Neustavljiva makedonska dance-punk formacija Bernays Propaganda, dolgoletna favoritinja balkanskega podzemlja, predstavlja videospot za singel ‘Retki bilki’ iz prihajajočega petega studijskega albuma “Vtora mladost, treta svetska vojna” (Druga mladost, tretja svetovna vojna), ki v sodelovanju založb Moonlee Records, Geenger Records, Pop Depresija, Ill in the Head Records in Balkan Veliki izide 4. septembra 2019.

Prosojne večplastne kadre videospota ‘Retki bilki’, osnovanega okoli koncepta znakovnega jezika, zaznamujejo neonska atmosfera in igrive, skorajda otroške animacije, ki se prepletajo z brezobličnimi posnetki človeškega telesa. Pravijo, da ko zraste redka roža, jo na svet pospremi glasba, ki osreči vsakogar. To je videospot o ‘rojstvu’ takšnih redkih rož.

Videospot z makedonsko igralko Kamko Tocinovski v osrednji vlogi je režiral, posnel in montiral Milan Blaževski. Boris Takovski je poskrbel tako za snemanje kot barvno korekcijo, Josip Zdravkovski pa za snemanje in animacijo.

Napoved novega albuma

Z novim videom Bernays Propaganda ogrevajo za prihajajoči album, zaznamovan z lahko zapomnljivimi aranžmaji, popovskimi refreni ter »slečeno« produkcijo. Gre za domiseln zvočni pleksus, kjer se stikajo vplivi post-punka poznih 70. in zgodnjih 80. let, jugoslovanskega novega vala, alternativnega rocka, detroitskega electra ter balkanskih in afriških ljudskih glasb. Izdaji albuma bo sledila serija promocijskih koncertov, vključno s tremi koncerti v Sloveniji.

Prihajajoči nastopi Bernays Propaganda:
Prihajajoči koncerti v organizaciji Moonlee Records:
  • 17.9.2019 @ Gromka, Ljubljana: LVMEN (CZ), Seul Ocean (SI) / FB dogodek
  • 24.9.2019 @ Gromka, Ljubljana: Seine (HR), balans (SI) / FB dogodek