Zadnji teden Ljubljana Festivala v znamenju opere in popularne glasbe

Festival Ljubljana se počasi poslavlja. Zadnji avgustovski teden nagovarja  ljubitelje opere ter klasične in popularne glasbe.

Nastopil je že znameniti Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko Valerija Gergijeva, skupaj  s čudežnim dečkom, pianistom Dimitrijem Šiškinom. Šiškin je ob tej priložnosti izvedel sloviti Koncert za klavir in orkester št. 3 v d-molu, op. 30, Sergeja Rahmaninova. V nadaljevanju so izvedli glasbeno-plesno predstavo Življenje je cirkus – končni produkt otroških delavnic v okviru projekta Predani korakom. Na sporedu bo tudi brezčasna Verdijeva opera La Traviata v izvedbi Gledališča Teatro Regio, ki se ponaša z dolgo tradicijo, saj je bilo ustanovljeno že leta 1740. Zadnje poletne izdihljaje pa bo zaznamoval tradicionalni avgustovski koncert Vlada Kreslina, ki bo z zanimivimi gosti in v sproščenem vzdušju proslavil začetek prihajajoče jeseni.

La Traviata

Brezčasna ljubezenska tematika in čudovite spevne melodije postavljajo opero La Traviata prav v vrh železnega opernega repertoarja. Libreto je na podlagi kontroverznega romana Dama s kamelijami Alexandra Dumasa napisal Francesco Maria Piave, besedilo pa je v ustvarjalnem zanosu v slabih dveh mesecih mojstrsko uglasbil Giuseppe Verdi. Dramatična in s čustvi prežeta zgodba, ki je postavljena v lahkoten utrip salonov, se vrti okoli notranje stiske pariške kurtizane Violette, v katero se zaljubi mladi plemič Alfredo. Tokrat bo Ljubljana Festival s Traviato obiskala zasedba priznanega Teatra Regio iz Torina, ki kot eno najpomembnejših italijanskih gledališč uživa velik mednarodni ugled. V glavnih vlogah Violette in Alfreda se bodo predstavili sopranistki Marija Mudrjak, Irina Dubrovskaja in tenorist Giulio Pelligra. Med mladima opernima pevkama, ki bosta nastopili v zahtevni vlogi Violette, velja posebej izpostaviti Marijo Mudrjak, saj sodi med najobetavnejše pevke svoje generacije. Poleg odlične pevske zasedbe bo opera navdušila z izjemno in kompleksno scenografijo. 

(28. in 29. 8. ob 20.00, Cankarjev dom)

Vlado Kreslin in Slovenski nacionalni mladinski orkester

Tradicionalni avgustovski koncert Vlada Kreslina naznanja skorajšnji iztek avgusta in obenem napoveduje konec poletnega festivala. Kreslin s svojo čutno avtorsko glasbo in čudovitimi priredbami ljudskih pesmi že skoraj tri desetletja polni ljubljanske Križanke in navdušuje obiskovalce. Njegove najlepše melodije, med katerimi so Namesto koga roža cveti, Preko Mure preko Drave, Z Goričkega v Piran in Tudi čez tisoč let, gotovo še vedno odzvanjajo med generacijami njegovih poslušalcev. Na odru je največkrat stal z Malimi bogovi in Beltinško bando, svojo glasbeno pot pa je začinil s celo paleto sodelovanj z najrazličnejšimi domačimi in tujimi glasbeniki, kot so Rade Šerbedžija, Josipa Lisac, Vlatko Stefanovski, Mary Coughlan, Siddharta, Severa in Gal Gjurin ter številni drugi. Tudi letos se bo s svojo črno kitaro poslovil od poletja, pridružil pa se mu bo Slovenski nacionalni mladinski orkester pod taktirko Žive Ploj Peršuh.

(30. 8. ob 20.30, Križanke)