Metaljot Raspaljot festival ponovno razgrel Laško

Metaljot Raspaljot v svoji drugi ediciji prestavil še prestavo višje

V petek 5. junija, se je v prestolnici Laškega piva odvil enodnevni festival za vse metalske navdušence. Druga edicija festivala na prostem Metaljot Raspaljot je gostila sedem odličnih glasbenih skupin različnih podzvrsti metal glasbe. Tako so na svoj račun lahko prišli prav vsi. Glavna atrakcija je bila seveda zasedba Pomaranča. Prvi slovenski heavy metal bend, ki je na festivalu nastopil po skoraj 40 letih.

Mesto, ki bo čez nekaj tednov gostilo večdnevni festival Pivo in Cvetje, ima kljub svoji majhnosti veliko ponudbe. Lokacija festivala se je nahajala v samem centru Laškega. Organizatorji so se izjemno potrudili in nad prostorom postavili ogromen šotor, v kolikor bi slabo vreme pokvarilo festivalsko vzdušje. Dežja k sreči ni bilo, tako je festival, poleg odličnega vzdušja, spremljalo še čudovito vreme. Dovolj o samem festivalu in nazaj na skupine, katere so tisti večer pričarale tako vzdušje.

O nastopajočih…

Prvi so nastopili skorajda lokalni Morywa. Progresivni, groove – death metal bend, ki deluje že par let, je v zadnjem letu zamenjal postavo in pridobil novega pevca. Kljub temu, da smo bili prej navajeni na frontmana s kitaro, kar je dalo bendu prav poseben »vibe«, so tudi v današnji postavi odlično postregli s nizko – uglašenimi riffi in razgibanimi bobni.

Za njimi so na oder prišli Medvoško – Ljubljanski SkyEye. Heavy metalci z odličnim vokalistom so kot vedno naredili neverjeten šov. Tehnično, brez napak izvedene pesmi in navdušujoča prezenca Jana Leščanca, je pričarala ljubiteljem NWOBHM-ja pravo zabavo. Publika je bila predvsem zadovoljna, ko so zaigrali priredbo legendarne zasedbe Iron Maiden – Aces high, enega izmed boljših izdelkov starost britanskega heavy metala.

Tretji so nastopili black metalci Cvinger. Kot se za pripadnike tega žanra spodobi, so Lucerus, Bagot, Obscurum in Morgoth postregli s pravo satanistično prezenco. Black metal riffi in screami so odmevali po prizorišču. Bend, ki obstaja od leta 2012 trenutno dela na albumu po imenu Slava! Fantje so aktivni tudi po tujini, leta 2016 so bili na evropski turneji z Melekesh ter Keep of Kalessin.

Ko se je dogodek bližal večeru, so na oder vstopili Eruption, prvaki slovenskega thrash metala. Bend, ki se je že ničkolikokrat dokazal kot tehnično dovršen in usklajen. Noro preigravanje dveh kitar Grege in Andreja dopolni odlično basiranje Nike, ki je ena izmed boljših basistk na naših tleh. Neumorno bobnanje Ivana Cepanca doda bendu tisti pravi pogon thrasha. Klemen pa s svojim udarnim vokalom in visokimi screami doda še zadnjo sestavino profesionalnega benda.

Za njimi so oder zasedli The Stone, black metal zasedba iz Beograda. The Stone so eni izmed vidnejših predstavnikov tega žanra v Srbiji. Obstajajo že od leta 1996 in od takrat nastopajo po vsej Evropi, velikokrat pa tudi pri nas. Pred kratkim so izdali nov album z naslovom Kruna Praha, katerega pesmi so zaigrali tudi na letošnji izdaji Metaljot Raspaljota.

O legendah…

Glavni letošnji predstavniki black metala so po enournem satanističnem obredu oder prepustili botrom slovenskega heavy metala. Nastopili so začetniki igranja trdih riffov na naših tleh, skupina Pomaranča. Njihova štirideseta obletnica je postregla s trenutno edinim napovedanim koncertom v Laškem. Ob tej priliki, bi se radi zahvalili organizatorjem, da so uspeli organizirati nekaj, kar smo si lahko želeli samo še v sanjah. Pomaranča, v trenutni zasedbi; Franc Teropšič (bobni), Mijo Popovič (kitara), Marko Herak (bas) in najmlajši član Matic Nareks na vokalu. Slovenske rockerske legende so pričarale odlično vzdušje s preigravanjem pesmi iz plat  Peklenska Pomaranča, Madbringer in Takoj se dajva dol. Klasičen heavy metal koncert je številčna publika sprejela z velikim veseljem in navdušenjem.

Za pravi tehniči death metal stare šole so za zaključek festivala poskrbeli Sinister. Nizozemci so stalno ime večjih festivalov po Evropi in Severni Ameriki. Band, ki obstaja že od leta 1989 ima za sabo obsežno diskografijo, ki vključuje 13 albumov. S prezenco, ki pritiče glasbenikom vajenim velikih festivalskih odrov, so Sinister pokazali kako zelo dobri so. Njihov nastop je bil prava poslastica za ljubitelje tehnical death-a, ki so zvesto poslušali bend medtem, ko je nekaj ljudi že zapustilo prizorišče.

Sklepna misel…

S tem se je končala druga edicija festivala s pomenljivim imenom Metaljot Raspaljot. Odlična organizacija, prijetna lokacija in kvalitetni bendi so besede, ki povzemajo ta festival. Zelo sem vesel, da obstajajo ljudje, ki so pripravljeni vložiti čas in trud v to, da postane poletna metalska glasbena scena bolj razgibana in zanimiva.

Foto: Maša Balon

Tekst: Kristjan Hacin