v Ortu. Po tej pesmi so se hoteli posloviti, a je publika zahtevala še. Za bis so nam še enkrat odigrali “Spremembe” in “Sober”. Mihevčeva se je zahvalila publiki za obisk ter podporo slovenski sceni in odšla z odra med “Sober”. Fantje so še do konca odžgali pesem in še zadnjič razplesali publiko. Odličen koncert.

Kmalu boste na BIS lahko prebrali obsežen intervju z Uršo Mihevc in še malce pobliže spoznali Konje. Festival Orto Fest traja še do 27. aprila. Celoten program najdete na našem koledarju dogodkov.

Foto: Marko Alpner